Prima pagină » Titlurile zilei » Aproape 20 de comune și orașe din județul Iași vor avea primari noi. La Târgu Frumos, preotul Neculai Zugravu vrea să facă totul pe dos, față de fostul edil

Aproape 20 de comune și orașe din județul Iași vor avea primari noi. La Târgu Frumos, preotul Neculai Zugravu vrea să facă totul pe dos, față de fostul edil

25 sept. 2024, 02:00, 7 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

La finalul lunii septembrie 2024, 17 comune și orașe din județul Iași vor avea primari noi. Neculai Zugravu vrea să implementeze proiecte axate pe oameni

Începând cu data de 27 septembrie 2024, noii primari au la dispoziție 20 de zile pentru a-și prelua mandatele, cel mai probabil, până la data de 16 octombrie 2024, aceștia vor fi în funcție. În urma alegerilor locale din 9 iunie 2024, în 17 comune din județul Iași, localnicii au decis să schimbe conducerea administrației publice locale.

La finalul lunii septembrie 2024, 17 comune și orașe din județul Iași vor avea primari noi. Ce proiecte vor implementa aceștia

Din cele 93 de comune din județul Iași, în urma alegerilor locale care au avut loc pe 9 iunie 2024, doar în 17 localități, ceățenii au schimbat conducerea administrației publice locale cu 7 primari PSD și 10 PNL.

Concret, în comuna Ruginoasa, Ionuț Pristăviță (PSD) va fi noul primar al localității, în locul lui Dănuț Nechifor (PNL). Contactat de reporterii BZI, acesta a declarat că principalele proiecte pe care le va implementa vor fi în infrastructură și învățământ.

„Mă voi axa, în principal, pe investiții. Mai ales, pe partea de infrastructură și învățământ. Mai avem de terminat rețeaua de apă și canalizare. Îmi doresc să termin de modernizat unitățile de învățământ din comună, dar să construiesc și o grădiniță”, a declarat Ionuț Pristăviță, noul primar al comunei Ruginoasa.

În comuna Dolhești din județul Iași, noul primar va fi Iulian Tăbăcaru (PNL), acesta îi va lua locul lui Petru Dorin Butnaru (PSD). Acesta a transmis reporterilor BZI faptul că, în primul său mandat de primar, va pune accentul pe proiectele privind înființarea rețelelor de apă și canalizare.

„Mă voi axa, în principal, pe proiectele de apă și canalizare. Îmi doresc să asfaltez satul Pietriș, dar să reușim să achităm datoriile pe care le are primăria. După câte știu, așa, în mare, sunt datorii de aproape 1.000.000 de euro. Sunt de la un proiect de apă și canalizare care nu a fost finalizat pe AFIR de 8-9 ani și trebuie dați banii înapoi, dar și altele. Nu știu cum vom reuși să plătim datoriile, toată lumea fuge de această discuție, pe mine mă frământă această situație”, a spus Iulian Tăbăcaru, noul primar al comunei Dolhești.

Răzvan Bulancea (PNL) va fi pentru prima dată primar, acesta își va prelua în următoarea perioadă mandatul din comuna Erbiceni și va ocupa funcția în locul lui Ionel Lungu (PSD). Acesta susține că principalele probleme, din localitate, sunt cele cu privire la lipsa rețelelor de apă și canalizare.

„Sunt probleme urgente pe care trebuie să le rezolv. Este vorba despre extinderea rețelei de apă și canalizare în satele Erbiceni, Bârlești și Totoești, dar și reabilitarea școlii Totoești. Dar mă voi ocupa și de actualizarea PUG, îmi doresc să realizez locuri de joacă pentru copii și să asfaltez drumurile sătești și comunale”, a spus Răzvan Bulancea, noul primar al comunei Erbiceni.

Noii primari plănuiesc în principal să continue proiectele deja implementate în localități

Răducu Balint este candidatul PSD, din comuna Răducăneni, care a câștigat alegerile din 9 iunie 2024, acesta îl va înlocui pe Viorel Ilie (PNL) în funcția de primar.

