Aproximativ 30 la sută din populația Iașului este imunizată împotriva Covid-19. De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent la Iași au fost administrate aproximativ 700 de mii de doze de vaccin
Din numărul de 921.732 de locuitori ai Iașului, ce reprezintă populația eligibilă pentru vaccinare, aproximativ 30 la sută sunt imunizați împotriva Covid-19. Din luna decembrie 2020, de la debutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, în județul Iași s-au vaccinat cu două doze 157.217 de persoane, iar cu schema completă de vaccinare, respectiv trei doze, 95.514 persoane.
”De la debutul campaniei de imunizare împotriva Covid-19, demarată în decembrie 2020, în județul Iași au fost administrate un număr de 677.714 de doze de vaccin. Dintre acestea, 979 de persoane au fost imunizate cu o singură doză, 157.217 de persoane vaccinate cu două doze. De pe data de 22 septembrie 2021, de la debutul campaniei de administrare a dozei «booster», au fost imunizate 95.514 persoane cu cea de-a treia doză. Calculul este unul simplu: majoritatea persoanelor, din cele aproximativ 700 de mii, sunt din Iași. Registrul național nu ține evidența vaccinaților după domiciliu, dar populația județului este de 1.019.877, iar peste 5 ani populația eligibilă pentru vaccinare este 921.732 de locuitori. Dacă calculăm numărul celor vaccinați cu cel puțin două doze, dar și pe cei cu trei doze și împărțim la populația eligibilă pentru vaccinare, reiese că aproximativ 30 la sută dintre ieșeni sunt imunizați împotriva Covid-19”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.
Aproximativ 30 la sută din populația Iașului este imunizată împotriva Covid-19, însă rata vaccinării este în scădere
Rata vaccinării Covid-19 la Iași a scăzut brusc în ultimele zile. Tot mai puțini ieșeni s-au prezentat în cele peste 20 de centre de vaccinare fără programare pentru administrarea serului împotriva Covid-19. Luni, 21 februarie 2022, în județul Iași au fost vaccinate doar 338 de persoane, dintre acestea 50 au primit doza I, iar 117 persoane s-au prezentat pentru rapel. Cu doza a III-a s-au vaccinat 185 de persoane, iar în ceea ce privește vaccinul ”Johnson & Johnson” au fost administrate 16 doze în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 473 de reacții adverse ușoare la cele 677.714 persoane imunizate.
Comunele din Iași cu cea mai mică rată de vaccinare
În comunele Scânteia și Lungani din Iași sunt înregistrate cele mai mici rate de imunizare împotriva Covid-19 încă de la începutul campaniei de vaccinare. Aceste două localități sunt la coada clasamentului cu o rată de vaccinare de 9,97 la sută în Scânteia și 9,82 la sută în Lungani. Doar 9,82 la sută din populația comunei Lungani este imunizată împotriva Covid-19. Aceasta fiind cea mai mică rată de imunizare înregistrată în județul Iași până în prezent. Încă de la început, locuitorii acestei comune, marea majoritate de etnie rromă, au refuzat să se vaccineze, de teamă. Nu aveau încredere în vaccin și credeau că acesta îi poate ucide.
Totuși, medicul de familie din localitate, dr. Paula Mihaela Simion, a precizat că numărul persoanelor care doresc să se vaccineze începe să crească ,deoarece oamenii vor să plece la muncă. Tot o mică rată de vaccinare din Iași este și în comuna Scânteia, cu 9,97 la sută din populație imunizată. Și aici părerile sunt împărțite când vine vorba despre vaccinare. Localnicii refuză cu desăvârșire imunizarea, însă medicul din sat, dr. Dragoș-Liviu Anton, nu cunoaște motivul pentru care această localitate are o rată atât de mică de vaccinare.
Aproximativ 30 la sută din populația Iașului este imunizată împotriva Covid-19, însă în unele localități oamenii încă refuză să se vaccineze.