Un procent de 70 la sută din numărul dosarelor depuse de ieșeni în schema HoReCa au fost evaluate de specialiștii din Ministerul Economiei. La data de 15 octombrie 2021, din cele 1.141 de dosare din regiunea Moldovei erau analizate 861. Din Iași au fost depuse peste 500 de cereri, 70 la sută dintre acestea fiind evaluate de specialiști
Potrivit Agenției pentru IMM-uri, în regiunea Moldovei au fost analizate 70 la sută din dosarele depuse de firmele din Suceava, Bacău, Botoșani, Neamț, Vaslui și Iași, în schema HoReCa. Astfel, din numărul total de dosare alocate, 1.141, au fost analizate 861 de cereri. În total, au fost admise 544 de dosare, iar alte 241 au fost respinse. Alte 76 de cereri depuse de potențialii beneficiari din regiunea Moldovei sunt în evaluare/clarificare. Au mai rămas de evaluat 280 de dosare. Din cele 500 de cereri depuse din Iași, au fost evaluate 334 de dosare.
Beneficiarii care așteaptă răspunsurile privind dosarele depuse trebuie să verifice aplicația STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) și să răspundă la clarificări în timpul menționat în procedură, respectiv în 3 zile. Evaluarea cererilor depuse în schema HoReCa se va face până la finalul acestei luni, urmând ca plățile către beneficiarii programului să fie efectuate până la finalul acestui an.
Dosarele depuse de firmele din Iași în schema HoReCa sunt evaluate până la finalul lunii octombrie 2021
Primele dosare evaluate și aprobate în program sunt Hotelul „Bucium” și restaurantul „Rita”, din Iași, care au cerut 1,4 milioane de lei pentru a continua activitatea afectată de pandemia COVID-19. Listele cu dosarele acceptate sunt publicate pe site-ul Ministerul Economiei. Plafonul de finanțare este asigurat de Guvernul României prin bugetul de stat, în valoare de 2,5 miliarde de lei. Patronii de cafenele, hoteluri, restaurante, pensiuni, agenții de turism, afectați de pandemia de COVID-19, sunt potențialii beneficiari din schema HoReCa. Suma maximă ce poate fi accesată de un beneficiar este în valoare de 800.000 de euro. Valoarea ajutorului financiar va fi de 20 la sută din valoarea rezultată din scăderea activității beneficiarului în anul 2020, comparativ cu 2019, respectiv din cifra de afaceri.
Sute de angajați din restaurantele, cafenelele și hotelurile din Iași au rămas fără locurile de muncă din cauza pandemiei COVID-19
Domeniul HoReCa este unul dintre primele afectate de pandemia COVID-19, efectele fiind vizibile și în prezent. Mare parte dintre angajații care au muncit în Iași în restaurante, cafenele și hoteluri au renunțat la meseriile lor și s-au reprofilat ori au plecat în străinătate. Pentru a atrage angajații, patronii de restaurante din Iași au mărit salariile, însă nici așa angajații nu au vrut să vină la interviurile de angajare. Astfel, unele posturi sunt disponibile luni la rând și nimeni nu le ocupă. Începând cu anul 2020 au fost făcute sute de disponibilizări, datele arătând că au rămas fără locurile de muncă un sfert din cei 6.633 de salariați din hotelurile, restaurantele și cafenelele din Iași.