Prima pagină » Economic Local » APIA Iași a plătit subvențiile fermierilor cu plantații viticole sau legume și fructe
APIA Iași a plătit subvențiile fermierilor cu plantații viticole sau legume și fructe

APIA Iași a plătit subvențiile fermierilor cu plantații viticole sau legume și fructe

01 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a plătit fermierilor din Iași subvenții în valoare de două milioane de euro. Banii provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și cofinanțarea de la bugetul național

Fermierii din Iași au primit de la APIA subvenții în valoare de două milioane de euro. APIA a virat banii către cei cu plantații viticole sau cu legume și fructe. Suma totală plătită la nivel național este de 11 milioane de lei, fiind împărțită astfel: 3 milioane de lei pentru sprijin financiar comunitar aferent măsurii „Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole-tranziție”, din FEGA, 3 milioane de lei pentru investiții în acest sector agricol, iar 230.000 de lei pentru sprijinul financiar comunitar pentru organizațiile de producători din sectorul legume fructe. Alte 200.000 de lei s-au plătit fermierilor în măsura pentru promovarea produselor agricole în țările terțe din UE. Banii provin din FEGA.

Fermierii din Iași primesc ultimele subvenții

Fermierii din Iași ce sunt eligibili la plată primesc ultimele subvenții pentru anul de cerere 2023. Din aproape 50 de milioane de euro plătiți de APIA fermierilor din toată țara, peste 2 milioane de euro sunt virați în conturile beneficiarilor din Iași. Banii provin din Fondul European de Garantare Agricolă, bugetul național, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național, dar și din instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). Pentru campania derulată în 2023, plățile pentru intervențiile finanțate din FEGA și bugetul național se fac la cursul de schimb valutar 4,9735 lei/euro, iar cele din FEADR, EURI la cursul de schimb valutar 4,9495 lei/euro.

Încep controalele în fermele din Iași

Inspectorii APIA pregătesc, în această perioadă, lista cu fermierii care vor fi verificați în 2024. Aceștia sunt selectați la control printr-un program special derulat de instituție, iar lista este transmisă către inspectorii din Iași care vor merge în teren. Numărul celor verificați a fost diferit în fiecare an, fiind înjumătățit în 2023. Astfel, anul acesta, ar putea fi controlați 200 de fermieri. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei cu ferme zootehnice vor fi verificați de inspectorii APIA. Potrivit specialiștilor, numărul celor care sunt prinși cu nereguli a scăzut în ultimii 5 ani. De anul trecut, inspectorii verifică prin trei metode fermele ieșenilor, astfel că reușesc să găsească mai repede neregulile. De exemplu, dacă o suprafață de teren nu corespunde cu cea verificată prin satelit, fermierii trebuie să aducă documentele la APIA, prin care să demonstreze că nu sunt nereguli. Controalele din fermele din Iași au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a condițiilor în care este acordat ajutorul, respectarea conformității, cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificările altor obligații privind schema de ajutor.

Inspectorii APIA derulează controale administrative prin care se verifică corectitudinea informațiilor din cererea de plată depusă de fermierii din Iași. Cei verificați și apoi declarați neeligibili la plată nu primesc subvențiile de la APIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *