Prima pagină » Local » Aproximativ 150 de ieșeni, membri ai Sindicatului Sanitas, au protestat în fața Guvernului României

Aproximativ 150 de ieșeni, membri ai Sindicatului Sanitas, au protestat în fața Guvernului României

16 iun. 2022, 00:01,
în Local

Aproximativ 150 de ieșeni, membri ai Sindicatului Sanitas, au participat miercuri, 15 iunie, la mitingul organizat la București.  La eveniment au luat parte peste 10.000 de membri Sanitas din întreaga țară. Sindicaliștii își doresc să primească drepturile salariale restante, plata sporurilor salariale și acordarea voucherelor de vacanță tuturor angajaților din sistemul sanitar.

Miercuri, 15 iunie 2022, circa 10.000 membri Sanitas s-au întrunit în Piața George Enescu din București, apoi au pornit către Palatul Victoria, pentru a protesta în fața Guvernului României. S-a ajuns în această situație, deoarece începând din anul 2021, sub diferite pretexte, guvernele României au blocat creșterile salariale ale salariaților din sistemul sanitar. Această decizie i-a afectat pe angajați cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc.

Care sunt motivele pentru care au ieșit în stradă circa 150 de ieșeni din Sindicatul Sanitas

Sindicaliștii Sanitas din întreaga țară cer aplicarea corectă și în totalitate a prevederilor Legii nr. 153/2007 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaților din sistemul sanitar și din asistență socială. Asigurarea finanțării voucherelor de vacanță tuturor angajaților din sistemul sanitar, eliminarea din Legea 153/2007 a plafonului de 30%, care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor și a indemnizațiilor. De asemenea, se dorește și rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorități prin P.N.N.R. în ceea ce privește buna guvernanță în sectorul public.

“Acum suntem în Piața Enescu, vom merge mai apoi spre Piața Victoriei și ne vom opri în fața Guvernului României. Revendicările noastre sunt legate de aplicarea integrală a legii de salarizare 153/2017, acordarea voucherelor de vacanță la toți angajații din sistemul sanitar, scoaterea plafonului de sporuri și nu în ultimul rând renegocierea în P.N.N.R. a unor articole privind o nouă lege de salarizare, în care se scrie că sporurile vor fi de maxim 30%, ceea ce ar afecta dramatic sistemul de salarizare din sănătate”, a declarat Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iași.

Membrii Sanitas plănuiesc și alte proteste de amploare

Președintele Sanitas Iași, Iulian Cozianu, speră ca în urma acestui protest, salariile personalului din sistemul sanitar să ajungă în la nivelul de salarizare din anul  2022. De asemenea, crede că se va găsi o soluție și privind acordarea de vouchere de vacanță pentru toate categoriile de angajați din spitale. În cazul în care situația nu-și va găsi rezolvare, Sanitas plănuiește și alte miting-uri.

„Nu mă aștept ca astăzi să rezolvăm, dar măcar pentru o parte din probleme să se găsească o soluție, respectiv să existe o creștere salarială pentru personalul care nu a ajuns la salarizarea din 2022, acordarea de vouchere de vacanță și să deschidem o cale de dialog pentru noua lege de salarizare. Dacă rezultatele nu vor fi cele scontate, vom mai ieși în stradă, nu ne oprim la acces miting”, a adăugat președintele Sanitas Iași.

În momentul actual, sporurile anumitor categorii de personal din sistemul sanitar și din asistență socială sunt calculate prin raportare la salariul din anul 2018. O parte dintre ordonanțele date de guvernul României au dat peste cap sistemul de calculare a sporurilor personalului medical legate de condițiile de muncă, sporul pentru muncă pe timp de noapte, sporul pentru munca în weekend sau pentru zilele de sărbătoare legală. Cea mai dezavantajată categorie de personal este reprezentată de angajații TESA, care mai întâi au fost incluși într-o altă grilă de salarizare decât  restul salariaților din spitale, iar mai apoi nu le-au fost respectate drepturile privind creșterile salariale cuvenite în anul 2021 și 2022.

Toate acestea au stat la baza miting-ului Sanitas din 15 iunie 2022, la care au luat parte circa 150 de ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024