APIA a făcut noi plăți către fermierii ieșeni, subvenții pentru anul de cerere 2022. Beneficiarii sunt ieșenii cu terenuri agricole și ferme zootehnice. În această perioadă se fac plățile și către ieșenii ce au culturi ecologice. De asemenea, înscrierile în campania de depunere a cererilor unice de plată pentru subvențiile de anul acesta se fac până la 15 mai 2023
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat, în conturile fermierilor din Iași, o nouă tranșă din subvențiile aferente anului de cerere 2022. Ieșenii care exploatează terenuri agricole și au ferme zootehnice au primit subvenții în valoare de peste 6 milioane de euro în acest an. Suma totală plătită fermierilor este de 60 de milioane de euro pentru anul de cerere 2022.
Astfel, un singur fermier a obținut peste 1.000 de euro la hectar pentru schemele de plată SAPS, schema pentru tinerii fermieri, plata redistributivă, plăți compensatorii sau plata pentru înverzire. Crescătorii de animale au primit banii în cadrul mai multor scheme de plată, sumele fiind cuprinse între 60 și 500 de euro pe cap de animal. Sumele pentru fiecare schemă în parte au fost stabilite după campania de depunere a cererilor, în primăvara anului 2022.
Chiar dacă 17.000 de fermieri au cerut subvenții pentru peste 280.000 de hectare, nu toți agricultorii vor primi banii, pentru că nu au îndeplinit condițiile. Până în prezent, 90 la sută din fermierii ieșeni au încasat subvențiile.
APIA a făcut noi plăți către fermierii din Iași
APIA a demarat plățile și pentru ieșenii ce au culturi ecologice. Instituția a demarat autorizarea cererilor de plată, astfel că primii bani intră în conturile fermierilor din Iași, în această perioadă. Sumele sunt cuprinse între 21 de euro și 410 euro/hectar/an, iar fermierii trebuie să respecte angajamentele anuale, încheiate cu APIA.
Agricultorii primesc banii în Măsura 10, unde se acordă subvenții de 21, 100 sau 142 de euro la hectar pentru pajiști, în funcție de lucrările asupra terenurilor agricole. De asemenea, în pachetul pentru pajiști pentru păsări se acordă de la 80 la 310 euro la hectar. Lucrările făcute de fermieri asupra acestor terenuri nu trebuie să afecteze mai multe specii protejate prin lege, precum Crex crex sau Falco vespertinus.
Alte subvenții din Măsura 10 se acordă pentru pachetul 4, culturi verzi, unde fermierii primesc 128 de euro la hectar pe an. Dacă fermierii ieșeni efectuează lucrări manuale pe pajiști pentru protejarea unor specii de fluturi, aceștia primesc subvenții în valoare de 331 de euro sau 410 euro la hectar, cea mai mare subvenție acordată în această măsură.
Agricultorii ieșeni se mai pot înscrie la APIA pentru a încasa subvențiile anul acesta
Tot în această perioadă se desfășoară campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2023. După mai bine de o lună de la demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plată, la APIA, mii de ieșeni care vor subvențiile și anul acesta s-au înscris în aplicația IPA Online.
Potrivit specialiștilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), campania se derulează conform programărilor făcute cu fermierii din județul Iași. În prima etapă de depunere a dosarelor s-au înscris fermierii cu suprafețe mici de teren, iar începând cu luna aprilie se vor înscrie și agricultorii cu suprafețe mai mari, cu sute sau mii de hectare exploatate. Până în prezent, peste 3.000 de agricultori care exploatează în jur de 6.000 de hectare de teren agricol s-au înscris în aplicație.
Fermierii pot depune cererea online, în aplicația IPA Online, fără să se deplaseze la sediile APIA. IPA Online este un program informatic gratuit care permite fermierilor să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA etc.
În această perioadă, APIA a făcut noi plăți către fermierii din Iași.