Prima pagină » Economic Local » Apicultorii din Iași sunt verificați de APIA. Primesc ajutoarele financiare până la finalul anului
Apicultorii din Iași sunt verificați de APIA. Primesc ajutoarele financiare până la finalul anului

Apicultorii din Iași sunt verificați de APIA. Primesc ajutoarele financiare până la finalul anului

23 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

APIA derulează controale și la apicultorii din Iași, care au cerut subvențiile pentru anul 2024. Aceștia au depus 238 de cereri pentru obținerea ajutoarelor financiare.

Apicultorii din Iași, care au depus cererile la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), sunt verificați de inspectorii instituției. Aceștia au cerut subvențiile anuale aferente acestui sector. În măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse, la nivelul național, 7.151 de cereri de plată pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Din Iași, s-au depus 238 de cereri. APIA se află în stadiul de finalizare a verificărilor administrative și de stabilire a cantităților eligibile din punct de vedere administrativ. După ce sunt verificate dosarele selectate în controlul de management, se stabilesc sumele eligibile după finalizarea verificărilor administrative și a controlului la fața locului. Aceste sume sunt transmise către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)- Comitetul de Monitorizare. Instituția va stabili cuantumurile, iar apoi, vor fi autorizate la plată sumele stabilite ca fiind eligibile. Apicultorii vor primi subvențiile până la finalul anului 2024.

Apicultorii din Iași, care au cerut subvenții, sunt verificați de APIA

Valoarea sprijinului alocat pentru toți beneficiarii din anul 2024 este de 12.163.260 de euro, din care 50% reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 50%, contribuția României. Sumele stabilite ca fiind eligibile pentru intervențiile apicole din anul 2024 se vor încadra în cuantumul unitar planificat, respectând plafonul alocat pentru fiecare intervenție. Plăţile se efectuează în lei, la ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE), înainte de data de 1 ianuarie a anului, în cursul căruia, este luată decizia de acordare a sprijinului financiar. Pentru plăţile anului 2024 cursul de schimb valutar a fost stabilit la valoarea de 49.756 lei, termenul final de plată, pentru intervențiile apicole aferente anului 2024, fiind 15 octombrie 2024. Fermierii din Iași, care exploatează terenurile agricole și au cerut subvenții de la APIA, sunt verificați în teren, în această perioadă.

Apicultorii din Iași mai primesc un ajutor financiar de la APIA

Pe site-ul APIA, www.apia.org.ro, în cadrul secţiunii Măsuri de piaţă – Apicultură – Anul 2024, se regăsesc informații detaliate privind intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul planului strategic PAC 2023-2027, pentru anul 2024. Direcția Agricolă Iași a demarat plățile către apicultorii din Iași care au cerut ajutorul financiar de 25 lei/familia de albine. Schema de ajutor de stat este pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023, în sectorul apicol, având în vedere contextul crizei generate de agresiune a Rusiei asupra Ucrainei. Valoarea totală a acesteia este de 60 de milioane de lei, echivalentul sumei de 12 milioane de euro, iar cuantumul propus pentru ajutorul de stat este în sumă de 25 de lei, respectiv 5 euro/familia de albine. Apicultorii din Iași sunt verificați de inspectorii APIA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *