În anul 2024, apicultorii din Iași au primit 25 de lei/familia de albine – în programul pentru compensarea parțială a pierderilor financiare, în contextul crizei create de războiul din Ucraina –, dar și sute de lei – în funcție de numărul de familii de albine, în Programul Național Apicol (PNA). Suma totală plătită este de 200.000 de lei.
Apicultorii din Iași au primit, în acest an, ajutoare financiare în cadrul a două măsuri de finanțare. Astfel, 25 de lei/familia de albine s-au acordat în cadrul unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar pentru compensarea parțială a pierderilor suferite, în anul 2023, în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Alte câteva sute de lei, în funcție de mărimea exploatației beneficiarului, s-au plătit în cadrul Programului Național Apicol. Ultimele plăți s-au făcut, la finalul acestei luni, de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Suma totală plătită este de 200.000 de lei.
Apicultorii din Iași au primit ajutoare financiare de la APIA
Suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 de euro, pe parcursul a 3 ani. Beneficiarii sunt apicultorii, persoane fizice sau juridice care dețin atestat de producător, emis în baza Legii nr. 145/2014, pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii. Sumele pe care le primesc apicultorii din Iași sunt stabilite după ce toți crescătorii de albine care se înregistrează la APIA sunt verificați de inspectori, iar ulterior se stabilește numărul de beneficiari, iar suma este împărțită la acest număr. Banii provin 50% de la Uniunea Europeană, iar 50% de la bugetul de stat. Apicultorii din Iași au cerut, începând cu anul 2022, ajutorul de urgență.
A crescut numărul apicultorilor din Iași cu atestat ecologic
Mai mulți apicultori au obținut atestatele de producători ecologici în anul 2024, numărul fiind în creștere. Pentru a primi acest document, ieșenii trebuie să depună dosarul la Direcția Agricolă. În prezent, sunt atestați ecologic peste 300 de producători din Iași, cu plantații cu fructe de pădure, ferme apicole sau legumicole.
Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică sunt : contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare; declarația pe proprie răspundere, în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin E-mail, poștă sau fax ori prin asociațiile profesionale, legal constituite în domeniul agriculturii. De asemenea, apicultorii din Iași au primit ajutoare financiare în valoare de 200.000 de lei de la APIA.