Prima pagină » International » Aplicația care le permite pietonilor să sancționeze șoferii care parchează ilegal. Unde pot fi trimise sesizările
Aplicația care le permite pietonilor să sancționeze șoferii care parchează ilegal. Unde pot fi trimise sesizările

Aplicația care le permite pietonilor să sancționeze șoferii care parchează ilegal. Unde pot fi trimise sesizările

10 oct. 2024, 12:40,
Mirela Gabriela Todosi în International

A fost lansată recent aplicația care le permite pietonilor să sancționeze șoferii care parchează ilegal. Noua regulă este valabilă pentru locuitorii din Frankfurt. Iată unde pot fi trimise sesizările.

Aplicația care le permite pietonilor să sancționeze șoferii care parchează ilegal

Autoritățile din Frankfurt au lansat o nouă aplicație prin care pietonii pot sesiza abaterile rutiere săvârșite de șoferi. Oamenii pot sesiza ilegalitățile prin intermediul unei fotografii cu autoturismul, un număr de înmatriculare și o scurtă descriere a situației. Toate aceste informații trebuie introduse într-un raport și trimis în aplicație.

Datele menționate în raport ajung apoi într-o bază de date, pe un portal special creat de către administrația orașului Frankfurt. Aplicația are succes, având în vedere faptul că zilnic sunt raportate minim două sau trei astfel de cazuri.

Invenția acestei aplicații aduce bani și la bugetul local, fiind făcute de la lansarea aplicației 25.000 de sesizări, iar amenzile pentru parcare ilegală pot depăși 100 de euro. Metoda este în prezent analizată și de alte orașe din Germania. Rămâne de văzut dacă această aplicație va fi implementată și în celelalte orașe din Germania, nu doar în Frankfurt.

Șoferii vor fi monitorizați în trafic

O lege asemănătoare se va aplica și pentru șoferii din România. Poliţiştii îi vor putea amenda pe conducătorii auto pe baza înregistrărilor camerelor de supraveghere, dar şi de bord. Există totuşi şi câteva reguli pe care trebuie să le respecte filmarea, în aşa fel încât să poată fi folosită.

Autoritățile au în vedere două variante. Prima este cea în care șoferul să fie amendat dacă a făcut o ilegalitate în trafic și a fost surprins de camerele de supraveghere precum cele montate de primărie sau de CNAIR. A doua variantă este aceea în care ceilalți șoferi participanți la trafic surprind cu camerele de bord sau cu telefonul mobil o abatere făcută de un alt șofer. Filmarea va putea fi încărcată pe o platformă pusă la dispoziție de Poliția Rutieră. Cert este că din toamna anului 2024, șoferii vor fi sancționați pe baza filmărilor din trafic.

Conform legii rutiere în vigoare, șoferii pot primi amenzi pe baza filmărilor video înregistrate cu un radar mobil sau de o cameră omologată de monitorizare a traficului. Conform reprezentanților Inspectoratului General de Poliție, în baza acestor imagini pot fi constatate doar 6 abateri. Mai exact, șoferii vor fi sancționați dacă: au depășit viteza maximă legală, au depășit coloana de vehicule oprite la semafor sau la trecerea cu calea ferată, nu au respectat regulile privind circulația pe benzi, nu au respectat culoarea semaforului, nu au respectat regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată, au avut un comportament agresiv în trafic.

De asemenea, Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a demarat un proiect de achiziționare a sute de radare. Aceste dispozitive sunt formate dintr-o cameră video, similară cu cea pentru rovinietă, și un sistem de detectare a vitezei.

„Totul va fi automatizat. În momentul în care un radar înregistrează depășirea vitezei, imaginile sunt stocate și trimise către centru. Acolo, un polițist va analiza înregistrarea și, dacă se confirmă abaterea, va dispune sancțiunea conform legii. Practic, tot polițistul va fi cel care aplică legea, dar ajutat de tehnologie.”, a precizat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

În Germania, au intrat în vigoare reguli stricte pentru șoferi. A fost lansată recent o aplicație prin care pietonii pot sesiza autoritățile cu privire la neregulile rutiere săvârșite de șoferi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`