Prima pagină » International » Aproape 900 de morți în Spania și Portugalia din cauza valului de caniculă

Aproape 900 de morți în Spania și Portugalia din cauza valului de caniculă

18 iul. 2022, 23:44,
în International

Europa e cuprinsă de caniculă. În Marea Britanie a fost convocată o reuniune de urgență a Cabinetului pentru a discuta despre primul cod roșu de „caniculă extremă” din regat. În Franța, un parlamentar a descris vremea caniculară drept „iadul”. În Portugalia, premierul monitorizează incendiile de pădure periculoase, relatează Politico.

Temperaturile din Europa de Vest urmează să depășească 40 de grade Celsius săptămâna aceasta, iar Europa de Sud se luptă deja cu efectele valurilor de căldură, despre care oamenii de știință spun că sunt rezultatul schimbărilor climatice.

În țările de la Marea Mediterană, pompierii se luptă cu incendiile de pădure, râurile au secat și mii de oameni au fost evacuați din casele lor. Până acum, peste 230 de persoane au murit din cauza efectelor caniculei în Spania și 650 în Portugalia, potrivit presei locale.

Temperaturile ridicate, care sunt rezultatul unei zone de înaltă presiune care se mișcă lent, cu aer fiebinte din Africa de Nord – vor continua și săptămâna aceasta și se vor deplasa spre nord și spre est, spre Franța, Germania, Belgia și Regatul Unit.

5 țări se confruntă în acest moment cu valuri de căldură:

Portugalia

Guvernul portughez a scăzut duminică nivelul de alertă din cauza unei îmbunătățiri a condițiilor meteorologice, după ce temperaturile extreme au dus la izbucnirea a sute de incendii în ultimele zile.

Aproape 250 de noi incendii au fost raportate vineri și sâmbătă, majoritatea la nord-est de Porto, dar duminică guvernul a spus că temperaturile ar putea scădea cu până la 8 grade în zilele următoare. Scăderea nivelului de alertă va permite fermierilor să culeagă recoltele de vară dimineața și seara.

Potrivit Reuters, ministerul portughez al sănătății a declarat sâmbătă seara că peste 650 de persoane au murit din cauza căldurii în săptămâna precedentă, cele mai multe decese având loc în rândul persoanelor în vârstă. O persoană a murit la fiecare 40 de minute, între 7 și 13 iulie.

În Lousa, în centrul Portugaliei, a fost atinsă miercuri temperatura record de 46,3 grade Celsius. Guvernul a anunțat o alertă roșie în 16 dintre cele 18 districte ale țării, cu peste o 100 de localități cu risc maxim de incendii de vegetație. Premierul portughez Antonio Costa și-a anulat o vizită de stat planificată în Mozambic pentru a sta în țară și a monitoriza incendiile.

„Ne confruntăm cu o situație aproape fără precedent în termeni meteorologici”, a spus sâmbătă Andre Fernandes, comandantul național al protecției civile.

Italia a trimis Portugaliei două avioane de stingere a incendiilor, în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE.

Spania

Aproximativ 30 de incendii de vegetație fac ravagii în mai multe zone ale Spaniei, iar temperaturile au urcat peste 40 de grade în unele locuri.

Aproximativ 230 de persoane ar fi murit între 10 și 15 iulie din cauza căldurii extreme, a estimat institutul de sănătate publică Carlos III. Printre victime se numără un bărbat în vârstă de 60 de ani, care lucra la o companie de salubritate din Madrid. Acesta mătura strada când a căzut din picioare, vineri. Temperatura corpului său era de 41,6 grade când a fost descoperit.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că va merge în regiunea Extremadura din vestul Spaniei, unde oamenii au fost evacuați din calea incendiilor.

Flăcările au distrus deja aproximativ 14.000 de hectare de teren în toată țara, din Andaluzia și Extremadura în sud și vest, în regiunile centrale Castilla-La Mancha și Castilla y León și în Murcia și regiunea Valencia la est.

Aproape jumătate din suprafața împădurită din Sierra de la Culebra, un lanț muntos din nord-vestul Spaniei, a ars în cel mai mare incendiu înregistrat din istoria Spaniei. În apropiere de Costa del Sol, o destinație turistică populară, aproximativ 2.300 de oameni au fost nevoiți să fugă din calea unui incendiu care s-a extins în lanțul muntos Sierra de Mijas.

Pe lângă căldură, lipsa precipitațiilor a dus la scăderea capacității rezervoarelor de apă ale Spaniei la 44,4%, miercuri – în scădere de la o medie de 65,7% în această perioadă în ultimul deceniu, potrivit autorităților.

Italia

Râul Pad, cel mai lung din Italia, a scăzut la un nivel record, după luni întregi în care nu s-au înregistrat ploi abundente. Curgând din Alpi până la Marea Adriatică, sursa vitală de apă este folosită pentru băut, irigații și energie hidroelectrică. În regiunea Piemont din nordul Italiei, peste 170 de municipalități au impus, sau intenționează să emită, restricții privind consumul de apă, adică interzicerea folosirii acesteia în alte scopuri decât cele alimentare, casnice și pentru sănătate.

Oricine este prins folosind apă pentru udarea grădinilor, spălarea curților sau a mașinilor ar putea fi amendat cu până la 500 de euro. Guvernul Italiei a declarat stare de urgență în mare parte din nordul țării.

Franța

În Franța, peste 14.000 de persoane au fost evacuate din zonele din sud-vestul țării, afectate de incendii de vegetație.

Potrivit presei locale, trei incendii majore sunt încă active și aproape 11.000 de hectare de teren au ars până duminică, iar vântul alimentează flăcările. 15 departamente sunt sub alertă roșie de caniculă și alte 51 de departamente sub cod portocaliu, din nord-vestul Franței până la Coasta de Azur.

Temperaturile prognozate ajung la 40 de grade.

Parlamentara ecologistă franceză Melanie Vogel a scris pe Twitter că temperatura la suprafața solului a fost măsurată la 59 de grade în Spania și 48 de grade în sudul Franței.

„Nu este doar vară. Este pur și simplu iadul și, în curând, va deveni sfârșitul vieții umane dacă mergem mai departe cu lipsa de acțiune climatică,” a scris ea.

Marea Britanie

Oficialii guvernamentali din Marea Britanie au avertizat că țara trebuie să se pregătească pentru cele mai călduroase zile din istoria sa, temperaturile urmând să atingă azi și mâine 40 de grade. Oficiul Meteorologic a emis prima alertă roșie pentru căldură extremă, ceea ce înseamnă că și oamenii sănătoși, nu doar cei vulnerabili, ar putea fi supuși riscului de îmbolnăvire și deces.

Sâmbătă a avut loc o ședință de urgență a cabinetului – a doua pe această problemă – pentru a discuta despre caniculă. Ministrul Kit Malthouse a declarat că Regatul Unit face eforturi pentru a se asigura că adoptă „măsurile potrivite”, inclusiv „sprijinirea școlilor, a serviciilor de sănătate și de urgență, precum și a gestionarea evenimentelor majore și a rețelelor de transport ale Marii Britanii”.

Purtătorul de cuvânt al Oficiului Meteorologic, Grahame Madge, i-a îndemnat pe oamenii care au rude sau vecini vulnerabili „să se asigure că aceștia iau măsuri adecvate… pentru că dacă prognoza este așa cum credem că va fi în zona de cod roșu, atunci viețile oamenilor sunt în pericol”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`