Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Apneea în somn: simptome
Apneea în somn: simptome

Apneea în somn: simptome

15 mart. 2021, 12:19,
în Sanatate

Apneea de somn este definită ca stop respirator complet în căile respiratorii superioare (nas, gură) mai mult de 10 secunde.

Apneea de somn (care se caracterizează printr-un stop respirator complet) nu trebuie confundată cu hipopneea care se referă la stopul respirator parțial: în caz de hipopnee, există puțin aer care trece prin căile respiratorii superioare, respirația este atenuată, dar nu este complet oprita. Cu toate acestea, apneea de somn și hipopneea sunt adesea asociate: medicii vorbesc și despre sindromul de apnee-hipopnee de somn obstructiv.

Apneea în somn: care sunt simptomele?

Apneea de somn se caracterizează prin simptome bine cunoscute astăzi:

  • Sforăitul. Acesta este „principalul” simptom al apneei de somn: sforăitul este puternic (între 80 și 100 dB, echivalentul lătratului unui câine), se oprește brusc înainte de a fi reluat.
  • Trezirea bruscă în timpul nopții, uneori cu senzație de sufocare.
  • Somnolență în timpul zilei. Legat de fragmentarea somnului, somnolența în timpul zilei are ca rezultat oboseală persistentă, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie, o lipsă de concentrare.
  • Îndemn frecvent de a urina noaptea. Acest simptom uimitor rezultă dintr-un mecanism biologic: pentru a răspunde fluxului de sânge, inima produce un hormon (ANF) a cărui funcție este de a permite eliminarea sării de către rinichi, ceea ce determină producerea de urina și dorința de a face pipi.
  • Dureri de cap de dimineață. Durerile de cap la trezire sunt cauzate de lipsa de oxigen (deci excesul de dioxid de carbon din sânge) care însoțește fiecare apnee de somn.

Apneea de somn este grava?

Da, deoarece apneea de somn poate avea consecințe grave asupra sănătății generale. Când pacientul suferă de apnee în somn timp de câteva secunde, corpul nu este alimentat cu oxigen: vorbim de hipoxie. În timp, aceste episoade de hipoxie pot declanșa sau agrava patologiile.

În ceea ce privește consecințele asupra creierului, putem cita un risc crescut de accident cerebrovascular (accident vascular cerebral) și un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer pe termen lung.

În ceea ce privește consecințele asupra inimii și sistemului cardiovascular, se poate menționa hipertensiunea arterială (aproximativ 1/3 din persoanele apneice sunt hipertensive) și un risc crescut de infarct miocardic (infarct).

Depresia, glaucomul, disfuncția erectilă și diabetul sunt, de asemenea, consecințe pe termen lung ale apneei de somn neacceptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`