Prima pagină » Sanatate » Aprindere de plămâni: Care sunt simptomele și cum se tratează rapid pneumonia

Aprindere de plămâni: Care sunt simptomele și cum se tratează rapid pneumonia

09 nov. 2021, 09:53,
în Sanatate

Începe sezonul rece și deja multe persoane încep să se confurnte cu problemele legate de pneumonie. Aprinderea la plămâni, cum se spune în popor la pneumonie, reprezintă o afecțiune provocată de o infecție la nivelul plămănilor ce este cauzată de bacterii sau virusuri.

Pneumonia afectează sistemul respirator și poate varia de la o formă ușoară și până la severă. Persoanele care prezintă cele mai mari riscuri de a face această boală sunt copiii mici, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Pneumonia poate fi cauzată de bacterii, virusuri, micotică, parazitară sau neinfecțioasă. Cele mai frecvente pneumonii sunt cauzate de bacterii, în tim pce cele cauzate de virusuri, care mai sunt denumite și virale, se produc în urma contactării unuia dintre virusurile respiratorii, care declanșează și răcelile.

Pneumonia micotică, ce este cauzată de ciuperci, este mai rara întâlnită, la fel ca și pneumonia parazitară, ce apare din cauza paraziților precum Toxoplasma gondii.

Pneumonia neinfecțioasă apare în urma aspirării timp îndelungat a unor alimente solide sau lichide, vomă, secreții salivare sau substanțe cu efecte toxice asupra plămânilor sau bronhiilor.

grafica plamani afectati de pneumonie

Aprindere de plămâni: Care sunt simptomele pneumoniei

Simptomele pneumoniei apar de obicei lent, pe parcursul câtorva zile, dar pot fi și situații în care apar brusc, în cel mult 48 de ore de la inflamarea țesutului.

Cele mai des întâlnite simptome ale pneumoniei sunt tusea, care poate fi seacă sau productive și dificultăți ale respiratiei, precum respirația superficială sau tăierea respirației.

În plus, persoanele care suferă de pneumonie pot să facă febră, transpirație, să aibă bătăi rapide ale inimii, stare de rău, tremurat.

În cazuri mai rare, pot să apare simptome precum pierderea poftei de mâncare, durere toracică, care se agravează în momentul în care se tușește, sânge în tuse sau respirație șuierătoare.

De asemenea, alte simptome pe care le pot acuza persoanele care suferă de pneumonie sunt starea de oboseală, senzația de grwață sau vomă, dureri de cap, dureri articulare și musculare.

medic ce tine in mana o radiografie la plamani

Cum se tratează aprindreea la plămâni

În cazul în care pneumoniei este ușoară, aceasta poate fi tratată acasă prin antibiotice și consum de lichide. Dacă pneumonia este mai severă, trebuie urmat un tratament în spital și chiar dacă simptomele se ameliorează trebuie continuat tratamentul deoarece bacteriile pot rămâne în organism și pot deveni rezistente la antibiotice.

În mod normal, la o pneumonie ușoară după o săpătâmână ar trebu isă dispară starea febrile, după aproxiamtiv o lună durerea toracică și producția de mucus, iar după aproximativ 6 săptămâni tusea și problemele de respirație.

grafica plamani afectati de pneumonie

În cel mult 3 luni din momentul în care a făcut pneumonie, o persoană ar trebui să scape de toate simptomele, există riscul doar a rămânerii cu o senzație de oboseală.

Deși multă lume apelează la pastilele de tuse, în cazul pneumoniei acestea nu sunt recomandate deoarece nu există dovezi că acestea ar avea vreo eficiență. Se poate apela în schimb la băuturile cu miere și lămâie deoarece acestea ameliorează disconfortului creat de tuse.

În cazul pneumoniei netratate sau tratate necorespunzător pot să apară complicații, mai ales în cazul copiilor mici, la persoanele vârstnice și la cei care suferă de diabet zaharat. Complicațiile pot consta  în pleurezie, care cauzează insuficiența respiratorie, abces pulmonar sau septicemie.

copil ce este ascultat la plamani de un medic

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Câte joburi are un student plecat în SUA cu Work and Travel: "American Dream chiar există"
Playsport.ro
FOTO Noua Dacia C-Neo, dezvăluită fără camuflaj în prima imagine. Când va...
Evz.ro
Efectul trecerii la euro pe piața imobiliară. Lecția Bulgariei
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Apare o nouă monedă în România. Se lansează în circulație peste câteva zile. Ce valoare are și ce simbolizează
Dailybusiness.ro
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025