Ieșenii care vor să obțină ajutorul de minimis în valoare de 25 de lei/familia de albine pot depune cererile la Direcția Agricolă începând cu luna noiembrie. Crescătorii de albine vor avea la dispoziție 30 de zile să depună documentele necesare obținerii ajutoarelor financiare
Apicultorii din Iași care vor să primească ajutorul de minimis și în 2021 vor putea depune cererile de la jumătatea acestei luni. Valoarea ajutorului de minimis este de 25 de lei/ familia de albine, sumă insuficientă pentru nevoile apicultorilor, potrivit specialiștilor din domeniu. Suma plătită apicultorilor din Iași în anul 2020 a fost tot de 25 de lei / familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis a fost de 49.948.500 de lei, reprezentând 10.516.359,27 de euro.
La nivelul județului Iași sunt înregistrați aproape 300 de apicultori, care dețin peste 15.000 de familii de albine. Pentru a primi ajutorul de minimis, aceștia trebuie să fie înregistrați la Agenția de Zootehnie din Iași. Valoarea totală a ajutorului de minimis pentru apicultorii din Iași nu poate depăși 20.000 de lei / beneficiar, pe durata a 3 exerciții financiare.
Crescătorii de albine trebuie să respecte o serie de restricții pentru obținerea ajutoarelor financiare
Crescătorii de albine din Iași care vor să obțină ajutoarele financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să depună copia atestatului de producător, a certificatului de înregistrate de la Registrul Comerțului sau al asociațiilor și fundațiilor ori a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, dovada unui cont bancar activ, dar și copia documentului de înregistrare / autorizare sanitar-veterinară, eliberat de către Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.
Valoarea cumulată a ajutoarelor de minimis obținute de apicultori, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente, nu trebuie să depășească 20.000 de lei. În cazul în care apicultorii din Iași nu respectă condițiile impuse în schema de minimis, vor fi obligați să restituie contravaloarea sprijinului financiar, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării acestuia. Mierea va fi mai scumpă în acest an, potrivit apicultorilor din Iași.
Beneficiarii sunt verificați de inspectorii APIA
Apicultorii din Iași au depus cereri și în Programul Național Apicol, derulat în acest an de APIA. După ce vor fi verificați de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), vor primi banii solicitați.
Controalele în fermele apicole se derulează până la finalul lunii septembrie 2021, iar până la sfârșitul anului vor fi efectuate plățile către beneficiari. Scopul Programului Național Apicol, pentru perioada 2020-2022, este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei.