Prima pagină » Local » Aplicația online pusă la dispoziție de ApaVital a înregistrat un succes în rândul ieșenilor. Cu un click, utilizatorii află în timp real informații privind calitatea apei

Aplicația online pusă la dispoziție de ApaVital a înregistrat un succes în rândul ieșenilor. Cu un click, utilizatorii află în timp real informații privind calitatea apei

16 sept. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

ApaVital Iași a înregistrat un succes cu aplicația online care arată în timp real parametrii cei mai importanți privind calitatea apei. Ieșenii pot vedea prin intermediul paginii de web un buletin de analiză a apei actualizat pentru oricare din cele 25 de sectoare care împart harta Municipiul Iași pe aplicația interactivă

Aplicația online care prezintă în timp real parametrii cei mai importanți privind calitatea apei are peste 7.300 de accesări din partea utilizatorilor ApaVital Iași. Aceasta este o hartă digitală care împarte Municipiul Iași în 25 de sectoare și pentru fiecare se poate accesa un extras din buletinul de analiză care cuprinde 10 parametri fizico-chimici. Mai precis, ieșenii pot afla date despre: duritatea totală dată de sărurile de calciu și magneziu, turbiditate, nitriți, clor rezidual și temperatură.

„Pentru transparența informațiilor privind calitatea apei, APAVITAL a pus la dispoziția utilizatorilor, prin intermediul paginii de web, o aplicație interactivă care împarte municipiul Iași în 25 de sectoare din care printr-un simplu click se poate accesa un extras dintr-un buletin de analiză, actualizat periodic. Aplicația răspunde unui interes major al cetățenilor privind caracteristicile apei pe care o consumă, un indicator al acestuia fiind și numărul mare de accesări, numai în primele 3 trimestre ale acestui an înregistrându-se aproximativ 7.300”, au declarat reprezentanții ApaVital Iași.

Condițiile de calitate a apei furnizate de ApaVital Iași, monitorizate pe trei niveluri

Asigurarea respectării condițiilor de calitate a apei furnizate de ApaVital se face prin monitorizarea riguroasă, pe trei niveluri. Primul nivel îl reprezintă monitorizarea permanentă, prin intermediul programelor de analize curente ce se efectuează de către laboratoarele stațiilor de producție a apei potabile ale ApaVital. Se realizeză și monitorizarea de control, periodică, de către laboratorul de control, înregistrat la Ministerul Sănătății. Cel de-al treilea nivel este monitorizarea de audit efectuată periodic de către laboratorul Direcției de Sănătate Publică Iași, înregistrat la Ministerul Sănătății.

„Frecvența determinărilor din cadrul programelor de monitorizare este în funcție de volumele de apă produse, a numărului de populație deservită, dar și de caracteristicile apei brute supuse potabilizării. Apa ce ajunge în rețeaua publică de distribuție este mai întâi supusă unor procese de tratare complexe, în stațiile de potabilizare a apei pentru înlăturarea impurităților, iar furnizarea către consumatori se face doar după efectuarea analizelor de calitate specifice”, au mai precizat reprezentanții ApaVital Iași.

Sursele de apă subterane au o calitate superioară

Calitatea apei de la robinet depinde de mai mulți factori, precum calitatea apei de la sursă, calitatea regimului de transport până în oraș, calitatea rețelelor de distribuție, dar și de calitatea rețelelor interioare din clădiri. Dacă până la contorul de branșament operatorul ApaVital este responsabil, de rețelele interioare responsabili sunt proprietarii, iar în mod normal orice rețea trebuie schimbată odată la cel puțin 50 de ani, acest aspect fiind unul foarte important. ApaVital are două surse de alimentare cu apă, Prut și Timișești. Calitatea apei din sursa Timișești (județul Neamț) este superioară, pentru că este una subterană și astfel mai puțin poluată de activitățile umane. Cealaltă sursă de apă din râul Prut este de suprafață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`