Prima pagină » Economic Local » APIA a plătit crescătorilor de ovine din Iași subvenții în valoare de 1 milion de euro, pentru anul de cerere 2020. Fermierii trebuie să depună noi documente la APIA
APIA a plătit crescătorilor de ovine din Iași subvenții în valoare de 1 milion de euro, pentru anul de cerere 2020. Fermierii trebuie să depună noi documente la APIA

APIA a plătit crescătorilor de ovine din Iași subvenții în valoare de 1 milion de euro, pentru anul de cerere 2020. Fermierii trebuie să depună noi documente la APIA

19 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Crescătorii de ovine din Iași, care au solicitat subvenții de la APIA în anul 2020, au încasat ajutoarele financiare în valoare de 1 milion de euro. Cei 219 beneficiari din județ care vor să obțină și anul acesta banii pentru animalele din ferme trebuie să depună mai multe documente la APIA, până la data de 1 septembrie 2021

Crescătorii de ovine care vor să obțină sprijinul cuplat zootehnic (SCZ), în valoare de 17,90 de euro pe cap de animal, pentru anul de cerere 2020, au încasat mai puțini bani față de anul 2019. Numărul fermierilor care se orientează spre sectorul zootehnic a scăzut semnificativ, astfel că nici subvențiile acordate de APIA nu sunt mari. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a plătit 1 milion de euro beneficiarilor din Iași.

Cei care vor să primească și anul acesta banii de la Uniunea Europeană trebuie să depună o adeverință, eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei sau adeverința eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie județean. Acestea se pot depune odată cu cererea unică de plată- declarația privind sectorul zootehnic, până la data de 1 septembrie 2021 inclusiv. Crescătorii de bovine, ovine, caprine, din Iași au încasat subvenții în valoare de peste 3 milioane de euro, pentru animalele din gospodării. Fermierii vor mai primi și ajutorul național tranzitoriu, subvenții acordate de APIA de la bugetul de stat.

Crescătorii de ovine vor primi și în acest an ajutorul național tranzitoriu

Suma nu a fost stabilită până în prezent, pentru sectorul zootehnic, însă pentru anul 2020 s-au plătit ajutoare naționale tranzitorii între 18 și 70 de euro, pe cap de animal. Banii ar putea fi virați în conturile fermierilor începând cu luna aprilie 2021. APIA a efectuat până în prezent plăți în valoare de aproape 63 de milioane de euro, subvenții acordate pentru anul de cerere 2020. Din această sumă au fost efectuate plăți în valoare de 25.268.714 milioane de euro, în cadrul SAPS, către cei 18.362 de beneficiari autorizați la plată.

De asemenea, în cadrul schemei pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) au primit banii 18.390 de fermieri, fiind virată în conturi suma de 14.787.856 de euro. În ceea ce privește schema pentru tinerii fermieri, au încasat subvențiile, pentru anul de cerere 2020, un număr de 1.013 beneficiari care au primit de la APIA 559.716 de euro.

Fermierii din Iași pot solicita și în acest an subvențiile de la APIA

În această perioadă se derulează campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2021. Fermierii din Iași pot obține banii de la APIA doar dacă se înscriu în aplicația IPA online. IPA online este un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA. IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. În anul 2020 au depus cereri 20.000 de fermieri care exploatează 280.000 de hectare.

Fermierii din Iași pot obține subvenții doar cu ajutorul aplicației IPA online

Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată. De la debutul campaniei de depunere, 1 martie 2021, până în prezent, sunt înscriși în aplicație în jur de 1.000 de fermieri cu peste 3.000 de hectare. Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile pentru anul 2021 sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), unde beneficiarii obțin cei mai mulți bani de la APIA, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri.

Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsura 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic. Termenul de depunere a cererilor unice de plată, fără penalizări, expiră la data de 15 mai 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *