Prima pagină » Local » Aproape 60.000 de dosare ajunse anul trecut la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași! Peste 900 de cauze soluționate, în medie, de fiecare procuror!
Aproape 60.000 de dosare ajunse anul trecut la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași! Peste 900 de cauze soluționate, în medie, de fiecare procuror!

Aproape 60.000 de dosare ajunse anul trecut la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași! Peste 900 de cauze soluționate, în medie, de fiecare procuror!

04 feb. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Anul trecut, 14 persoane au fost achitate definitiv, după ce fuseseră trimise în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. În medie, în 2019, procurorii acestei unități au soluționat aproximativ 900 de dosare. Instituția a înregistrat peste 55.000 de noi dosare în cursul anului trecut

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au prezentat ieri raportul activității desfășurate în cursul anului trecut. Astfel, conducerea unității a precizat că, în 2019, pe rolul instituției au intrat 57.714 dosare.

„Această cifră arată o scădere cu 1,3 la sută la cauzele care au intrat pe rolul instituției, în comparație cu 2018. Au fost soluționate 12.519 cauze, fiind emise 937 de rechizitorii și trei acorduri de recunoaștere a vinovăției. Așadar, 1.110 persoane au fost trimise în judecată în 2019, iar, în cazul a 1.144 de persoane, s-a dispus soluția de netrimitere în judecată. Au fost luate 405 măsuri de reținere, 326 de inculpați fiind trimiși în judecată după reținere”, a declarat ieri Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Potrivit acestea, 132 de persoane au fost puse sub control judiciar, iar 253 de persoane au fost propuse spre arestare preventivă. Dintre acestea din urmă, doar în cazul a 195 a fost luată măsura arestării preventive, 33 fiind arestate la domiciliu, iar 16 fiind puse sub control judiciar.

„Procurorii din cadrul unității noastre au participat în 2019 la 10.665 de ședințe. De asemenea, dintre toate cauzele, au fost soluționate 21,69 la sută. În plus, 12 la sută dintre cauze au fost soluționate în mai puțin de șase luni. Totodată, în cursul anului 2019 au fost achitate definitiv 14 persoane, în 13 cauze”, a mai subliniat Monica Palaghia.

„Lipsă de resurse…”

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au mai susținut că, în 2019, nu au fost alocate și nici suplimentate resursele existente. Însă, chiar și așa, activitatea angajaților a fost una susținută.

„Avem o schemă de 30 de procurori, dintre care, efectiv, au lucrat constant 21. Dintre cei 21, doi au funcții de conducere, patru sunt pe Judiciar, 13 – pe supraveghere proprie. De asemenea, avem 18 grefieri. În ciuda lipsei totale de alocare sau suplimentare a resurselor, pe un fond de instabilitate legislativă și de mare presiune, pentru că Justiția a fost în prim-plan în ceea ce privește presiunea, în cadrul instituției noastre am dovedit fermitate și putere de reacție”, a adăugat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Monica Palaghia a mai precizat că, la nivel național, Parchetul se regăsește pe locul al șaptelea la numărul de cauze în lucru cu autor necunoscut (27.231), pe locul al cincilea la numărul total de lucrări (81.595) și numărul total de dosare (57.714), dar și pe locul al patrulea la numărul de rechizitorii și numărul dosarelor soluționate.
În plus, reprezentanții instituției au menționat că, anul trecut, din numărul total de cauze, 24 la sută au fost soluționate după împlinirea termenului de prescripție. Pe de altă parte, media de cauze soluționate per procuror a fost de 900 de dosare.

La final, legat de protestele din Justiție, Monica Palaghia a precizat că instituția care are atributele necesare și competența pentru a contesta în mod legal decizia de eliminare a pensiilor de serviciu ale grefierilor și magistraților este Consiliul Superior al Magistraturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *