Prima pagină » Local » Aproape zilnic un pacient este diagosticat cu cancer în Unitatea de Primiri Urgențe din Iași! Institutul Regional de Oncologie Iași devine din ce în ce mai aglomerat
Aproape zilnic un pacient este diagosticat cu cancer în Unitatea de Primiri Urgențe din Iași! Institutul Regional de Oncologie Iași devine din ce în ce mai aglomerat

Aproape zilnic un pacient este diagosticat cu cancer în Unitatea de Primiri Urgențe din Iași! Institutul Regional de Oncologie Iași devine din ce în ce mai aglomerat

24 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Pacienții sunt depistați cu cancer în urma investigațiilor medicale făcute în urgență. Medicii atrag atenția asupra importanței consultațiilor de rutină care ar depista din timp boala oncologică și s-ar interveni în timp util. În Unitatea de Primiri Urgențe din Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, aproape zi de zi, cel puțin o persoană este diagnosticată cu cancer

Sute de pacienți diagnosticați cu cancer se prezintă la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași și peste 50 la sută vin și din alte județe. Aproape că nu trece o zi fără ca un pacient ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din Spitalul „Sf. Spiridon” Iași să nu afle că suferă de cancer. Cel mai frecvent, diagnosticul de cancer este primit de către pacienții vârstnici, dar există și tineri care primesc vestea în urma unui astfel de control în urgență. Pe 23 februarie 2021, o tânără de 29 de ani a fost diagnosticată cu leucemie, o boală gravă a sângelui și pentru care va primi tratament în IRO Iași.

Aflați la un control de urgență, pacienții primesc diagnosticul care le schimbă viața

Cu o evoluție spre un număr din ce în ce mai mare de cazuri oncologice de la un an la altul, medicii trag un semnal de alarmă. Unii pacienții sunt diagnosticați cu cancer abia atunci când ajung în stare gravă la Unitatea de Primire Urgențe, în locul unor consultații de rutină care ar putea să le asigure tratamentul din timp.

„Majoritatea sunt persoane vârstnice, de peste 80-90 de ani, iar cele mai frecvente diagnostice sunt de cancer digestiv și pulmonar. Progresiv, an de an se observă o creștere a numărului de cazuri de cancer, depistate atunci când persoanele ajung de urgență la spital. Cu febră, ocluzii, hemoragii digestive, dispnee, chiar și cei care au avut o căzătură sau un accident rutier sunt apoi descoperiți cu cancer.

În urma unor consultații se pot descoperi afecțiuni grave, pe care ar trebui să le fi efectuat ca un control de rutină și nu în momentul în care ajung în urgențe. Ieri (n.r.- 23 februarie 2021) a fost dignosticată o pacientă în vârstă de 29 de ani, care a ajuns cu o infecție respiratorie și a fost depistată cu leucemie, un cancer de sânge care apare în general la pacienții tineri”, spune prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității de Primiri Urgențe din Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași.

Peste 90 la sută dintre pacienții tratați în „Sfântul Spiridon” din Iași sunt non-COVID-19

Pandemia de coronavirus nu a însemnat o scădere a numărului de pacienți cu alte patologii. Pe parcursul lunilor de pandemie, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, peste 90 la sută dintre cazurile tratate au fost non-COVID-19. Clinica Medicală II a asigurat numărul de locuri pentru pacienții cu coronavirus. Odată cu scăderea numărului de cazuri, structura spitalului va fi actualizată. Urgențele ortopedice, cardiologice și gastroenterologice sunt cele mai frecvente. Ieri, 23 februarie 2021, au fost 230 de cazuri în UPU SMURD Iași. Multe internări sunt de o zi pentru pacienții care necesită evaluare și rețete medicale.

„Avem 14 paturi ocupate în Clinica Medicală II de către pacienții infectați cu coronavirus depistați pozitiv în clinicile spitalului. Din UPU trimitem la celelalte spitale suport-COVID-19, fiind rar internați din urgență în clinică. Fiecare clinică are o zonă roșie. În toată această perioadă, 90 la sută dintre cazurile tratate au fost non-COVID-19. Fiecare clinică este cu lista de așteptare, mai puțin cea de ortopedie, unde foarte rar se fac programările, deoarece peste 90 la sută sunt urgențe pe care trebuie să le acopere zi de zi. Clinica de gastroenterologie și cea de cardiologie se numără de asemenea printre cele mai aglomerate clinici din Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, adaugă medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *