Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași a plătit beneficiarilor peste 6 milioane de lei, subvenții pentru motorina utilizată în agricultură. Valoarea ajutorului de stat pentru anul de cerere 2023 este de 1,529 lei/litru
Plata subvențiilor s-a făcut de către APIA Iași pentru motorina utilizată în agricultură în ultimele două trimestre, în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare a fost de 119.899.657,00 lei și se acordă pentru cantitatea de 78.416.997,403 litri de motorină determinată, la nivel național. Valoarea ajutorului de stat pentru anul de cerere 2023 este de 1,529 lei/litru, o sumă mai mică față de cea acordată în anul precedent. Ajutorul de stat se acordă trimestrial, sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21 de euro/1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.
APIA Iași a plătit peste 6 milioane de lei pentru motorina utilizată în agricultură
Ajutorul de stat se oferă sub formă de rambursare, ca diferența dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse, având o valoare unitară de 1,529 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 146/2022. Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură – n.r.) și îmbunătățiri funciare. Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale derulează schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, începând cu anul 2014. Numărul beneficiarilor din Iași s-a dublat din 2014, până în prezent. Aceștia exploatează peste 200.000 de hectare de teren agricol, astfel că și sumele acordate fermierilor au crescut considerabil în ultimii ani.
A început campania de depunere a cererilor la APIA Iași
Fermierii din Iași pot depune, în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic. Și în acest an, agricultorii vor putea înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform „Instrucțiunilor de utilizare IPA-Online” (accesibile în aplicaţie).
Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa, mai întâi, responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online. Ieșenii trebuie să completeze o singură cerere de plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.
Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii?
După data-limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice, în scris, APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării. Fermierii care nu desfăşoară activitate agricolă nu sunt eligibili la plată pentru suprafeţele/animalele neconforme. Agricultorii și alți beneficiari trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei) și pe tot parcursul anului de cerere.
Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie valabile la data depunerii cererii. APIA Iași a plătit peste 6 milioane de lei pentru motorina utilizată în agricultură.