„Sunt foarte multe proiecte pe care îmi doresc să le implementez. În primul rând, va trebui să dezvolt partea de infrastructură, parcuri de joacă pentru copii, pentru că noi nu avem parcuri de joacă modernizate în toată comuna. Cea mai mare problemă, în comuna Răducăneni, este lipsa infrastructurii. Avem drumuri neasfaltate, iar cele de piatră nu au fost întreținute. Cele mai mari probleme sunt în satul Roșu, drumul de acces către sat este dezastruos”, a declarat Răducu Balint, noul primar din comuna Răducăneni.

Surpriza alegerilor de pe data de 9 iunie 2024 a fost schimbarea de macaz din orașul Târgu Frumos. Ionel Vatamanu, cel care a fost la conducere timp de mai mulți ani, a pierdut alegerile. Acesta a fost înlocuit de preotul Neculai Zugravu. Cel din urmă a declarat că va face totul pe dos, față de vechiul primar. Dacă Ionel Vatamanu s-a axat pe proiectele privind imaginea orașului, Neculai Zugravu își propune să implementeze proiecte pentru oameni.

„În câteva cuvinte, programele pe care voi încerca să le pun în aplicare și pe care le voi aborda sunt, în principal, programele care privesc oamenii. Dacă în orașul nostru, până acum, s-a ocupat mai mult de aspectele orașului și mai puțin de grija pentru om, noi vom încerca să avem în centrul atenției noastre omul. În Târgu Frumos, la ora actuală, nu există niciun loc de muncă, nu există nicio întreprindere care să producă un ac. Aceasta va fi prima grijă a noastră, să facilităm înființarea locurilor de muncă și să aducem investitori. În ultimii 12 ani, toți cei care au vrut să facă ceva în Târgu Frumos au fost poftiți afară, vom face cunoscut oamenilor că suntem deschiși să primim investitori”, a transmis Neculai Zugravu, noul primar al orașului Târgu Frumos.

În comuna Vlădeni, actualul primar, Cătălin Brânzanu (PSD), va fi înlocuit de Iulian Burdea (PNL). Cel din urmă a transmis reporterilor BZI faptul că își propune să finalizeze proiectele deja inițiate.

„Deocamdată, sunt proiecte deja implementate pe care trebuie să le ducem la capăt. După câte văd, nu știm cum le vom duce la capăt, avem grădinița de reabilitat, un centru de reintegrare. Până nu ajung în primărie, nu mă pot pronunța. Proiecte, sunt. Cele mai mari probleme, în comună, sunt drumurile, acestea sunt așa cum sunt, mai toate comunele au asfalt, noi, mai puțin. Cele mai multe probleme sunt în satul Broșteni, în toate sunt probleme, dar în Broșteni au fost cumva vitregiți de asfalt”, a spus Iulian Burdea, noul primar al comunei Vlădeni.

În comuna Rediu, noul primar, Cristian Condrea (PNL), care îl va înlocui pe Ciprian Grosu (USR), a declarat faptul că localitatea este plină de probleme.

„La Rediu, nici oxigen nu avem destul. Toate lipsesc la Rediu, dacă noi nu avem nici măcar un metru de trotuar, ce să mai spun? În primul rând, îmi doresc să fac coaliție ca toate proiectele să fie aprobate. Peste tot sunt probleme, ca să înțelegeți, ce credeți că ne lipsește, înmulțiți cu 2. Ne trebuie și trotuare, și apă, avem zone fără apă, suntem la capitolul necesități”, a declarat Cristian Condrea, noul primar al comunei Rediu.

Benone Șofrac (PSD) este cel care urmează să preia mandatul de primar în comuna Heleșteni, în locul lui Constantin Hîra (PNL). Acesta a transmis că, în principal, își dorește să finalizeze proiectele pe care vechiul primar le-a implementat.

