Aproape 300 de copii din Iași vor să fie adoptați de o familie ce poate să le ofere dragostea și susținerea de care au nevoie. În ciuda faptului că este un proces complex, atât familiile, cât și persoanele singure care își doresc să adopte un copil sunt încurajate să urmeze toți pașii pentru a primi atestarea
În prima jumătate a anului 2024, conform raportului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, 25 de micuți au fost încuviințați adopției naționale de către Tribunalul Iași. Dintre aceștia, 9 sunt înfiați de familiile de ocrotire.
Aproape 300 de copii din Iași își doresc să fie adoptați de o familie
Compartimentul Adopție și Postadopție din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Iași urmărește promovarea și asigurarea serviciilor specializate privind acest proces. În acest sens, de la începutul anului și până la data de 30 iunie 2024, procedura de adopție a fost finalizată pentru 24 de copii. Reprezentanții serviciului au transmis că în continuare se află pe listă 278 de copii pentru care se derulează procedurile de potrivire teoretică și practică în vederea plasării în familii adoptive.
În evidența compartimentului sunt 41 de persoane sau familii nou atestate, dintre care 5 sunt familii de ocrotire (asistență maternală/plasament familial). Pentru a ajunge în acest punct, alte 53 de familii sau persoane trec prin evaluarea psiho-socială a abilităților parentale. Pe de altă parte, pentru 60 de familii sunt reevaluate atestatele, deoarece nu au finalizat o potrivire cu un copil adoptabil. De asemenea, 22 de micuți au fost încredințați spre adopție, iar doi dintre aceștia au ieșit din sistemul de protecție al DGASPC Iași, fiind preluați de familii din alte județe. În plus, 86 de copii sunt în faza de monitorizare postadopție, iar pentru alți 24 s-a încheiat acest proces.
Tot mai mulți tineri ieșeni își doresc să devină asistenți maternali. Astfel, la finalul lunii iunie 2024, potrivit datelor furnizate de DGASPC, la nivelul județului Iași, existau un număr de 789 de asistenți maternali, dintre care 224 aveau grijă de un singur copil, 479 aveau doi copii în plasament, 80 aveau trei copii, iar șase asistenți maternali aveau patru copii în grijă. De asemenea, între 2021 și 2023, câte un asistent maternal profesionist avea cinci copii în plasament.
Cât durează să adopți un copil?
Reprezentanții DGASPC Iași transmit că sunt necesare 3 luni pentru ca o persoană sau o familie să obțină atestarea. În această perioadă, cei care își doresc să înfieze un copil trec printr-o evaluare psihologică, realizată de un specialist desemnat, dar și socială, întocmită de responsabilul de caz. Ulterior, urmează pregătirea pentru asumarea rolului de părinte, realizată de compartimentul de specialitate sau, după caz, de organismul privat autorizat.
După obținerea atestatului, aceștia parcurg procesul de potrivire teoretică și practică, ce poate fi finalizat în aproximativ 6 luni. Întâlnirile au drept scop realizarea treptată a acomodării cu familia adoptivă. Acestea pot fi organizate atât în centrul de plasament, cât și în afara acestuia. Numărul minim al întâlnirilor este de 4. Documentul este valabil pentru o perioadă de 5 ani, însă durata procesului de adopție depinde și de dorințele familiilor adoptive, cum ar fi sexul, istoricul sau vârsta copilului. Totuși, acestea nu sunt niște criterii, dar pot reprezenta motivele pentru care unii refuză potrivirile propuse.
După ce au fost parcurși toți acești pași, urmează încredințarea în vederea adopției, ce presupune o sentință favorabilă emisă de Tribunalul Iași. În acest sens, până la mijlocul anului, au fost 65 de demersuri juridice în vederea deschiderii procedurii. Ulterior, după încuviințarea adopției, pentru un interval de 2 ani se desfășoară procesul de monitorizare. În perioada de monitorizare postadopție se asigură asistență de specialitate specifică problemei cu care se confruntă familia. De asemenea, specialiștii Compartimentului Adopție și Postadopție oferă sugestii de soluționare a situațiilor problematice și încurajare.
Aproape 300 de copii din Iași își doresc să fie adoptați de o familie. Până la mijlocul anului 2024, 22 de micuți au fost încredințați spre adopție, iar pentru 24 s-a finalizat procesul de monitorizare.
Adoptiile-afaceri banoase pt angajați ai dgaspc, abuzuri acte masluite, dosare incomplete și adevăruri trunchiate spuse adoptatorilor. Angajați cu apucaturi comuniste în frunte cu tutankamonul director Florin Ion. Spagi cadouri,pachete, învârteli, acceptari de documete falsificate sau nereale, domicilii fictive, anchete sociale masluite, toate astea sunt acceptate de angajații dgaspc. Și nu gratis.
De acord cu „angajat” iar daca esti corect, astepti ani de zile….dar au tupeu sa spuna, angajatii, ca adoptiile nu sunt aranjate…….
Am 5 ani de cand am depus dosr si suntem plimbati de colo-colo. Sunt destule familii care doresc sa adopte, dar se pare ca statul nu vrea sa ii dea. De 5 ani asteptam acel telefon… de 5 ani ni se spune sa asteptam, desi iata, sunt copii care isi doresc o familie.