Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ar putea noul coronavirus să devină într-o zi o răceală obișnuită?
Ar putea noul coronavirus să devină într-o zi o răceală obișnuită?

Ar putea noul coronavirus să devină într-o zi o răceală obișnuită?

15 ian. 2021, 06:53,
în Sanatate

Mortalul SARS-CoV-2 poate deveni într-o zi un virus rece care circulă frecvent și care provoacă doar niște simptome ușoare. Ar putea noul coronavirus să devină într-o zi o răceală obișnuită?

Într-o zi, pandemia se va termina. Oamenii de știință nu știu cum se va desfășura acel final, dar se pare ca SARS-CoV-2 poate să nu dispară total, ci să devină în schimb un virus rece care circulă în mod obișnuit și care provoacă doar niște simptome ușoare.

Aceasta cercetare, publicata pe 12 ianuarie în revista Science, se bazează pe analize ale altor coronavirusuri, dintre care majoritatea cauzează doar simptome ușoare la oameni. Există șase coronavirusuri care infectează oamenii: patru sunt coronavirusuri care sunt „endemice” sau circulă în mod regulat printre populațiile umane și cauzează răceala comună.

Celelalte două coronavirusuri – cele care cauzează sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) – sunt mai mortale, deși primul a fost eliminat cu ani în urmă și cel din urmă a fost în mare măsură controlat si izolat.

Pentru a-și sustine cercetarea, un grup de cercetători a analizat datele publicate anterior cu privire la cele patru coronavirusuri mai ușoare și au constatat că „imunitatea care blochează infecția scade rapid, dar imunitatea care reduce boala este de lungă durată”, au scris autorii în studiu. Cu alte cuvinte, oamenii se pot infecta din nou, dar rareori se îmbolnăvesc de forme severe, a declarat autorul principal, Jennie Lavine, de la Universitatea Emory din Atlanta.

Aproape toată lumea face unul dintre aceste coronavirusuri endemice în timpul copilăriei, iar aceste infecții timpurii conferă imunitate parțială adulților care se reinfectează.

„Reinfectarea este posibilă în decurs de un an, dar chiar dacă apare, simptomele sunt ușoare și virusul este eliminat din organism mai repede”, a spus Lavine.

Dar nu există date similare pe termen lung cu privire la durata imunității pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 care provoaca COVID-19. Nu este clar cât timp va dura imunitatea, de la vaccinuri sau infecții naturale, la SARS-CoV-2 la oameni. De asemenea, nu se știe în ce măsură vaccinurile și infecțiile naturale vor împiedica transmiterea sau vor reduce severitatea bolii.

Unele persoane au fost deja reinfectate cu SARS-CoV-2, a raportat anterior Live Science. Dar aceste cazuri au fost rare și majoritatea acestor persoane au avut o formă mai ușoară a doua oară, potrivit studiului.

Noul coronavirus ar putea să devină in timp o răceală obișnuită

Modelul presupune că imunitatea la SARS-CoV-2 va funcționa similar cu aceste alte coronavirusuri endemice, a spus Lavine. Și una dintre concluziile cheie ale modelului este că, pentru coronavirusurile existente, severitatea infecției în timpul fazei endemice este direct legată de cât de severă este boala atunci când infectează copiii.

Spre deosebire de noul coronavirus, aproape nimeni nu le întâlnește pe acestea cu circulație largă mai întâi ca adult. Dar „nu știm cu adevărat cum ar fi dacă cineva primește unul dintre celelalte coronavirusuri pentru prima dată ca adult, mai degrabă decât ca un copil”, a spus ea. Este posibil ca, dacă ar face acest lucru, să aibă o formă mai severă.

Modelul lor prezice că, dacă SARS-CoV-2 devine endemic, iar generațiile viitoare sunt expuse în primul rând în timpul copilăriei, virusul „poate să nu fie mai virulent decât răceala obișnuită”, au scris autorii. Odată endemic, raportul de infecție al virusului sau numărul de persoane care mor în comparație cu cei infectați, va scădea sub cel al gripei sezoniere, au scris autorii.

Acest lucru se datorează faptului că, în general, copiii sunt mai puțin afectați de infecțiile cu COVID-19 și mortalitatea este de obicei scăzută la copii, astfel încât această severitate de bază ar trebui să prezică severitatea SARS-CoV-2 în faza sa endemică. Dar dacă SARS-CoV-2 a afectat grav copiii, așa cum este cazul virusului care provoacă MERS, atunci chiar și în timpul fazei endemice, un număr relativ mare de oameni ar putea muri, au prezis autorii.

Dacă acest model este valabil, exact modul în care lumea va ajunge la faza endemică depinde de noi: răspândirea mai rapidă a virusului va avea ca rezultat o tranziție mai rapidă pe măsură ce oamenii câștigă imunitatea turmei, dar va avea ca rezultat mai multe decese. Vaccinurile sunt o modalitate mai sigură de a obține o astfel de imunitate și, odată disponibile pe scară largă, vor accelera, de asemenea, tranziția într-o posibilă fază endemică, o fază în care coronavirusul poate fi abordat cu o cutie de Kleenex, mai degrabă decât cu ventilatoare și carantina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *