Traficanți de etnobotanice din Iași ar fi folosit o aplicație secretă, în cadrul căreia conversațiile sunt șterse aproape instantaneu. Asta, pentru a evita să fie prinși de oamenii legii. Este vorba despre aplicația Surespot. Chiar și așa, un individ, Cristian Ioan Rânțar, a fost prins și pedepsit de judecători la 5 ani și 3 luni de pușcărie
Aplicația secretă folosită de traficanții de etnobotanice din Iași! Conversațiile se ștergeau aproape instantaneu, ca să nu se prindă anchetatorii. Este vorba despre aplicația Surespot. Chiar și așa, un individ, Cristian Ioan Rânțar, a fost prins și pedepsit de judecători la finele săptămânii trecute.
„Instanța îl condamnă pe inculpatul Cristian Ioan Rânţar la 5 ani și 3 luni de închisoare, pentru efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”, au subliniat magistrații ieșeni.
În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.
Cristian Ioan Rânțar, acuzat de trafic cu etnobotanice
Pe lângă pedeapsă, judecătorii au dispus și confiscarea de la Cristian Ioan Rânțar a unor cantități de substanțe denumite generic etnobotanice, precum ADB-Pinaca. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, ea putând fi contestată. De asemenea, la emiterea ei, magistrații au luat în calcul și alte pedepse primite de individ pentru alte fapte. Acest proces al lui Cristian Ioan Rânțar a început pe 3 noiembrie 2021. Acesta a fost trimis în judecată de anchetatorii ieșeni sub acuzația de efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Conform oamenilor legii, individul făcea parte dintr-o rețea care comanda etnobotanice din străinătate, substanțe ce erau livrate prin intermediul unor firme de curierat. Odată ajunse în România, ele erau preluate și vândute pe „piața neagră” din Iași.
Au intrat pe fir investigatorul sub acoperire „Crapu'” și colaboratorul „Spania”
Anchetatorii spun că au ajuns inclusiv la Cristian Ioan Rânțar după mai multe tranzacții. Astfel, pe fir au intrat investigatorul sub acoperire cu nume de cod „Crapu'” și colaboratorul „Spania”.
„În una dintre zilele lunii aprilie 2021, a vândut, prin intermediul inculpatului, investigatorului acoperit, prin intermediul colaboratorului „Spania”, cantitatea de 0,51 grame fragmente vegetalele în care s-a pus în evidență MDMB-4en-Pinaca (canabinoid sintetic, notificat în 2018 ca substanță psihoactivă nouă). În una dintre zilele lunii aprilie 2021, i-a vândut investigatorului acoperit „Crapu'”, prin intermediul colaboratorului „Spania”, cantitatea de 0,55 grame fragmente vegetalele în care s-a pus în evidență MDMB-4en-Pinaca”, au afirmat oamenii legii.
În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.
Interceptări: „Aștept și eu să mă sune FAN Courier!”
În dosar au fost efectuate și interceptări ale convorbirilor purtate de suspecți. Astfel, o conversaţie purtată în ziua de 27 aprilie 2021, la ora 14:40:12, de un inculpat cu un altul, poreclit „Ciocolată”:
„R.: – Da, Ciocolată!
C.: – Oo, mâncați-aș p..a! Ce faci?
R.: – Ce să fac?! Uite, aștept și eu să mă sune, să vină FAN Courier!
C.: – Aa, îi bun, hai!
R.: – Da!
C.: – Ne-auzim atuncea! Hai!
R.: – Da, fratelo! Uăi, dar îi deschis, nu?!
C.: – Nu știu! Eu n-am fost la ei! Eu de…
R.: – Aa! Am înțeles! M-auzi? M-auzi, nu? M-auzi, fratelo?! Alo!”
Aplicația folosită de traficanții de etnobotanice din Iași: conversațiile se ștergeau aproape instantaneu
Totul a ieșit la iveală după ce unul dintre suspecți a fost prins de oamenii legii. Astfel, pe 14 aprilie 2021, agenții l-au identificat pe suspect în zona stației de autobuz din Dispecer (cartierul Tătărași). El a fost dus la Secția IV de Poliție. Asupra lui au fost descoperite etnobotanice. Anchetatorii au aflat că acesta le cumpărase de la o persoană contra sumei de 50 de lei per gram.
„A menționat că inculpatul i-a arătat cum să procure astfel de substanțe: plătea cu Bitcoin tranzacția, iar, ulterior, prin intermediul aplicațiilor de tip chat Telegram și Surespot, îi solicita vânzătorului să îi trimită substanța activă. În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că aplicația Surespot oferă un grad ridicat de conspirativitate datorită faptului că mesajele se șterg imediat după vizualizare sau la un interval scurt de timp de la trimitere. Pentru plasarea comenzii nu era necesar ca persoanele să se cunoască, ci doar trebuiau să confirme plata care se făcea prin utilizarea monedei virtuale Bitcoin. După ce moneda virtuală intra în portofelul celui care trimitea marfa, persoana expedia marfa, utilizând firma de curierat FAN Courier.
Astfel, expeditorul utilizând funcția „self awb” de pe site-ul Fancourier, genera awb-ul utilizând o adresă de e-mail generată de serverul yopmail.com, server care generează adrese de e-mail temporare. Pentru a nu se crea legătura între expeditorul real și coletul în care era disimulată substanța activă, în awb erau trecute date fictive, atât la expeditor, cât și la destinatar, singurul element real de pe awb era telefonul destinatarului, pentru ca acesta să fie contactat de angajații firme de curierat pentru a anunța destinatarul că a ajuns coletul. După generarea awb-ului, expeditorul disimula substanța activă în diverse obiecte de îmbrăcăminte, iar mai apoi depunea coletele la sediul unei agenții FAN Courier”, au spus anchetatorii.
Chiar și așa, rețeaua traficanţilor de etnobotanice din Iaşi a fost destructurată.