Apicultorii din Iași primesc jumătate de milion de lei, subvenții solicitate în anul 2022 în Programul Național Apicol. Banii ar trebui să intre în conturile beneficiarilor până la sfârșitul lunii septembrie 2022
Crescătorii de albine din Iași vor primi subvențiile solicitate în Programul Național Apicol 2022. Banii au fost solicitați pentru achiziționarea accesoriilor apicole de către stupinele de elită/multiplicare. De asemenea, banii au fost solicitați și pentru „Achiziționarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorcă apicolă/pavilion apicol şi mijloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral”. Program Naţional Apicol pentru perioada 2020–2022 are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole, prin acordarea de sprijin financiar.
De asemenea, în cadrul PNA, au fost făcute mai multe modificări care să simplifice accesarea ajutoarelor financiare. Astfel, au fost eliminate o serie de documente, respectiv copia actului care atestă autorizarea sanitar-veterinară pentru comercializare a furnizorilor de medicamente, precum și documentul care confirmă notificarea produselor proteice solide. Apicultorii din Iași trebuie să știe că „produsele proteice solide” sunt cele care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite. Apicultorii din Iași au primit în anul 2021 subvenții în valoare de 780.000 de lei.
Apicultorii din Iași pot fi excluși de la plata subvenției
De asemenea, în programul derulat în acest an, s-a introdus posibilitatea depunerii copiei manualului de utilizare, de montare și de întreținere a acestor mijloace, în locul copiei cărții tehnice. Produsele care sunt considerate echipamente de protecție și pot fi decontate sunt bluze, jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască și mănuși apicole. S-a reglementat faptul că membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanță trebuie să nu fie furnizori de astfel de servicii în cadrul PNA, evitându-se, în acest mod, crearea condițiilor artificiale. De asemenea, apicultorii pot fi excluși de la plata subvenției, dacă refuză controlul la fața locului, precum și pentru lipsa produselor pentru care s-a solicitat sprijin în cererea de plată. Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că în ultimii ani s-au dezvoltat afacerile cu miere bio.
Apicultorii din Iași vor scumpi mierea cu 10-20 la sută în acest an
Cele mai mari probleme vor fi la mierea de rapiță, spun apicultorii din Iași care anul acesta vor scumpi produsele cu până la 20 la sută. Din cauza secetei, vor fi puține culturi cu rapiță, iar în unele zone acest sortiment de miere va lipsi cu desăvârșire. Cele mai mari cheltuieli ale apicultorilor, în acest an, sunt cu transportul și lemnul, de aceea prețurile mari la combustibil și lemn se vor regăsi și în prețul final al mierii. Prețul mierii vândute în Iași a crescut și în anul 2020, când seceta a afectat producția. Pe grupurile apicultorilor de pe rețelele de socializare sunt postate mai multe mesaje ale ieșenilor care spun că se gândesc să renunțe la afacerile cu miere de albine.
„Vând totul, pentru că nu mai pot să mă ocup de ele, cheltuielile sunt prea mari și nu mai merită. Am încercat în ultimii ani să mă reorganizez, să văd cum pot să continui ceea ce fac, dar am ajuns la concluzia că e mai bine să mă ocup de altceva”, susține un producător de miere din Iași.
Apicultorii din Iași mai spun că anul acesta, din cauza secetei, este mai puțină miere pe piață.