Prima pagină » Titlurile zilei » Aproape 5 milioane de euro, cu dedicație pentru Eky Sam SRL. Cea mai șmecheră rețetă de făcut bani cu ajutor de la Direcția Județeană de Drumuri Iași. Directorul a fost angajat la una dintre firmele lui Ioan Echimov
Aproape 5 milioane de euro, cu dedicație pentru Eky Sam SRL. Cea mai șmecheră rețetă de făcut bani cu ajutor de la Direcția Județeană de Drumuri Iași. Directorul a fost angajat la una dintre firmele lui Ioan Echimov

Aproape 5 milioane de euro, cu dedicație pentru Eky Sam SRL. Cea mai șmecheră rețetă de făcut bani cu ajutor de la Direcția Județeană de Drumuri Iași. Directorul a fost angajat la una dintre firmele lui Ioan Echimov

18 aug. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Cadou de 4,7 milioane de euro pentru firma Eky Sam SRL din Iași, controlată de controversatul Ioan Echimov. Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași i-a oferit pe tavă asfaltarea unei șosele după o licitație suspectă. Directorul de la Drumurile Județene, Ciprian Ciucan, este fost angajat al firmei controlate de familia Echimov

Regele asfaltului a dat o nouă lovitură pe drumurile din județul Iași. Recent, firma Eky Route SRL, controlată de controversatul afacerist Ioan Echimov, a pus mâna pe contractul legat de modernizarea DJ 282B: intersecție DN 24C – Bivolari – Traian – Spineni – intersecție cu DJ 282F. Valoarea estimată a licitației pentru cei 12,9 kilometri a fost de 23,4 milioane de lei (4,8 milioane de euro). Eky Route și Eky Sam SRL au câștigat după ce au ofertat 22,9 milioane de lei (4,7 milioane de euro). Procedura derulată de Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) a curs într-o singură direcție, către firmele lui Echimov. Celelalte firme care s-au înscris la licitație nu au avut nicio șansă din start. Oficial, câștigătorul încă nu a fost anunțat, DJADP așteptând să treacă termenul de contestații, unde mai pot apărea surprize.

Licitație suspectă pentru modernizarea DJ 282 B

La licitație au fost depuse patru oferte, însă trei dintre acestea au fost eliminate din start. Eky Route SRL a venit la licitație cu subcontractorul Eky Sam SRL, o altă firmă din siajul familiei Echimov. La licitație au mai depus oferte Danlin XXL din Secuieni, județul Neamț, precum și Keyboard SRL, din Râmnicu Sărat, județul Buzău, împreună cu Ramali Construct SRL. O altă ofertă a fost depusă de asocierea Mecon SRL și Conest SA Iași, cu subcontractor Mythras Build SRL. Însă celelalte trei oferte au fost respinse la pachet, motivul fiind legat de capacitatea tehnică. Surprinzător, în joc a rămas doar Eky Route SRL, firma controlată de controversatul Ioan Echimov, societate cu multe probleme la activ.

Firmă condamnată penal pentru fraudă cu fonduri europene

Eky Route SRL a avut drept subcontractor pe Eky Sam SRL, în fapt principala societate a familiei Echimov. Doar că aceasta din urmă a avut o condamnare pentru fraudă cu fonduri europene. Eky Sam SRL a fost condamnată pentru unele combinații făcute la Primăria Ion Neculce. Magistrații au decis să condamne societatea la plata unei amenzi penale după scandalul de la Primăria Ion Neculce. Pe acest criteriu, Eky Sam SRL a fost descalificată la licitația pentru lotul 3 din axa rutieră Iași – Suceava, lucru care nu s-a mai întâmplat și acum.

Totul a fost pregătit dinainte pentru firma lui Ioan Echimov

Mai mult, Eky Route SRL are pregătită și stația de betoane pentru lucrarea respectivă. Echimov a beneficiat recent de o altă lucrare în zonă, stația de betoane fiind instalată pentru acest lucru. Acum, regele asfaltului pare că a profitat de acest aspect și nu a mai strâns nimic de acolo, tocmai pentru a se putea desfășura și cu acest nou contract. Echimov a vânat mai multe contracte în ultima perioadă. Așa s-a întâmplat și cu DJ 281 B Boroșoaia – Plugari, atribuită firmei Enviro Construct SRL. Aceasta a câștigat contractul de circa 3 milioane de euro cu ajutorul judecătorilor. Un alt aspect de semnalat este faptul că Eky Route SRL nu are suficienți angajați. De precizat este că, în ultimii trei ani, a câștigat licitații de circa 15 milioane de euro de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor, firma având mereu circa zece angajați înregistrați.

Directorul DJADP Iași a lucrat la Eky Sam SRL

Un alt aspect legat de atribuirea licitațiilor către firmele lui Echimov este legat și de faptul că actualul director de la Drumurile Județene, Ciprian Ovidiu Ciucan, este fostul său angajat. În trecut, înainte să ajungă la DJADP, Ciucan a lucrat ani la rând la firmele din grupul Eky. Ulterior, Ciucan a ajuns la DJADP în mandatul lui Maricel Popa. Directorul DJADP a menționat că firma Eky Sam SRL poate participa la licitație, nefiind afectată de condamnarea penală.

„Este în perioada de contestații. Da, ei au câștigat, dar până nu se rezolvă cu perioada de contestații nu e nimic oficial. Ei au voie să participe la licitații. Noi am cerut punct de vedere și de la Agenția de Achiziții Publice, iar condamnarea lor nu îi impiedică să participe. Au avut doar amendă penală, nu și interdicție”, a spus Ciprian Ciucan.

Firmele lui Echimov au prosperat liniștite în ultimii ani, asta deși calitatea lucrărilor a lăsat mult de dorit, iar comisiile de control au constatat acest lucru. Și în acest caz ar trebui ca procurorii să se autosesizeze și să înceapă o anchetă, la mijloc fiind contracte dubioase, oferite fără respectarea legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *