Prima pagină » International » Aproximativ 3 miliarde de animale, ucise sau strămutate din cauza incendiilor din Australia
Aproximativ 3 miliarde de animale, ucise sau strămutate din cauza incendiilor din Australia

Aproximativ 3 miliarde de animale, ucise sau strămutate din cauza incendiilor din Australia

28 iul. 2020, 14:00,
Elena Nicoleta BUJOR în International

Circa 3 miliarde de animale au murit sau au fost strămutate din cauza incendiilor de vegetaţie fără precedent care au devastat Australia în perioada 2019 – 2020. Conform unui studiu publicat marţi, 28 iulie 2020, autorii vorbesc despre „cea mai gravă catastrofă pentru faună din istoria modernă”, informează AFP.

Aproximativ 3 miliarde de animale au fost ucise sau strămutate

Acest studiu de amploare, realizat de cercetători de la mai multe universităţi din Australia, a avansat teoria conform căreia 143 de milioane de mamifere au fost afectate de această criză, între care 2,46 miliarde de reptile, 180 de milioane de păsări şi 51 de milioane de broaşte.

Studiul nu precizează cu exactitate numărul animalelor ucise, dar perspectivele pentru exemplarele care au scăpat din calea flăcărilor „nu sunt probabil prea grozave” din cauza penuriei de hrană, de adăposturi şi de protecţie în faţa prădătorilor lor, a explicat Chris Dickman, unul dintre autorii cercetării.

Incendiile de vegetaţie din Australia, care se produc în fiecare an la sfârşitul verii australe, dar care au fost deosebit de virulente şi au durat mai multe luni în perioada 2019-2020, au devastat 115.000 de kilometri pătraţi, o zonă de trei ori mai mare decât suprafaţa Olandei, şi au făcut 30 de victime omeneşti.

Un studiu precedent estima 1 miliard de animale ucise

Un studiu precedent, publicat în luna ianuarie a acestui an, estima la 1 miliard numărul animalelor ucise în zonele cele mai grav afectate de incendii, în statele australiene Victoria şi New South Wales. Studiul publicat marţi este primul care ia în calcul toate zonele afectate de incendii în Australia, a explicat Lily van Eeden, cercetătoare la Universitatea Sydney.

„E greu să găseşti alte evenimente, în alte zone ale lumii, în memoria omenirii, care să fi ucis sau strămutat atât de multe animale”, a declarat Dermot O’Gorman, directorul general al filialei australiene a World Wide Fund for Nature (WWF).

„Este una dintre cele mai grave catastrofe pentru faună din istoria modernă”, a adăugat el.

Soarta exemplarelor de koala a emoţionat opinia publică, dar o anchetă a guvernului australian a citat, recent, alte 100 de specii de animale şi plante endemice ameninţate cu dispariţia care şi-au pierdut mai mult de jumătate din habitatele lor în urma acestor incendii de vegetaţie.

Zeci de mii de turiști au părăsit orașele

Zeci de mii de turişti s-au grăbit să părăsească oraşele populare de pe litoralul Australiei la începutul lunii ianuarie, fugind din calea focului ce se răspândeşte cu repeziciune, în timp ce nave militare şi elicopterele au planificate misiuni de salvare a altor mii de persoane captive ale flăcărilor, transmite joi Reuters.

În afara supermarketurilor şi a benzinăriilor din apropierea zonelor ce prezintă un grad ridicat de pericol s-au format cozi lungi, atât locuitorii cât şi turiştii dorind să se aprovizioneze pentru a se refugia în adăposturi subterane sau pentru a fugi. Multe magazine şi benzinării erau deja golite.

Principalele drumuri au fost închise din cauza riscurilor de incendiu, lăsând şoferilor doar câteva rute de scăpare, ceea ce a provocat mari blocaje în trafic.

Peste 50.000 de oameni au rămas fără curent electric şi unele oraşe nu au avut acces la apă potabilă, după ce incendiile catastrofale s-au răspândit în regiune pe 31 decembrie, însângerând cerul şi distrugând oraşe. Autorităţile au cerut părăsirea în masă a mai multor oraşe de pe coasta de sud-est a Australiei, o zonă extrem de populară în actualul sezon al vacanţei de vară, avertizând că
prognoza pentru sfârşitul săptămânii prevede continuarea incendiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`