Prima pagină » Local » Aproape 50 la sută dintre bolnavii COVID-19 din Spitalul C.F. Iași sunt membrii aceleiași familii! Medicii se confruntă cu pacienți cu forme tot mai severe ale noului coronavirus
Aproape 50 la sută dintre bolnavii COVID-19 din Spitalul C.F. Iași sunt membrii aceleiași familii! Medicii se confruntă cu pacienți cu forme tot mai severe ale noului coronavirus

Aproape 50 la sută dintre bolnavii COVID-19 din Spitalul C.F. Iași sunt membrii aceleiași familii! Medicii se confruntă cu pacienți cu forme tot mai severe ale noului coronavirus

16 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Spitalul C.F. Iași are cei mai mulți pacienți infectați cu noul coronavirus din județ. Aproape jumătate dintre cazurile confirmate cu coronavirus care ajung la unitatea medicală sunt date de membrii unei familii, de obicei fiind vorba despre soț și soție. Tot mai multe cazuri severe au început să apară în ultima perioadă

La Spitalul Clinic „Căi Ferate” Iași, peste 50 la sută dintre pacienții infectați cu SARS-CoV-2 sunt membri de familie. Cazurile de soț-soție întâlnite de medicii din unitatea sanitară sunt finalizate de cele mai multe ori cu bine, majoritatea au fost externați împreună. Ajung în stare medie spre severă după infectarea cu coronavirus, iar pe paturile de ATI se încurajează unul pe celălalt în lupta pentru viață. Șansele de supraviețuire sunt mai mici pentru pacienții cu vârste de peste 80 de ani, în cazul lor fiind externați mai puțin de jumătate.

Din cele 100 de paturi libere pe secția de COVID-19 din spital, în momentul de față sunt ocupate 60 de locuri, iar în secția de Terapie Intensivă sunt ocupate toate cele 7 locuri disponibile. Situația din unitatea medicală diferă însă de la un moment la altul, starea unui pacient se poate agrava într-un timp foarte scurt, când poate să devină dependent de suportul de oxigen.

Spitalul C.F. Iași a externat de pe paturile de Terapie Intensivă mai multe familii

În județul Iași, spitalele suport COVID-19 primesc cazuri medii spre severe. De atunci, medicii se luptă să salveze pacienți tot mai afectați de noul tip de virus. Spitalul C.F. Iași primește bolnavi COVID-19 cu astfel de forme, dar care au și comorbidități. Cadrele medicale au întâlnit cazuri impresionante fiindcă majoritatea pacienților erau formate de membrii aceleași familii. Deși au ajuns cu forme severe după infectarea cu coronavirus, cei mai mulți au ieșit împreună cu bine de pe paturile de spital.

„Majoritatea sunt cupluri. Jumătate dintre pacienții care au ajuns la noi sunt în astfel de situații. Evoluția este imprevizibilă, în 48 de ore un pacient poate ajunge să devină dependent de intubație. Cred că un singur cuplu am avut, cu vârste de 78 de ani soția și 82 de ani soțul, în care s-a întâmplat ca unul dintre ei să piardă lupta cu viața. Soția a rămas pe secția de COVID-19, ulterior a fost externată, în schimb soțul a fost intubat și s-a pierdut după două săptămâni de intubație”, spune dr. Mihai Glod, managerul Spitalului C.F. Iași.

Dr. Mihai Glod, Managerul Spitalului C.F. Iași: „Avem cei mai mulți pacienți infectați cu coronavirus din Iași”

Spitalul C.F. Iași are cei mai mulți pacienți infectați cu noul coronavirus dintre spitalele suport COVID-19 din județ. Cel mai tânăr pacient se află pe patul de ATI, iar cadrele medicale spun că starea ieșeanului este din ce în ce mai bună.

„Sunt suficiente cazuri, avem cei mai mulți pacienți infectați cu coronavirus din Iași. Cel mai tânăr pacient internat în spital în acest moment este în vârstă de 29 de ani. Ieșeanul s-a infectat cu o formă destul de severă a noului virus și a ajuns la secția de Terapie Intensivă, dar starea e ameliorată. A fost transferat acum două zile la noi. L-am detubat, dar se menține încă prin intermediul ventilației non-invazive, pacientul fiind unul aparent sănătos. În familie, în general, dacă e vorba despre o formă gravă, amândoi o fac indiferent dacă e una medie spre severă sau una severă.

Concret, nu există o formă ușoară la unul dintre membrii dacă unul suferă de o formă severă. În proporție de 10-15 la sută sunt forme grave, restul sunt forme medii. Pot spune că sunt întâlnite forme medii spre severe la pacienți, care devin dependenți de suportul de oxigen, cu vârste și de 45 de ani și 55 de ani, însă majoritatea sunt trecuți de vârsta de 80 de ani, au nevoie de suport de oxigen și, de regulă, cam 50 la sută, nu au supraviețuit”, adaugă medicul ieșean.

Mulți pacienți refuză externarea pentru că nu are cine să îi îngrijească la domiciliu

După două săptămâmi de tratament, un pacient cu o formă medie internat la spital poate pleca acasă în izolare, chiar dacă mai are nevoie de suport de oxigen. Astfel de cazuri se întâmplă rar, pentru că mulți dintre bolnavii COVID-19 nu au condiții la domiciliu.

„Sunt care refuză externarea. Pacienții care nu au condiții la domiciliu rămân internați până când starea li se ameliorează. Din păcate, cei mai mulți nu au condiții și stau în continuare internați sau sunt dirijați către secția de recuperare. În afară de cei care nu au pe nimeni, sunt și situații în care chiar dacă au doi copii acasă, ei lucrează și nu au posibilitatea să se ocupe. Conform protocolului, după 14 zile, un pacient nu mai este contaminat și atunci poate să beneficieze de tratament la domiciliu.

Dacă este o formă medie de care suferă pacientul, chiar dependent de oxigen uneori, și are condiții la domiciliu, el poate pleca acasă. Cu atât mai mult cu cât vorbim și de o reabilitare precoce, el după 14 zile rămâne cu o sechelă pulmonară și are nevoie de multe ori fie de suport de oxigen, fie de internare și urmărire într-o secție non-COVID-19 de reabilitare pulmonară”, povestește dr. Mihai Glod.

Tot mai mulți pacienți ajung cu forme severe la spital

Medicii din spitalele suport COVID-19 susțin că volumul de muncă crește după ce în ultimele luni sunt internați numai pacienți cu forme medii și severe, față de prima perioadă a pandemiei, când ajungeau și formele medii-ușoare.

„Numărul de pacienți crește, dar în momentul în care primim pacienți numai cu forme medii și severe, atunci volumul de muncă este mult mai ridicat față de acum 4-5 luni, când erau acceptate și formele medii spre ușoare. Au fost externați 16 pacienți și doar 8 internați. Majoritatea celor internați la chirurgie sunt pacienții în prima sau a doua zi post-operație. Media este cam de 12-14 internări-externări, practic avem o perioadă de timp în care câți am internat, atâția am și externat în ziua respectivă. Observăm o creșterea a numărului de pacienți cu forme medii spre severe”, precizează managerul Spitalului C.F. din Iași.

O familie cu cinci membri a fost internată la Spitalul C.F. Iași după ce au fost infectați cu coronavirus

Cadrele medicale de la Spitalul C.F. Iași au fost profund impresionate în aceste luni de pandemie COVID-19 de o familie care a fost infectată cu noul tip de virus. Atât părinții, cât și cei trei copii au fost confirmați cu SARS-CoV-2, forma fiind una gravă. Timp de aproape trei săptămânii s-au luptat pentru supraviețuire în secția de Terapie Intensivă a unității sanitare. Spre surprinderea medicilor, singurul membru al familiei fără comorbidități a decedat. Tătăl, aflat în comă timp de 14 zile, a aflat vestea treptat, după ce a fost detubat. Mama a fost cea care a reușit să îi încurajeze pe toți ceilalți.

„Cinci membri ai unei familii au fost internați, dintre care un singur pacient, fără alte probleme, s-a pierdut. Tatăl care a stat două săptămâni în comă și mama cu ceilalți doi copii care sufereau de scleroză laterală amiotrofică au supraviețuit. Trezit din comă, tatăl a aflat pe perioada de 5 zile de fiul cel mare, cu psihologul, cu medicul curant, și alături de mine. I-am prezentat în timp, pentru a induce această stare de a suporta vestea. Este cel mai dificil. Au fost externați toți odată după 18 – 20 de zile”, a încheiat medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024