Prima pagină » Economic Local » Apicultorii din Iași mai au termen câteva zile pentru a obține ajutorul de minimis de 25 de lei/familia de albine. Documentele se depun la Direcția Agricolă
Apicultorii din Iași mai au termen câteva zile pentru a obține ajutorul de minimis de 25 de lei/familia de albine. Documentele se depun la Direcția Agricolă

Apicultorii din Iași mai au termen câteva zile pentru a obține ajutorul de minimis de 25 de lei/familia de albine. Documentele se depun la Direcția Agricolă

11 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Apicultorii din Iași care au înregistrat pierderi financiare în anul 2020 trebuie să se grăbească cu depunerea cererilor, dacă vor să obțină ajutorul de minimis de 25 de lei/familia de albine. Doar 20 de apicultori din Iași au depus cererile la Direcția Agricolă, din cei 69 care sunt așteptați să depună actele. Sectorul apicol este finanțat și cu ajutoare financiare obținute prin intermediul Programului Național Apicol, derulat de APIA și în acest an.

Apicultorii din Iași care au înregistrat pierderi financiare în anul 2020 trebuie să grăbească depunerea cererilor dacă vor să obțină ajutorul de minimis de 25 de lei/familia de albine. Aceștia trebuie să depună documentele fie online, să le trimită prin poștă sau să le depună fizic la sediul Direcției Agricole Iași pentru a obține banii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) până la data de 15 septembrie 2020. Sectorul apicol este finanțat și cu ajutoare financiare obținute prin intermediul Programului Național Apicol, derulat de APIA și în acest an, fiind înscriși 69 de apicultori din Iași.

Pentru a obține banii de la MADR, apicultorii din Iași trebuie să respecte mai multe condiții de eligibilitate

Apicultorii din Iași trebuie să depună la sediul Direcției Agricole copia atestatului de producător, a certificatului de înregistrate de la Registrul Comerțului sau al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, dovada unui cont activ bancar, dar și copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară, eliberat de către DSVSA Iași. Valoarea totală a ajutorului de minimis acordat apicultorilor din Iași nu poate depăși 20.000 de lei/beneficiar pe durata a 3 exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. În cazul în care apicultorii din Iași nu respectă condițiile impuse în schema de minimis, vor fi obligați să restituie contravaloarea sprijinului financiar la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării acestuia.

Producătorii din Iași au solicitat subvențiile de la APIA în cadrul Programului Național Apicol

Ajutoarele financiare pentru anul de cerere 2020 vor fi încasate de apicultorii din Iași până la sfârșitului lunii septembrie. Crescătorii de albine au solicitat în cadrul Programului Național Apicol ajutoarele financiare pentru creșterea numărului de familii de albine și creșterea calității produselor apicole românești. Producătorii au mai solicitat și bani pentru măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din Uniunea Europeană. Apicultorii din Iași au primit pentru anul 2019, în cadrul Programului Național Apicol, subvenții în valoare de 100.000 de lei.

Producția de miere de salcâm, din Iași, a fost redusă semnificativ din cauza ploilor din primăvara acestui an

Apicultorii din Iași s-au plâns că vor avea o producție mai mică cu 40 la sută la mierea de albine față de anul 2019 din cauza ploilor din primăvară. Producția de miere de salcâm a fost cea mai afectată din cauza ploilor din luna mai 2020, astfel că prețurile la mierea de albine s-au dublat în acest an. Dacă un kilogram de miere de salcâm era 30 de lei în anul 2019, prețul pe piață anul acesta este de 35-45 de lei, dar poate ajunge și la 50 de lei. Producția de miere la tei a fost ceva mai bună în acest an, astfel că un kilogram se vinde cu 25-30 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *