Prima pagină » Local » Aproape 150 de persoane infectate cu coronavirus au decedat din cauza infecției în ultima lună! Numărul deceselor a crescut odată cu cel al cazurilor grave de COVID-19 care au aglomerat secțiile de terapie intensivă
Aproape 150 de persoane infectate cu coronavirus au decedat din cauza infecției în ultima lună! Numărul deceselor a crescut odată cu cel al cazurilor grave de COVID-19 care au aglomerat secțiile de terapie intensivă

Aproape 150 de persoane infectate cu coronavirus au decedat din cauza infecției în ultima lună! Numărul deceselor a crescut odată cu cel al cazurilor grave de COVID-19 care au aglomerat secțiile de terapie intensivă

17 apr. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Încă din primele zile ale lunii martie 2021, medicii anunțau că valul al treilea de pandemie COVID-19 a ajuns și în județul Iași. Rata infectărilor a început să crească, iar municipiul Iași a intrat în scenariul roșu. Într-o singură lună au fost diagnosticați cu coronavirus 5.027 de ieșeni

În urmă cu o lună, tot mai multe persoane confirmate pozitiv cu coronavirus au început să aglomereze locurile din secțiile de terapie intensivă din Iași. Nu mai erau locuri libere, iar Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași devenise un sector COVID-19. Medicii susțin că numărul pacienților suspecți că ar fi infectați cu virusul COVID-19 a crescut. În intervalul 17 – 18 martie 2021, în cele două gărzi ale medicilor de la UPU din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași s-au prezentat 80 de persoane suspecte că ar fi pozitive la virusul SARS-CoV-2.

Dintre acestea, 40 au fost confirmate cu coronavirus, iar 20 aveau nevoie de ventilație mecanică cu oxigen. La acel moment, în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă nu mai erau locuri libere, iar medicii au făcut mari eforturi pentru a găsi locuri pentru persoanele care se află în stare gravă. Pacienții care se prezentau la spital aveau vârste cuprinse între 36 și 86 de ani. O lună mai târziu, numărul de locuri de terapie intensivă au fost suplimentate în județul Iași, astfel încât presiunea pe aceste secții a mai scăzut, inclusiv cele prezente în UPU Iași.

Peste 5.000 de cazuri noi de coronavirus în ultima lună, raportate în județul Iași

În perioada 16 martie – 16 aprilie 2021 au fost raportate 148 de decese. Au fost zile cu record în care 12-13 persoane au decedat. În acest interval de timp au fost depistate pozitiv 5.027 de persoane din județul Iași. Numărul de cazuri noi a început să crească treptat din primele zile ale lunii martie, dar situația care ridica mari probleme asupra sistemului medical era alta. Majoritatea cazurilor COVID-19 care ajungeau la spital erau foarte grave, cu necesar de oxigen. Locurile din spitalele COVID-19 și cele suport erau însă de negăsit, imediat cum se elibera un pat, era ocupat de un alt pacient care aștepta în UPU SMURD Iași un loc disponibil. În urmă cu o lună, pe 16 martie 2021, erau ocupate 303 paturi, dintre care 46 erau de Terapie Intensivă. De altfel, în sectoarele COVID-19 erau libere 241 de paturi.

9 paturi libere în secțiile de Terapie Intensivă din Iași

Ieri, 16 aprilie 2021, în secțiile de Terapie Intensivă erau libere nouă paturi: un pat ATI la Spitalul de Recuperare, două paturi la Spitalul C.F. Iași, două la Spitalul de Neurochirurgie, trei la Spitalul „Sf. Spiridon” și un pat ATI la Unitatea Mobilă de la Spitalul de Boli Infecțioase. De asemenea, în spitalele suport COVID-19 mai erau libere 194 de paturi: 44 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 10 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, cinci paturi la Spitalul de Recuperare, 56 la Spitalul C.F. Iași, 24 la Spitalul Militar și 45 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.

În perioada 15 – 16 aprilie 2021, în județul Iași au fost raportate 128 de cazuri noi de coronavirus, iar patru pacienți au decedat în secția de terapie intensivă. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, erau ocupate două paturi ATI, iar alți 7 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în unitatea medicală. La Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, era ocupat un pat de Terapie Intensivă.

Peste 1.700 de ieșeni se află în izolare la domiciliu din cauza infecției cu coronavirus

În spitalele suport COVID-19, ieri, 16 aprilie 2021, erau ocupate 398 de paturi din care 66 sunt paturi ATI. Situația cu privire la gradul de ocupare pentru paturile ATI este următoarea: nouă paturi la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, nouă la Unitatea Mobilă de la Spitalul de Boli Infectioase, șase paturi ATI la Spitalul de Pneumoftiziologie, șase la Spitalul Municipal Pașcani, patru paturi ATI la Spitalul de Recuperare, cinci la Spitalul C.F. Iași, 17 la Spitalul de Neurochirurgie și 10 paturi ATI la Spitalul „Sf. Spiridon”. Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, ieri, un număr de 1.750 de persoane se aflau în izolare, iar 1.193 de persoane erau carantinate la domiciliu. Până în prezent, DSP Iași a emis în total 40.984 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 41.645 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024