Prima pagină » Local » Aproximativ 300 de copii vaccinați la Iași, în doar două săptămâni. Au fost imunizați și primii doi minori cu vârsta între 5 și 11 ani, la Pașcani
Aproximativ 300 de copii vaccinați la Iași, în doar două săptămâni. Au fost imunizați și primii doi minori cu vârsta între 5 și 11 ani, la Pașcani

Aproximativ 300 de copii vaccinați la Iași, în doar două săptămâni. Au fost imunizați și primii doi minori cu vârsta între 5 și 11 ani, la Pașcani

11 feb. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

În cele două săptămâni de la debutul campaniei de imunizare, peste 300 de copii au fost vaccinați la Iași. Aceștia fac parte din categoria de vârstă 5-11 ani. Dacă în prima săptămână, la centrul de la Pașcani nu a fost imunizat niciun copil, acum au fost înregistrate primele doze administrate micuților

În cele două săptămâni de la debutul campaniei de imunizare a minorilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, în centrele de vaccinare din Iași destinate acestora au fost imunizați împotriva Covid-19 aproximativ 300 de minori. Medicii ieșeni sunt în alertă în ceea ce privește rata de infectare cu tulpina Omicron a copiilor, care crește de la o zi la alta. Și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași trag un semnal de alarmă.

”De la debutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, de pe data de 26 ianuarie 2022, a copiilor cu vârstă între 5 și 11 ani, în centrele din Iași s-au imunizat 273 de minori. Dintre aceștia, 271 de doze au fost administrate în centrele din municipiul Iași de la Cinematograful «Victoria», Piața Unirii și Complex studențesc «Tudor Vladimirescu», iar în centrul de la Pașcani au fost și acolo imunizați primii doi copii. Este un început bun, dar incidența cazurilor de infectare cu tulpina Omicron la copii este mult mai mare în acest val. De remarcat este faptul că peste 60 la sută dintre copiii infectați sunt sugari, cu vârsta sub un an, motiv pentru care DSP Iași încearcă să transmită următorul mesaj părinților care au copii mici și mai ales sugari: să nu stea în contact cu ei fără mască, pentru că sunt extrem de receptivi la această infecție cu tulpina Omicron”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Ieri, la Spitalul pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași erau internați peste 40 de minori, dintre care 5 în secția ATI.

Aproximativ 300 de copii vaccinați la Iași în ultimele două săptămâni, iar numărul acestora este în creștere

Doar într-o singură zi, la Iași au fost administrate aproximativ 600 de doze de vaccin. Tot mai puțini ieșeni s-au prezentat în cele peste 20 de centre de vaccinare fără programare pentru administrarea serului împotriva Covid-19, în timp ce numărul noilor cazuri de infectare crește alarmant. În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, până ieri, 10 februarie 2022, au fost administrate 660 de mii de doze de vaccin anti-Covid.

Miercuri, 9 februarie 2022, au fost vaccinate 568 de persoane, dintre acestea, 127 au primit doza I, 160 de persoane s-au prezentat pentru rapel, iar cu doza a III-a s-au vaccinat cei mai mulți, 317 persoane. Cu privire la administrarea vaccinului Johnson & Johnson, 66 de doze au fost administrate în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 473 de reacții adverse ușoare. Amintim că pe data de 26 ianuarie 2022 a debutat campania de imunizare a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani.

Principalele simptome ale infecției cu SARS-CoV-2 la copii

Principalele simptome ale infecției cu SARS-CoV-2 ce caracterizează aceste categorii de vârstă sunt: febra care nu cedează la antitermice, lipsa poftei de mâncare, stare de oboseală marcată, diaree, vărsături, convulsii sau modificări de respirație. Specialiștii recomandă ca, în această perioadă, starea de sănătate a copiilor să fie monitorizată cu o mai mare vigilență, în special a copiilor mici.

Medicii recomandă ca în mini-trusa de urgență a fiecărui părinte să existe: aparat de aerosoli, antitermice (paracetamol, ibuprofen), soluție pentru aerosoli, soluții de rehidratare orală, medicamente pentru tratarea diareei de tipul diosmectită, mucolitice de tipul fluimucil, care se vor administra doar la indicația medicului. Specialiștii susțin că vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani poate reduce rata de infectare în cazul minorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *