Prima pagină » Actualitate » Aproape 800.000 de pensionari ar putea beneficia de bani în plus! Se dorește îndreptarea inechităților
Aproape 800.000 de pensionari ar putea beneficia de bani în plus! Se dorește îndreptarea inechităților

Aproape 800.000 de pensionari ar putea beneficia de bani în plus! Se dorește îndreptarea inechităților

03 oct. 2024, 12:00,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Senatul a adoptat o inițiativă legislativă menită să corecteze inechitățile în calcularea pensiilor pentru pensionarii care au lucrat în condiții speciale sau în grupele I și II de muncă. Astfel, aproape 800.000 de pensionari ar putea beneficia de bani în plus.

Aproape 800.000 de pensionari ar putea beneficia de bani în plus

Noua legislație a dus inechități pentru mai multe categorii de pensionari, care, de altfel, au și protestat în urma problemelor create. Pensionarii care au lucrat în condiții speciale (grupa I) sau deosebite (grupa II) și persoanele cu dizabilități s-au trezit cu pensii mai mici la recalculare. De exemplu, pensionarii nevăzători au pierdut 60-80% din pensie.

Un proiect de lege vizează o recalculare a pensiilor pentru acești pensionari, care au fost afectați de actualele prevederi legislative și au primit sume semnificativ mai mici față de alți beneficiari ai sistemului de pensii.

„În cazul beneficiarilor care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și II de muncă, respectiv în condiții speciale sau deosebite de muncă, precum și ai beneficiarilor pensiilor de invaliditate, conform legilor aflate în vigoare la momentul pensionării, valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul stagiului de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare, după caz, prevăzute de legea în vigoare la data pensionării”, se arată în propunerea legislativă.

Modificarea legislativă va aduce o creștere semnificativă a pensiilor pentru cei care au lucrat în condiții de muncă grele și care, până acum, nu au beneficiat de un punctaj corespunzător efortului depus. Pensionarii care au lucrat sub 30 de ani, dar în condiții speciale, sunt cei mai afectați de actualele reguli. De asemenea, aceștia nu au primit puncte de stabilitate, de care beneficiază doar cei cu o vechime de peste 25 de ani.

Pensionarii vor primi pensii proporționale cu efortul depus și contribuțiile plătite

Un alt aspect important reglementat de această inițiativă este faptul că mulți dintre acești pensionari au plătit de-a lungul carierei lor contribuții suplimentare, destinate să le asigure un punctaj lunar mai mare și o vechime suplimentară, însă nu au primit beneficiile corespunzătoare. Contribuția suplimentară inițială a fost de 10%, iar în prezent este de 8%. În multe cazuri, recalculările recente au dus la reduceri semnificative ale pensiilor, chiar și de peste 4.000 de lei.

Potrivit inițiativei, această situație va fi corectată, astfel încât pensionarii care au lucrat în condiții speciale sau grele să primească pensii proporționale cu efortul depus și contribuțiile plătite. Următorul pas pentru adoptarea legii este votul din Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

O altă inițiativă legislativă de modificare a Legii pensiilor, susținută de sindicate, ar putea remedia inechitățile create de noua Lege a pensiilor. Sindicatele sunt un mare factor de presiune pentru Guvern, existând șanse mari ca aceste modificări să fie adoptate, mai ales că PNL este în coaliția de guvernare.

Altfel, Senatul a adoptat o inițiativă legislativă menită să corecteze inechitățile în calcularea pensiilor pentru pensionarii care au lucrat în condiții speciale sau în grupele I și II de muncă și aproape 800.000 de pensionari ar putea beneficia de bani în plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 octombrie 2024
03 octombrie 2024