Crescătorii de albine din județ pot obține și în acest an ajutoarele financiare acordate în Programul Național Apicol. Regulile de înscriere sunt aceleași ca cele din anii precedenți, însă alocarea financiară pentru acest program este mai mare în 2021, fiind vorba de suma de 51.128.000 lei. APIA a plătit subvenții în valoare de 120.000 de lei pentru anul de cerere 2020
Programul Național Apicol va fi derulat și în acest an de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scopul Programului național apicol pentru perioada 2020-2022 este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator, echipament de protecție apicol. De asemenea, apicultorii din Iași pot achiziționa afumător, daltă apicolă, furculița pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, remorci/pavilioane apicole, mijloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral, mătci și/sau familii de albine.
Apicultorii din Iași au încasat 200.000 de lei, subvenții pentru perioada 2019-2020, în programul PNA
Prin intermediul Programului Național Apicol (PNA) se acordă sprijin deținătorilor de stupine de multiplicare/elită pentru achiziționarea de produse proteice solide, incubator de creștere a mătcilor, incubator de transport botci și kit inseminare care conține cel puțin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare și seringă inseminare. Sprijinul financiar poate fi obținut și de formele asociative apicole legal constituite pentru consultanța în apicultură, promovarea apiculturii și a produselor apicole, organizarea de cursuri de perfecționare în apicultură, achiziția de echipament pentru procesarea cerii și echipament pentru ambalarea mierii.
Din acest an, formele asociative care accesează sprijin prin PNA trebuie să dețină minimum 30 de membri apicultori, la data depunerii cererii de intenție și să fie împuternicită de membrii acesteia pentru reprezentare și pentru solicitarea sprijinului financiar. Termenul limită de depunere a cererii de plată la APIA și a documentelor care o însoțesc este data de 31 iulie 2021. Apicultorii din Iași au încasat în anul 2020 subvenții în valoare de 120.000 de lei.
Producția de miere de salcâm din Iași a fost redusă semnificativ în anul 2020, din cauza ploilor
Apicultorii din Iași au înregistrat o producție mai mică cu 40 la sută la mierea de albine în anul 2020, comparativ cu anul 2019, din cauza ploilor din primăvară. Producția de miere de salcâm a fost cea mai afectată, astfel că prețurile la mierea de albine s-au dublat în anul 2020. Dacă un kilogram de miere de salcâm costă 30 de lei în anul 2019, anul trecut a fost de 35-45 de lei, dar a ajuns și la 50 de lei. Apicultorii au înregistrat pierderi financiare și din cauza anulării târgurilor apicole care erau organizate în fiecare an. Aceștia au încercat să vândă produsele online, prin intermediul grupurilor cu producătorii locali din Iași. Tinerii apicultori din Iași pot obține fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru investițiile în afacerile din mediul rural. Sumele disponibile sunt cuprinse între 40.000-50.000 de euro.