Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Iași informează că, până în acest moment, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2020 au depus cereri de sprijin 17.779 fermieri (dintr-un total de 21.117 fermieri programați), pentru o suprafaţă de 184.121,77 hectare.
De asemenea, fermierii din Iași trebuie să declare corect suprafețele cu culturile agricole distruse de secetă, altfel riscă să fie excluși de la plata despăgubirilor. În Iași nu au fost descoperite situații când fermierii au declarat o suprafață calamitată mai mare decât cea declarată la Direcția Agricolă în operativa de însămânțări din anul 2019, respectiv cereri cu suprafețe declarate de fermieri drept calamitate dar care le depășesc pe cele anunțate ca fiind însămânțate în toamnă.
Reamintim fermierilor ieșeni că data de 15 iunie 2020 este data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campaniei de depunere a Cererilor Unice de Plată 2020, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.89/03.04.2020 privind depunerea on-line a cererilor unice de plată aferente anului 2020. Facem un apel la fermieri, pe această cale, să răspundă la telefon funcționarilor APIA pentru a putea fi finalizată depunerea cererilor.
În cazul fermierilor care nu au depus cerere în campania 2019 sau nu au depus niciodată cerere de sprijin, aceștia trebuie să-și actualizeze datele la registrul agricol de la primăria UAT-ului unde se află terenul și să solicite adeverință conform registrului. Adeverința împreună cu un cont bancar activ și copie de pe actul de identitate trebuie transmise ulterior prin mijloace electronice la centrul local/centrul județean APIA. Fermierul trebuie și să digitizeze parcelele în aplicația IPA Online în vederea prelucrării cererii.
Programul APIA Centrul Județean Iași
Pentru a veni în sprijinul fermierilor ieșeni, personalul APIA Centrul Județean Iași implicat în această campanie a lucrat și în perioada 30.05 – 01.06 și va lucra și în perioadele 06 – 08.06 și 13 – 14.06.
Începând cu data de 15 mai 2020 și până în acest moment, APIA Centrul Județean Iași a eliberat 33 de adeverințe pentru fermieri în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare. Pentru a veni în sprijinul fermierilor și a respecta în continuare regulile de distanțare socială impuse de pandemia de COVID 19, începând din acest an APIA oferă fermierilor posibilitatea de a solicita eliberarea adeverinței prin mijloace electronice și transmiterea acesteia online către bănci, fără a fi nevoie de prezenta fizică a fermierului la centrul județean sau la bancă.
APIA Centrul Județean Iași continuă și activitatea de constatare a pagubelor privind seceta pedologică înregistrată în primăvara aceasta împreună cu colegii de la DAJ Iași. În acest sens APIA acordă sprijin prin mijoace auto proprii (11 autoturisme) şi personal pentru formarea a 14 echipe mixte împreună cu DAJ Iași, echipe care lucrează inclusiv în perioada de week-end pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de secetă. Au fost verificate până în acest moment 26.503 ha culturi de toamna dintre care s-au dovedit a fi calamitate 20.100 ha pentru culturi de grâu, rapiță, triticale, orz de toamnă, lucernă, sparcetă, secară.
Depune online cererea la APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 este 15 iunie 2020.
Începând cu data de 06 aprilie 2020, primirea cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 se realizează prin mijloace electronice (telecomunicații), în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. nr.89/03.04.2020, iar până la acest moment au fost depuse 746.625 cereri, pentru o suprafață de 7.277.670,64 ha.
Completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA www.apia.org.ro, accesând link-ul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat la butonul Asistență.
Documentele care se atașează la dosarul Cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit de către fermieri, prin mijloace electronice, către Centrele județene/locale APIA de care aparțin.
Asigurăm fermierii de întregul nostru sprijin în parcurgerea acestei etape și îi îndemânăm să colaboreze cu responsabilii de dosar de la nivelul Centrelor județene, respectiv ai Centrelor locale, pentru clarificarea/soluționarea eventualelor probleme pe care le întâmpină, astfel încât să reușească să depună cererea în termen și să evite aplicarea de penalități.