Prima pagină » Economic Local » APIA Iași vizează, până la 31 august, carnetele de rentier agricol. Beneficiarii primesc 100 de euro pe an
APIA Iași vizează, până la 31 august, carnetele de rentier agricol. Beneficiarii primesc 100 de euro pe an

APIA Iași vizează, până la 31 august, carnetele de rentier agricol. Beneficiarii primesc 100 de euro pe an

19 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Specialiștii din cadrul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură anunță că ieșenii mai pot viza carnetele de rentier agricol până la 31 august 2024. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul a 100 de euro, pe an, pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat

Rentierii agricoli mai pot viza carnetele la Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la finalul lunii august 2024. Renta reprezintă o sumă care se acordă anual persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până la data de 31 decembrie 2009. Este plătită pe durata vieții rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie un acord cu investitorul.

Banii pot fi încasați și de moștenitorii rentierului agricol. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul a 100 de euro, pe an, pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat pentru care s-a încheiat acord cu investitorul, precum și echivalentul a 50 de euro, pe an, pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Astfel, doar cei care vizează anul acesta carnetele de rentier agricol pot primi banii de la APIA. Numărul beneficiarilor a scăzut în ultimii ani, potrivit specialiștilor APIA.

Ce se întâmplă în cazul decesului rentierului agricol care vrea să vizeze carnetul

În cazul decesului rentierului, renta viageră datorată acestuia poate fi încasată de moștenitori, dacă se respectă prevederile Legii 247/2005, care presupune ca aceștia să depună mai multe documente la APIA. Printre acestea se numără carnetul de rentier al defunctului, copie a certificatului de deces, a actului de succesiune sau împuternicire/declarație notarială din care să reiasă acordul celorlalți moștenitori privind solicitarea și încasarea rentei viagere agricole datorate rentierului. În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri sunt returnate în contul agenției din diverse motive, aceasta poate relua plata în termen de trei zile de la data-limită anuală de plată, inclusiv în caz de deces al rentierului, către moștenitorii legali, având la bază documentele justificative aferente. În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanți nu corespund realității, dreptul de a primi renta viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului, conform prevederilor legale în vigoare. În anul 2023, s-a plătit peste jumătate de milion de lei pentru rentierii agricoli, din Iași.

Fermierii din Iași cer despăgubiri de secetă pentru anul 2024

Agricultorii din Iași sunt afectați de seceta pedologică din acest an. Aceștia se tem că vor închide fermele și solicită ajutorul autorităților pentru a putea acoperi pierderile financiare. Fermierii susțin că sumele promise de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, sunt necesare pentru a trece peste această perioadă dificilă, dar speră să primească despăgubirile de secetă în 2024. Ministrul susține că agricultorii vor primi între 200 și 250 de euro la hectar. Depunerea cererilor ar trebui să înceapă la finalul lunii iulie 2024. În această perioadă, ieșenii pot viza carnetele de rentier agricol la APIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
17 august 2024
17 august 2024