Prima pagină » Economic Local » Apicultorii din Iași cer un ajutor de urgență în valoare de 25 de lei și stoparea importului de miere din Ucraina. „Există consecințe care ne afectează pe toți”
Apicultorii din Iași cer un ajutor de urgență în valoare de 25 de lei și stoparea importului de miere din Ucraina. „Există consecințe care ne afectează pe toți”

Apicultorii din Iași cer un ajutor de urgență în valoare de 25 de lei și stoparea importului de miere din Ucraina. „Există consecințe care ne afectează pe toți”

25 apr. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Apicultorii din Iași cer un ajutor de urgență în valoare de 25 de lei/familie de albine, dar și stoparea importului de miere din Ucraina. Crescătorii de albine susțin că mierea ce a pătruns în România este mai ieftină și mai slabă calitativ, iar acest lucru generează o concurență neloială

Apicultorii din Iași vor să fie introduși pe lista celor afectați de importul de miere din Ucraina, așa cum se întâmplă cu fermierii afectați de importul cerealelor din această țară care se află în conflict cu Rusia. Apicultorii din Iași cer un ajutor de urgență în valoare de 25 de lei/familie de albine, dar și stoparea importului de miere din Ucraina.

Aceștia spun că produsul din această țară este mult mai ieftin față de cel din România. Astfel, dacă un kilogram de miere polifloră din Ucraina este 2 euro, cel din România ajunge la 6 euro.

„Ar trebui acordat un ajutor de minimis, așa cum s-a plătit și în anii trecuți. Ce se aude pe piață este că un kilogram de miere din Ucraina se vinde sub 2 euro. Nu sunt sortimente ca în România, iar acest lucru ne afectează. Eu sunt unul dintre apicultorii care și-au onorat contractele, am vândut deja o parte din miere, dar sunt și alți colegi care nu au vândut sau au vândut foarte puțin.

Eu am avut noroc de faptul că sunt certificat ecologic. Cu siguranță avem miere din Ucraina pe piață pentru că marii procesatori au importat și au cumpărat și de acolo. Nu știu dacă apare pe etichete de unde provine mierea, dacă trec sau nu acest aspect”, susține Relu Cojocar, apicultor din comuna Popricani, Iași.

Apicultorii din Iași cer un ajutor de urgență

Apicultorii susțin că mierea provenită din Ucraina este mai slabă calitativ, iar faptul că a pătruns pe piața din România generează o concurență neloială față de apicultorii români care nu au reușit să își vândă toată producția de anul trecut.

„După știința mea, înainte de conflict, importurile de miere din Ucraina și Moldova erau contingentate și afectau parțial prețurile de achiziție din România. Cum acum nu se mai respectă nimic există consecințe care ne afectează pe toți, având în vedere că ei au culturi modificate genetic, fără restricții la pesticide”, susține Cătălin Maxim, apicultor din comuna Bârnova, Iași.

Mai mult, apicultorii trebuiau să primească un ajutor de minimis, în contextul în care anul trecut a fost unul prost pentru această categorie de producători.

„Noi am înregistrat pierderi anul trecut. Chiar și așa, nu am reușit să vindem totul. Miere din Ucraina s-a importat mai multă decât există în statistici. Deci noi suntem dezavantajați de această situație. Banii pe care-i dă UE sunt apă de ploaie și suntem luați în râs cu suma asta. Prețurile de producție au crescut cu 30 la sută, prețurile de achiziție au scăzut. În ultimii ani a fost foarte prost pentru noi și nu mă mir dacă mulți o să închidă afacerile”, susține Mircea Păun, apicultor din Iași.

Mierea s-a scumpit în ultimii 3 ani.

Mierea din Ucraina a ajuns pe piața din România

Potrivit Asociației Crescătorilor de Albine din România, importurile din spațiul extracomunitar au ajuns la peste 4.000 de tone. Apicultorii din Iași vor putea să se înscrie în Programul Național Apicol (PNA) și anul acesta, începând cu luna mai. Pentru anul trecut, beneficiarii din Iași au obținut subvenții în valoare de jumătate de milion de lei. Banii pot fi solicitați pentru achiziționarea accesoriilor apicole de către stupinele de elită/multiplicare, dar și pentru decontarea unor echipamente de protecție.

Rămâne de văzut dacă apicultorii din Iași care cer un ajutor de urgență în valoare de 25 de lei pe familie de albine vor primi banii solicitați.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Un adolescent de 14 ani și-a înjunghiat mortal cumnatul în plină stradă, în Brăila: "Ei sunt mai certăreţi"
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Evz.ro
Delia, revenire spectaculoasă la TV. Cu cine a bătut palma
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Nou val de caniculă! Vor fi peste 42 de grade în aceste zone, gata cu nopţile răcoroase
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025