Prima pagină » Economic Local » APIA a demarat plata ajutorului de minimis pentru sectorul apicol. Primele ajutoare financiare vor fi virate în conturile apicultorilor din Iași până la finalul acestei săptămâni
APIA a demarat plata ajutorului de minimis pentru sectorul apicol. Primele ajutoare financiare vor fi virate în conturile apicultorilor din Iași până la finalul acestei săptămâni

APIA a demarat plata ajutorului de minimis pentru sectorul apicol. Primele ajutoare financiare vor fi virate în conturile apicultorilor din Iași până la finalul acestei săptămâni

09 dec. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Primele ajutoare de minimis pentru apicultorii din Iași care au depus cererile la APIA vor fi virate în conturile beneficiarilor până la finalul acestei săptămâni. Ieșenii au cerut 840.000 de lei în anul 2021, iar suma autorizată la plată este de aproximativ 400.000 de lei. Banii trebuie achitați tuturor beneficiarilor până la finalul anului 2021

APIA a autorizat la plată jumătate din cererile depuse de ieșeni în programul pentru obținerea ajutorului de minimis pentru compensarea fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2021 asupra sectorului apicol. Apicultorii din Iași vor obține de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) aproximativ 400.000 de lei, iar restul sumelor vor fi virate în conturi până la finalul anului 2021. Pentru că anul acesta plata se va face prin APIA, la fel ca și depunerea cererilor, solicitanții trebuie să aibă un cod unic de înregistrare în RUI (Registrul unic de identificare) – baza de date APIA.

Solicitanții care nu au un astfel de cod de înregistrare în RUI, înainte de solicitarea ajutorului de minimis, trebuie să îl obțină de la APIA prin completarea și depunerea formularului prevăzut în anexa 1 la Ordinul MADR. nr. 22/2011 – privind reorganizarea registrului fermelor, care devine Registrul Unic de Identificare în vederea accesării măsurilor reglementate de Politica Agricolă Comună. Banii ar trebui să intre în conturile beneficiarilor până la finalul acestui an. Suma plătită apicultorilor din Iași, în anul 2021, este de 23,5 lei/familia de albine. Banii provin de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Valoarea totală a ajutorului de minimis pentru apicultorii din Iași nu poate depăși 20.000 de lei pe beneficiar

Apicultorii din Iași au mai primit ajutoare financiare, de la APIA, în Programul Național Apicol, fiind vorba despre un număr mai mare de apicultori din Iași care au primit subvențiile în 2021, comparativ cu anul precedent.

APIA a virat în conturile beneficiarilor din județ ajutoare financiare în valoare de 780.000 de lei. Scopul Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022 este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea, în special de medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei. Mierea vândută în acest an este mai scumpă, potrivit apicultorilor care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19, fiind închise târgurile în care își comercializau marfa.

Crescătorii de albine vor să-și dezvolte afacerile cu ajutorul fondurilor europene

Apicultorii din Iași care vor să dezvolte afaceri de succes cu fonduri europene au solicitat banii de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în cadrul sesiunilor de depunere deschise în acest an. Un sfert din proiectele depuse în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – sunt din partea celor care vor să își dezvolte afacerile apicole din mediul rural. Din Iași au fost depuse 72 de proiecte, în valoare de 3 milioane de euro. Fondurile europene alocate acestei măsuri de finanțare au fost epuizate rapid. Potențialii beneficiari au solicitat între 40.000 și 70.000 de euro, fonduri europene nerambursabile.

Primul raport de selecție va fi publicat la finalul acestei luni. De asemenea, ieșenii care vor să devină apicultori au depus proiecte europene în submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici -, unde pot obține 15.000 de euro. Aceștia au solicitat 540.000 de euro, fonduri nerambursabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`