Prima pagină » Economic Local » Apicultorii din Iași se pot înscrie în agricultura ecologică. Subvențiile pentru producătorii ecologici sunt mai mari
Apicultorii din Iași se pot înscrie în agricultura ecologică. Subvențiile pentru producătorii ecologici sunt mai mari

Apicultorii din Iași se pot înscrie în agricultura ecologică. Subvențiile pentru producătorii ecologici sunt mai mari

27 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Apicultorii din Iași care s-au înscris la APIA pot depune cererile pentru obținerea certificatului ecologic. În ultimii ani, a crescut numărul apicultorilor care fac agricultură ecologică. Documentele se depun la Direcția Agricolă

Apicultorii din Iași se pot înscrie în agricultura ecologică, până la finalul acestui an. Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax ori prin asociațiile profesionale, legal constituite, în domeniul agriculturii. În Iași, sunt 30 de apicultori cu certificat ecologic. Numărul apicultorilor din Iași, înscriși în agricultura ecologică, este în creștere.

Apicultorii din Iași se pot înscrie în agricultura ecologică

Apicultorii din Iași care au depus cererile la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) sunt verificați de inspectorii instituției. Aceștia au cerut subvențiile anuale aferente acestui sector. În măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse, la nivelul național, 7.151 de cereri de plată pentru o sumă totală de 86.201.335,49 de lei. Din Iași s-au depus 138 de cereri de la apicultorii care dețin 10.000 de familii de albine. APIA se află în stadiul de finalizare a verificărilor administrative și de stabilire a cantităților eligibile, din punct de vedere administrativ. După ce sunt verificate dosarele selectate în controlul de management, se stabilesc sumele eligibile după finalizarea verificărilor administrative și a controlului la fața locului.

Apicultorii din Iași primesc subvențiile de la APIA până la finalul anului

Numărul ieșenilor care au devenit producători cu certificat ecologic a crescut anual. Astfel, dacă în 2021 erau 300 de producători, iar în 2022 s-au înregistrat 346 de producători, numărul ar putea fi mai mare în acest an, potrivit specialiștilor din domeniul agricol. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea legumelor sau au plantații cu fructe de pădure. Aceștia primesc subvenții mai mari dacă înscriu culturile în agricultura ecologică. Cei care comercializează produsele ecologice, le pot vinde cu prețuri duble sau triple față de cele convenționale. Produsele ecologice pot să aibă calitatea de produs ecologic, conform Regulamentului nr. 834/2007, privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, care prevede mai multe reguli. Valoarea sprijinului alocat pentru toți beneficiarii din anul 2024 este de 12.163.260 de euro, din care 50% reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 50%, contribuția României. Apicultorii din Iași se pot înscrie în agricultura ecologică până la finalul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *