Prima pagină » Coronavirus » Aproape jumătate dintre nemți nu vor să se vaccineze

Aproape jumătate dintre nemți nu vor să se vaccineze

08 ian. 2021, 13:02,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Aproape jumătate dintre nemți nu vor să se vaccineze, dar proporţia germanilor care sunt dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19 a crescut semnificativ în ultimele două luni.

Un studiu efectuat de institutul de cercetare Infratest dimap pentru canalul public ARD a arătat că 54% dintre germani ar fi dispuşi să se inoculeze împotriva coronavirusului, cu 17% mai mulţi decât în noiembrie.

Peste 20% dintre nemți nu sunt ohtărâți dacă să se vaccineze

Alţi 21% susţin că „probabil“ se vor vaccina, cu 13% mai puţini decât în noiembrie.

Potrivit sondajului, germanii cei mai dispuşi să se vaccineze împotriva coronavirusului sunt cei de peste 65 de ani.

Întrebaţi despre ritmul programului de vaccinare al guvernului german, 52% dintre respondenţi au spus că acesta este prea scăzut, în timp ce 36% au afirmat că ritmul vaccinării este unul adecvat.

Scepticism ridicat privind vaccinarea în Polonia

Scepticismul faţă de vaccinare este răspândit în Polonia. Mulţi refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului. Între adversarii tradiţionali ai vaccinului se numără şi politicieni şi personalităţi din toate domeniile.

Când cunoscuta ziaristă poloneză Hanna Lis a postat recent un mesaj pe Twitter, reţelele de socializare au luat foc în Polonia. Lis a relatat că a avut cândva un şoc anafilactic. Acea reacţie alergică a fost „trauma cea mai mare pe care a trăit-o”. Chiar dacă ea nu a spus în mesaj ce a provocat acel şoc, acesta a declanşat o dezbatere aprinsă privind posibile efecte secundare ale noilor vaccinuri anti-coronavirus. Au fost citate frecvent mărturii din Marea Britanie şi SUA despre persoane vaccinate care au manifestat ulterior reacţii anafilactice.

Lis nu este o adversară declarată a vaccinării. Ea cere doar mai multe informaţii. Dar episodul cu mesajul pe Twitter este emblematic. În Polonia foarte mulţi oameni manifestă nesiguranţă în debutul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului. Se simt neinformaţi. De altfel, Polonia este una din cele mai sceptice ţări europene în privinţa vaccinurilor în general.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki informează zilnic în conferinţe de presă despre sosirea unor noi doze de vaccin în ţară. El apelează la concetăţenii săi să se vaccineze. Şi vorbeşte entuziast despre o grabnică reîntoarcere lo normalitate.

„Această propagandă, că vaccinele sunt un succes, are efectul contrar“, a scris Hanna Lis pe Twitter.

Scepticii dau vina pe lipsa campaniei de informare

Despre o propagandă de succes vorbeşte şi sociologul şi expertul în probleme de sănătate Tomasz Sobierajski de la Universitatea Varşovia. Deşi nu este un antivaccinist, el nu este de acord ca scepticii să fie etichetaţi drept „tâmpiţi”.

Neîncrederea faţă de vaccinuri se datorează guvernului, care nu a desfăşurat o campanie de informare.

„Spre deosebire de ţările din vest, la noi atitudinea faţă de vaccin se bazează pe superstiţii şi formule magice”, a declarat Tomasz Sobierajski.

Nimeni nu încearcă să le explice oamenilor că vaccinul anti-Covid nu influenţează genomul uman, aşa cum se tem mulţi, a spus Sobierajski. Sociologul nu se miră deloc că, potrivit sondajelor, numai patru până la cinci din 10 chestionaţi sunt dispuşi să se vaccineze. Scepticismul faţă de vaccinuri nu constituie o noutate în Polonia. Numai patru la sută din Polonezi se vaccinează împotriva Gripei. În ţările din vestul Europei se vaccinează o largă majoritate.

„În cele din urmă ne vom mai afla multă vreme în disperarea pandemiei”, a mai spus Sobierajski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`