Apicultorii din Iași cer un ajutor de 10 euro/familia de albine, având în vedere problemele financiare pe care le confruntă din cauza producției reduse la mierea de albine. Seceta extremă a afectat producția de anul acesta, în unele ferme apicole fiind redusă cu 40 la sută
Apicultorii din Iași solicită autorităţilor acordarea unui sprijin financiar de 10 euro/familia de albine. Crescătorii de albine susțin că a scăzut producția din cauza secetei extreme care a distrus florile, iar albinele abia au reușit să culeagă miere doar pentru a supraviețui. Mai mult, importurile de miere extracomunitară afectează piața internă. „Culesul la rapiță a fost aproape inexistent, având doar miere pentru ele. Salcâmul, culesul, a mers binișor, la tei a mers binișor spre bine, iar la floarea-soarelui, din cauza secetei, nu a fost deloc miere. Polen nu s-a cules deloc din cauza lipsei precipitațiilor. Nu am putut recolta nici măcar polen. A scăzut producția. A intrat multă miere de pe piața ucraineană și noi am scăzut prețul. Vindem mierea la Hadâmbu, unde avem și stupii. Au scăzut vânzările, cu toate că anul trecut am avut prețul la salcâm de 40 de lei și anul acesta, 35 de lei, nu s-a vândut cum ne așteptam. La miere polifloră e producție mică, canicula a ars floarea și nu s-a produs nectar. Nu mai cumpără lumea de la producător, ci din supermarketuri sau din Ucraina, pentru că e mai ieftină, dar calitatea e îndoielnică. Dacă s-ar da subvenții pe familia de albine la fiecare apicultor, ar fi bine. Noi am luat 23 de lei și 80 de bani, ajutor de minimis. Nici măcar 5 euro, cum s-a promis”, susține Robert Bălteanu, apicultor din județul Iași, care deține 180 de stupi.
Apicultorii din Iași cer un ajutor de 10 euro/familia de albine
Producția de miere a scăzut cu până la 40 la sută în unele situații. „Schimbările climatice, seceta care se simte în fiecare an la noi, afectează producătorii. La rapiță și floarea-soarelui a fost cel mai greu, dar nici producția de tei sau salcâm nu e satisfăcătoare. Prețurile nu vor crește, pentru că avem concurența din Ucraina”, susține Marcel Popa, apicultor cu 100 de familii de albine. Astfel, producătorii fac eforturi mari pentru a asigura supraviețuirea fermei, în condițiile în care cheltuielile sunt tot mai mari, iar Ministerul Agriculturii nu acordă sume mai mari pentru ajutoarele financiare acordate acestui sector. Apicultorii se tem că vor renunța la familiile de albine dacă nu se vor lua măsuri concrete pentru ca acest sector să funcționeze în continuare. Una dintre acestea ar fi implementarea unei etichetări, la nivelul Uniunii Europene, care să indice ţara de provenienţă a mierii, în cazul amestecului, şi procentul de amestec.
Controale la apicultorii din Iași care au cerut subvenții de la APIA
Apicultorii din Iași, care au depus cererile la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), sunt verificați de inspectorii instituției. Aceștia au cerut subvențiile anuale, aferente acestui sector. În măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse, la nivelul național, 7.151 de cereri de plată pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Din Iași, s-au depus 138 de cereri. APIA se află în stadiul de finalizare a verificărilor administrative și de stabilire a cantităților eligibile din punct de vedere administrativ. După ce sunt verificate dosarele selectate în controlul de management, se stabilesc sumele eligibile după finalizarea verificărilor administrative și a controlului la fața locului. Aceste sume sunt transmise către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)- Comitetul de Monitorizare. Instituția va stabili cuantumurile, iar apoi, vor fi autorizate la plată sumele stabilite ca fiind eligibile. Aceștia vor primi subvențiile până la finalul anului 2024. Apicultorii din Iași cer un ajutor de 10 euro/familia de albine, însă Ministerul Agriculturii nu a anunțat că vor primi aceste sume.