ONU anunță guvernele lumii înainte de summitul internațional privind clima că Planeta a intrat pe un curs ireversibil de încălzire catastrofală.
Planurile și politicile actuale ale țărilor vor duce la creșterea temperaturii cu 2,6 până la 3,1 grade Celsius în acest secol, cu șanse zero de a limita creșterea temperaturii, conform unui raport al ONU publicat joi.
Măsurile existente sunt atât de departe de ceea ce este necesar, încât lumea riscă chiar să treacă peste 2 grade Celsius, limita superioară a Acordului de la Paris, scrie Politico.
Dezastrele vor crește
Severitatea și frecvența valurilor de căldură periculoase, a furtunilor distructive și a altor dezastre crește cu fiecare fracțiune de încălzire. La o încălzire cu 3 grade Celsius, oamenii de știință spun că lumea ar putea trece de mai multe puncte fără întoarcere care ar modifica dramatic clima Planetei și ar crește nivelul mării, cum ar fi topirea calotelor polare.
„Dacă națiunile nu pun în aplicare angajamentele actuale, obiectivul Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală la 1,5 °C va fi mort în câțiva ani, iar 2 °C îi va lua locul în unitatea de terapie intensivă”, a declarat șeful ONU al mediului, Inger Andersen.
Încercările de a ajunge la un acord
Țările se confruntă cu sarcina de a ajunge la un acord cu privire la modul de finanțare a acțiunii climatice în lumea în curs de dezvoltare.
Summitul de la Baku este de asemenea văzut pe scară largă ca o piatră de temelie spre COP30 în Brazilia anul viitor. Acesta reprezintă termenul limită pentru care guvernele trebuie să prezinte noi planuri cu privire la modul în care intenționează să își îndeplinească obligațiile Acordului de la Paris.
În lumina constatărilor publicate joi, Andersen a cerut planuri „dramatic mai puternice”, cunoscute sub denumirea de contribuții determinate la nivel național (NDC). Acestea vor avea mai multe finanțări pentru măsurile de reducere a schimbărilor climatice și leadership din partea celor mai mari emitenți.
Direcție greșită
Lumea este deja cu 1,3 grade Celsius mai caldă decât înainte de Revoluția Industrială, iar emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta continuă să crească, crescând cu 1,3% anul trecut, comparativ cu 2022.
Ca urmare, limitarea încălzirii la siguranța relativă a obiectivelor de la Paris a devenit mai dificilă, necesitând reduceri anuale și mai abrupte ale emisiilor de 7,5% sau 4% până în 2030 pentru 1,5 grade C sau, respectiv, 2 grade C.
„Chiar și cel mai bun scenariu de 2,6 grade C, totuși, reprezintă o încălzire catastrofală cu impacte debilitante asupra oamenilor, planetei și economiilor”, avertizează ONU.