Apicultorii din Iași eligibili la finanțare în Programul Național Apicol au primit de la APIA 728.000 de lei. Valoarea ajutoarelor financiare acordate beneficiarilor din Iași s-a dublat, comparativ cu anul 2019. În anul 2020 au primit banii de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) 72 de crescători de albine din Iași. Apicultorii din Iași au primit alte ajutoare financiare în cadrul unui alt program pentru apicultorii din Iași, derulat de Direcția Agricolă Iași, suma primită fiind de 970.000 de lei
APIA a plătit către apicultorii din Iași 728.000 de lei în Programul Național Apicol (PNA), program derulat anual pentru crescătorii de albine. Numărul beneficiarilor a fost mai mare în anul 2020, comparativ cu anul 2019, iar suma acordată de APIA fost mai mare după ce anul acesta s-au înregistrat mai mulți beneficiari în PNA. Pe lângă banii obținuți de la APIA, apicultorii din Iași au încasat de la Direcția Agricolă ajutor de minimis în valoare de 970.000 de lei pentru pierderile financiare cauzate de fenomenele hidrometeorologice din anul 2020. Ajutorul de minimis este de 25 de lei/familia de albine, fiind înregistrați crescători care au între 10 și 420 de familii de albine.
Apicultorii din Iași au primit în medie 3.000 de lei fiecare, ajutoare financiare acordate de Ministerul Agricultorii și Dezvoltării Rurale
Valoarea totală a ajutorului de minimis pentru creșterea albinelor nu poate depăși suma de 20.000 de euro/beneficiar pe durata a 3 exerciții financiare, în exercițiul financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. De asemenea, apicultorii au primit banii și pentru raționalizarea transhumanței, măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din Uniune, îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață.
Începând de astăzi, 16 octombrie 2020, fermierii din Iași încasează avansul din subvenția APIA, pentru diverse scheme de finanțare
Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), plățile vor fi făcute eșalonat.
„De la autorizarea beneficiarului până la plata efectivă este o diferență de câteva zile. Noi suntem pregătiți să autorizăm aproape 15.000 de fermieri din cei 20.000 eligibili la plată. Nu putem face autorizarea la plată la toți fermierii odată. Noi am autorizat aproape 100 la sută din cererile depuse în fiecare an de fermierii din Iași. La finalul campaniei de plată vom vedea suma totală acordată beneficiarilor din Iași”, a declarat Sergiu Jităreanu, director executiv al APIA Iași.
Fermierii din Iași vor primi primele subvenții de la APIA pentru terenurile agricole exploatate pe aproximativ 280.000 de hectare
Avansul din subvenții presupune acordarea a 70 la sută din cuantumul total pentru fiecare schemă în parte. Astfel, fermierii din Iași care exploatează aproape 280.000 de hectare vor încasa 70 la sută din suma totală acordată pentru fiecare schemă în parte. Astfel, pentru schema unică de plată (SAPS), agricultorii din Iași vor încasa 70 la sută din suma de 98,73 euro la hectar. Același procent de 70 la sută se aplică și pentru plata pentru înverzire, care este în cuantum de 57 de euro la hectar, iar cea pentru tinerii fermieri, 36 de euro la hectar.
Crescătorii de ovine/caprine primesc 70 la sută din 17,9 euro pe cap de animal, suma stabilită pe cap de animal
Cele mai mici subvenții le vor primi ieșenii care dețin ferme zootehnice, fiind stabilit un cuantum minim pentru fiecare în parte. Astfel, cuantumul estimat pentru ovine/caprine este de 17,9 euro pe cap de animal, iar crescătorii din Iași primesc 70 la sută din suma totală. Subvențiile europene vor fi virate în acest an în conturile a 19.882 de fermieri din Iași.