Prima pagină » Eveniment-Social » Aproximativ 30 de milioane de lei intră în conturile unor universități din Iași. Banii vor fi folosiți pentru cele mai tari afaceri
Aproximativ 30 de milioane de lei intră în conturile unor universități din Iași. Banii vor fi folosiți pentru cele mai tari afaceri

Aproximativ 30 de milioane de lei intră în conturile unor universități din Iași. Banii vor fi folosiți pentru cele mai tari afaceri

05 ian. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Reprezentanții Autorității de Management pentru Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, din cadrul Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene, au semnat 50 de noi contracte de finanțare cu beneficiarii POCU, având o valoare totală de 772.125.207 lei. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a primit 9.599.866 de lei, Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași – 9.683.529 de lei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași – 8.904.758 de lei. Granturile sunt pentru studenții care vor să demareze propria afacere

UAIC a obținut aprobarea finanțării pentru proiectul „Educația juridică și antreprenorială – cheia succesului în afaceri!”. Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea competenţelor juridice și antreprenoriale pentru 350 de studenți din cadrul UAIC și încurajarea înființării și dezvoltării de întreprinderi mici și mijlocii care activează în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform Strategiei Naționale pentru Competitivitate (SNC) sau în domeniile de specializare inteligentă conform Strategiei Naționale de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (SNCDI).

Pentru îndeplinirea obiectivului, studenții vor participa la un program de formare și la un concurs de planuri de afaceri, în urma căruia cele mai bune 21 de planuri de afaceri vor primi finanțare cuprinsă între 40.000 și 100.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă pe care le creează. Proiectul IUS SMART își propune susţinerea funcţionării celor 21 de afaceri noi prin dezvoltarea de mecanisme de monitorizare şi prin oferirea de suport pentru asigurarea sustenabilității şi menţinerea celor 65 de locuri de muncă nou-create, pe o perioadă de minimum 6 luni de la finalizarea finanţării.

„Innotech Student”, un proiect antreprenorial pentru tineri, la Politehnica ieșeană

Pe de altă parte, „Innotech Student” este proiectul antreprenorial pentru tineri câștigat de Politehnica ieșeană. Asta, prin Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial. Obiectivul tematic este acela de efectuare de investiții în domeniul educației, al formării profesionale în vederea dobândirii de competențe.

„«Innotech Student» este proiectul nostru, prin care sunt finanțate 22 de start-up-uri care vor fi înființate de către studenți. Sunt mai multe etape ale acestuia, care se vor finaliza cu selectarea celor mai bune idei de afaceri. Pe de altă parte, peste 300 de studenți vor fi formați în a dobândi competențe de antreprenoriat, de elaborare a unui plan de afaceri sau de modul în care se face selectarea unui plan de afaceri”, a punctat prof. univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIAȘI.

Universitatea de Științele Vieții va oferi granturi de peste 1,3 milioane de euro

Totul este completat de Universitatea de Științele Vieții, care a câștigat un proiect prin care le va oferi granturi de peste 1,3 milioane de euro studenților care vor să demareze propria afacere. Toate acestea vor fi posibile deoarece, dintr-o competiție strânsă, în care s-au depus 351 de cereri de finanțare, cu o valoare totală de 685 de milioane de euro, proiectul realizat de Universitatea de Științele Vieții din Iași a ieșit câștigător. Prin programul de finanțare „Innotech Student”, studenții, masteranzii și doctoranzii care vor să lanseze o afacere pot obține finanțări de până la 100.000 de euro din fonduri europene. Proiectul „E-Antreprenor”, câștigat de către Universitatea de Științele Vieții Iași, prevede finanțarea schemelor antreprenoriale a 33 de studenți din domenii care sunt inovatoare, aduc o valoare adăugată reală și contribuie la dezvoltarea zonei de Nord-Est a României. Proiectul își propune să încurajeze studenții să-și pună în practică viziunea, dar și spiritul antreprenorial.

„Proiectul «e-Antreprenor» a îndeplinit cu succes toate cerințele de calitate pentru a ocupa locul I în cadrul apelului de selecție «Innotech Student 2020». Ne dorim ca antreprenoriatul să devină o alternativă profesională viabilă pentru studenții USVIași. Dintre factorii-cheie ai succesului proiectului amintim parteneriatul adecvat, echipa de proiect cu experiență, claritate și focus pe obiective”, a declarat prof. univ. dr. Gavril Ștefan, directorul proiectului.

Așadar, este vorba despre o nouă inițiativă de succes, tocmai pentru a dezvolta afaceri mici și medii, coordonate de tineri. Peste 700 de studenți vor beneficia de cursuri de antreprenoriat, iar, din rândul acestora, vor fi selectați cei cu planurile de afaceri cele mai potrivite pentru finanțare „E-Antreprenor” li se adresează studenților înmatriculați cel puțin în anul II de licență, masteranzilor și doctoranzilor. La Universitatea de Științele Vieții, peste 700 de studenți vor beneficia de cursuri de antreprenoriat, iar, din rândul acestora, vor fi selectați cei cu planurile de afaceri cele mai potrivite pentru finanțare.

Este vorba despre un program de finanțare din fonduri europene nerambursabile, care li se adresează studenților, masteranzilor și doctoranzilor pentru a începe o afacere nouă. Programul de finanțare nu poate fi accesat direct de către tineri (studenți, masteranzi sau doctoranzi), ci se accesează prin intermediul unor „administratori de schemă de antreprenoriat”, iar Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași are acest statut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`