„În prima parte a mandatului, îmi doresc să continui proiectele rămase care sunt acum în derulare. Adică asfaltare, baza sportivă, școala, dispensar. Sunt niște proiecte care sunt deocamdată și trebuie să le termin. După care, vom implementa proiecte de asfaltare, unde mai este nevoie, pe iluminat public. Canalizarea trebuia să fie gata, dar a fost amânată până în mai 2025, acolo, sperăm să rezolvăm. Mai avem un proiect de 6 km de asfalt. Școlile sunt modernizate undeva la 70 la sută. Mai sunt probleme cu drumurile, în special, dar și cu iluminatul public. Trebuie să aducem investitorii. Dar până să implementăm ce ne dorim, trebuie să terminăm proiectele pornite de actualul primar”, a transmis Benone Șofrac.

Menționăm faptul că reporterii BZI i-au contactat pe toți cei 17 noi primari, însă unii dintre aceștia nu au răspuns apelurilor.

Lista celor 17 primari din județul Iași

Deși alegerile locale și europarlamentare au fost organizate pe data de 9 iunie 2024, noii primari își vor prelua mandatele după validarea acestora, de către Judecătorie. Potrivit OUG 21/2024, începând cu data de 27 septembrie 2024, judecătoriile au la dispoziție 20 de zile să facă acest lucru, mai exact, până, cel târziu, 16 octombrie 2024. După ce instanțele vor comunica validările mandatelor de primari, președinți CJ, consilieri locali și județeni, acestea vor fi trimise către Prefectură. Ulterior, prefectul Felix Guzgă va emite un ordin prin care plenurile CL vor fi convocate în ședințele de constituire a noilor Consilii Locale. Astfel, în cadrul acestor ședințe, atât consilierii, cât și primarii vor depune jurămintele iar mai apoi își vor prelua oficial funcțiile.

Așadar, din cele 93 de comune ale județului Iași, conducerea administrației publice locale din cele 17 localități va fi schimbată. Concret, în comuna Andrieșeni, noul primar va fi Mihai Ștefură (PSD), în locul lui Maricel Turcu; în comuna Mogoșeti, Ionel Baraboi (PSD) o va înlocui pe Rodica Popa (PNL); în comuna Dumești, Mihai Cocoveică (PNL) va fi înlocuit de Gabriel Agavriloaie (PSD). În comuna Cozmești, Mihai Habet (PNL) va prelua funcția de primar în locul lui Petrică Baltag (PSD), Alexandru Marcu (PSD) va fi noul primar în comuna Lespezi, în locul lui Ioan Lazăr (PNL).

În comuna Ruginoasa, noul primar este Ionuț Pristăviță (PSD), în locul lui Dănuț Nechifor; în comuna Dolhești, cel care va prelua noul mandat de primar este Iulian Tăbăcaru (PNL), în locul lui Petru Dorin Butnaru (PSD).

Răzvan Bulancea (PNL), noul primar de la Erbiceni, îl va înlocui pe Viorel Ilie (PSD), iar Neculai Zugravu (PNL) va prelua mandatul de la Târgu Frumos, de la Ionel Vatamanu (PSD). În comuna Vlădeni, noul primar va fi Iulian Burdea (PNL), acesta îl va schimba pe Cătălin Brînzanu (PSD), iar în comuna Rediu, primarul Ciprian Grosu (USR) îi va preda mandatul lui Cristinel Condrea (PNL).

Și comuna Oțeleni va avea un nou primar, acesta este Ciprian Aiojoaiei (PNL) și va prelua mandatul de la Mihai Felician Gherăescu (PSD), în comuna Hălăucești, primarul Petru Burdulea (PSD) va fi înlocuit de Anton Iosif (PNL) și comuna Drăgușeni va avea un nou primar în locul lui Viorel Ciubotaru (PSD), acesta va fi înlocuit de Petronela Pelin (PNL).

La finalul lunii septembrie 2024, 17 comune și orașe, din județul Iași, vor avea primari noi. Aceștia susțin că, în prima parte a mandatelor, se vor axa pe continuarea proiectelor deja începute.

Comentarii
  • Cine a vândut apa Pascanenilor către APA-VITA de la Iași, sa fie blestemat de Dumnezeu si Mântuitorul nostru Iisus Hristos si de Preacurata lui Maica, si de 4 sfinți evangheliști
    si de sfinții verhovnici apostoli Petru si Pavel si de ceilalți si de cei 318 sfinți părinți purtători de Dumnezeu de la Nicheea, și de toți sfinții care din veac au plăcut lui Dumnezeu, și să fie asemenea lui Iuda și blestematului Arie.

    Ei sunt Blestemații Pascaniului care fără frică de Dumnezeu au votat PENTRU vânzarea apei către
    ApaVital Iași și au mărit pretul APEI la 16 LEI/MC si au vândut veneticilor, viitorul copiilor noștri ce vor bea apa cu NIT RITI din SIRET, apa bună pleacă la Iași și ROMAN SI NOI stăm fără apă.

    Dorin Nechifor – PNL
    Diana Acsinte – PNL,
    Enea Neculai – PNL
    Vasile Anton – PNL
    Andrei Varca – PNL
    Simona Palade – PSD
    Alexa Bogdan – PSD
    Gabriela Nedelcu – PSD
    Marius Putintelnicu – PSD
    Apostol Carmen – PSD
    Vasile Haldan – PSD
    Vasile Axinte – PSD
    Vasile Balau – PSD
    Stefan Voinea – PPDD

    „BLESTEMATI FIE EI, IN VECII VECILOR, SA BEA APA CU OTRAVA DIN SIRET”

  • Juristel Slobozescu

    La Lețcani a rămas tot prostul satului în funcție. Juristul sulii a șutit banii cu care trebuia să plătească gunoiul către Girexim, iar acum stăm cu focarele de infecție în curte.

  • Să vedem ce fel de proiecte vor fi pentru oameni la Tg Ffumos, ca dacă începeți cu pomeni pentru babele de la biserică, nu vă văd bine. Cat privește locurile de muncă , sperăm să fie investitori, dar nu de aia care să dea brut 3750 de lei și bonuri de masă . Să fie cu succes, dar cam multe promisiuni !!!

  • În Tg Frumos nu sunt locuri de muncă?!? Dacă va duceți la fiecare antreprenor, o să vă spună ca nu găsesc personal
    Cu care să lucreze. Dar nu are de unde să știe domnul Zugravu, el neavând nicio afacere, habar nu are cu ce se mănâncă un business…a avut 5 domenii diferite în care a activat, dar au dat faliment toate. De bun ce era probabil….

  • Daca mergi la pas prin Targu Frumos vezi pe toate vitrinele ca se fac angajari in diverse domenii: comert, constructii, confectii, etc. Targu Frumos nu duce lipsa de locuri de munca, duce lipsa de forta de munca. Zugravu care a fost mana intinsa toata viata lui, nu are de unde sa stie asta, nu va face nimic pentru oras pentru ca nu are habar de administratie. Daca il mai pune si pe Florea viceprimar, e vai si amar de orasul nostru.

  • FLOREA RULZ……..NOI BABELE IL VREM,CANTA BINE IN STRANA. DAR DACA TOT VII VICEPRIMAR SA ADUCI INAPOI CENTRALELE FURATE,MOTORINA SI VW CADDY DE LA FOSTUL TERMOSERV.SI BANII FURATI,AIA CARE TI-I CARAU BAIETII,SE STIU EI CARE.HAI CA INCEPE DISTRACTIA….AM AUZIT CA FLOREA E PUS PE DAT AFARA OAMENI….INCEPUT PROMITATOR

  • profetii apocalipsei,eu una nu cred ca Primarul Zugravu Neculai va da afara oameni,ci cred ca va face treaba. Asta cred si sper sa nu ma insel. Sper ca macar o parte dintre promisiunile facute in campanie sa fie realizate,avem asteptari. Supces!

  • Ce misto !!! O intreaga panoplie cu prosti……. Super !!!!!!!!!

  • Si la Mogosesti Iasi vine violatorul satului Baraboi PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024