Un număr mai mare de apicultori din Iași au primit subvențiile în Programul Național Apicol în anul 2021, comparativ cu anul precedent. APIA a virat în conturile beneficiarilor din județ ajutoare financiare în valoare de 780.000 de lei. Apicultorii mai pot obține și ajutorul de minimis în cadrul programului derulat de Direcția Agricolă
Cei 78 de crescători de albine din Iași care au solicitat subvențiile în Programul Național Apicol au primit banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scopul Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022 este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, măturător, echipament de protecție apicol. De asemenea, apicultorii din Iași pot achiziționa afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpacit, sită filtrare miere, remorci/pavilioane apicole.
A crescut numărul apicultorilor din Iași care au solicitat subvenții în PNA, comparativ cu anul 2020
APIA a plătit apicultorilor din Iași, pentru anul de cerere 2020, ajutoare financiare în valoare de 120.000 de lei. Numărul crescătorilor de albine înscriși în program, în anul 2021, este mai mare, comparativ cu anul precedent. Apicultorii din Iași care vor să obțină ajutorul de minimis în valoare de 23,7 lei/familia de albine mai pot depune cererile la Direcția Agricolă în cadrul programului derulat până la finalul lunii octombrie 2021.
Crescătorii de albine vor primi banii solicitați până la finalul anului 2021. În anul precedent au fost acordate ajutoare financiare în valoare de 200.000 de euro. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 53.250.724 lei, la nivel național, reprezentând aproximativ 10,9 milioane de euro, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2020, respectiv 4,8725 de lei. În județul Iași sunt înregistrați aproape 300 de apicultori care dețin peste 15.000 de familii de albine.
Tinerii apicultori din Iași au solicitat fonduri europene în Măsura 6.1, derulată de AFIR
Tinerii din Iași care vor să obțină fonduri europene pentru investiții în sectorul apicol au depus proiectele în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Aceștia au solicitat 40.000 sau 50.000 de euro, pentru a dezvolta afaceri de succes în mediul rural. Fondurile alocate acestei submăsuri s-au epuizat înainte de termen. Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, fondurile europene de maximum 70.000 de euro, pentru tinerii fermieri, au fost rapid epuizate. Din Iași au fost depuse 28 de cereri de finanțare, iar la nivel național au fost înregistrate 4.302 solicitări din partea potențialilor beneficiari din toată țara. Sumele solicitate de beneficiarii din Iași sunt cuprinse între 40.000 și 70.000 de euro pentru fiecare proiect depus.