Prima pagină » Eveniment-Social » Aproximativ 5.000 de elevi ieșeni navetiști vor primi integral banii pe transport. De la 1 februarie vor ajunge sumele forfetare – FOTO

Aproximativ 5.000 de elevi ieșeni navetiști vor primi integral banii pe transport. De la 1 februarie vor ajunge sumele forfetare – FOTO

22 ian. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Începând din data de 8 ianuarie 2024, elevii navetiști ieșeni au rămas fără transport gratuit. 55.000 de tineri ce provin din zonele metropolitane încă beneficiază, însă aproximativ 5.000 își plătesc singuri abonamentele.

Elevii ieșeni navetiști vor primi bani pe transport integral

Inspectoratul Școlar Județean Iași

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași promit remedierea acestei probleme

Sunt 14 județe, printre care și Iași, unde Ministerul Educației nu poate deconta transportatorilor abonamentele elevilor din septembrie până în prezent pentru că Consiliile Județene nu au contracte încheiate cu aceștia.
Vlad Lepădatu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, a transmis faptul că a luat legătura cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași, care promit remedierea acestei probleme. Cei 4.980 de navetiști vor primi banii pe transport integral.

„În legătură cu problema transportului, am discutat și cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași, iar aceștia au transmis faptul că, în zona metropolitană, cei 55.000 de elevi beneficiază de transport gratuit. Problema este pentru aproximativ 5.000 elevi care nu fac parte din zona metropolitană. Momentan, sumele forfetare nu au ajuns la Consiliul Județean, iar aceștia trebuie să dea următoarele reglementări, dar până la 1 februarie se va rezolva totul. Transportatorii vor primi banii, iar elevii care au plătit din banii lor vor primi integral banii. În principiu, se va rezolva această problemă”, spune Vlad Lepădatu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași.

Elevii ieșeni vor beneficia de sume forfetare

 elevi navetiști

De la 1 februarie vor ajunge sumele forfetare pentru transportul elevilor

În ultima ședință de Guvern, din decembrie, s-a aprobat Proiectul Hotărârii de Guvern privind modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor, inclusiv pentru județele în care Consiliile Județene nu au încheiate contracte cu operatorii de transport și mecanismul prin care se face plata către elevi. Începând cu data de 1 februarie 2024, elevii ieșeni vor beneficia de sume forfetare.

„Consiliul Județean stabilește sumele forfetare. Pe baza acestei sume, conform Hotărârii de Guvern care s-a dat atunci, se vor face calcule și vom vedea exact ce se plătește din urmă, vorbim despre 55.000 de elevi ce provin din zonele metropolitane, care au transport asigurat, dar mai avem 4.980 de copii care și-au plătit singuri abonamentele”, declară Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.

După ce Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice va calcula și publica valoarea unitară medie, la nivel național, lei per kilometru, Consiliul Județean Iași va solicita avizul pentru valoarea unitară aferentă sumei forfetare lunare.

Pentru operatorii de transport care au asigurat transportul elevilor şi au înaintat facturi pentru decont către ISJ Iași de la începutul cursurilor şcolare şi până la data de 1 februarie 2024, instituția va plăti sumele la nivelul valorii medii lei/km, la nivel naţional, comunicată de ANRSC şi aprobată de Consiliul Judeţean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *