Prima pagină » Economic Local » Apicultorii din Iași au solicitat subvenții în valoare de 100.000 de lei, în Programul Național Apicol. A scăzut numărul crescătorilor din Iași înscriși în program
Apicultorii din Iași au solicitat subvenții în valoare de 100.000 de lei, în Programul Național Apicol. A scăzut numărul crescătorilor din Iași înscriși în program

Apicultorii din Iași au solicitat subvenții în valoare de 100.000 de lei, în Programul Național Apicol. A scăzut numărul crescătorilor din Iași înscriși în program

14 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Apicultorii din Iași au depus 78 de cereri în Programul Național Apicol, solicitând ajutoare financiare în valoare de 100.000 de lei. A scăzut numărul crescătorilor de albine interesați de sumele acordate în acest program derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Apicultorii din Iași au solicitat în Programul Național Apicol (PNA) ajutoare financiare în valoare de 100.000 de lei. După ce vor fi verificați de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), vor primi banii solicitați. Controalele în fermele apicole se derulează până la finalul lunii septembrie 2021, iar până la finalul anului vor fi efectuate plățile către beneficiari.

Scopul Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022 este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, măturător, echipament de protecție apicol. De asemenea, apicultorii din Iași pot achiziționa afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpacit, sită filtrare miere, remorci/pavilioane apicole.

A scăzut numărul apicultorilor din Iași care au solicitat subvenții în PNA, comparativ cu anul 2020

APIA a plătit apicultorilor din Iași, pentru anul de cerere 2020, ajutoare financiare în valoare de 120.000 de lei. Numărul crescătorilor de albine înscriși în program, în anul 2021, este mai mic, comparativ cu anul precedent. Apicultorii din Iași susțin că anul 2021 este un an bun din punct de vedere al producției, dar nu pot vinde mierea la târguri.

„Nu s-au mai organizat târguri cum se făcea în anii trecuți. Noi am vândut mai mult online, anul trecut și anul acesta. Ne-ar ajuta mult dacă s-ar organiza târguri, pentru că așa vindem și noi ce avem, vine omul și vede ce avem, discutăm cu clientul. Eu nu am rămas cu multă producție de anul trecut. Anul acesta, prețurile vor fi mai mari cu 5-10 la sută la toate tipurile de miere. Trebuie să acoperim din pierderile de anul trecut”, susține Doru Săndulescu, apicultor din Iași cu 100 de stupi.

Tinerii apicultori din Iași care vor să obțină fonduri europene vor putea depune cererile la finalul acestei luni

Încă nu a fost stabilită perioada de depunere a proiectelor, dar reprezentanții CRFIR Iași susțin că în curând va fi lansată o nouă sesiune de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri.

„Vor fi două noi sesiuni de depunere a proiectelor, pentru tinerii fermieri, și nu numai, respectiv submăsura 6.1 și 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. Noi estimăm că la finalul acestei luni vor fi deschise și noile sesiuni. Bineînțeles, se vor păstra aceleași condiții de obținere a fondurilor europene, doar că suma a crescut de la 40.000 la 70.000 de euro, suma maximă fiind acordată și pentru procesare”, susține Ficu Anghel, director al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est.

În prezent sunt deschise două sesiuni de depunere a proiectelor. Una dintre acestea este în cadrul submăsurii 17.1- Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor, primii bani europeni care pot fi accesați de fermieri. De asemenea, ieșenii pot depune proiecte în submăsura 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`