Prima pagină » Economic Local » APIA a autorizat la plată noi cereri, în valoare de aproape un milion de euro. Când primesc fermierii din Iași subvențiile
APIA a autorizat la plată noi cereri, în valoare de aproape un milion de euro. Când primesc fermierii din Iași subvențiile

APIA a autorizat la plată noi cereri, în valoare de aproape un milion de euro. Când primesc fermierii din Iași subvențiile

28 feb. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

APIA a autorizat la plată noi cereri ale fermierilor ieșeni, astfel că aceștia vor avea subvențiile în conturi până la finalul acestei săptămâni. Beneficiarii din Iași vor primi aproximativ un milion de euro pentru mai multe scheme de plată. Cei mai mulți bani acordați în această perioadă sunt ajutoarele naționale tranzitorii (ANT)

Fermierii din Iași primesc noi subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În această săptămână au fost autorizate la plată câteva mii de cereri depuse de fermierii din Iași în anul 2022. Astfel, agricultorii vor încasa subvențiile pentru terenurile agricole, iar crescătorii pentru fermele zootehnice. Cele mai multe plăți făcute în această perioadă sunt către fermierii care au solicitat ajutoarele naționale tranzitorii.

Mai mult de jumătate din suma acordată de APIA în această săptămână reprezintă ajutoarele naționale tranzitorii (ANT). Plățile se efectuează în funcție de decizia de plată și data când a fost emisă. După emiterea deciziei, APIA trimite ordinele de plată în contabilitatea instituției, iar acestea sunt avizate și trimise către Trezorerie. De aici, banii ajung la băncile unde fermierii au conturi. Astfel, dacă a fost emisă decizia de plată, în 3-5 zile ar trebui ca banii să intre în conturile beneficiarilor.

Fermierii ieșeni erau nemulțumiți că nu au primit ajutorul național tranzitoriu (ANT) pentru anul de cerere 2022. Deși Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că autorizarea cererilor de plată a început pe 2 februarie 2023, banii nu au ajuns la toți beneficiarii.

APIA a autorizat la plată noi cereri ale fermierilor din Iași

Aceștia primesc diverse sume, în funcție de tipul culturii sau al fermelor zootehnice. Astfel, pentru culturile în teren arabil, subvenția este de 59,01 lei/ha. De asemenea, pentru in sau cânepă, fermierii primesc 91,21 de lei la hectar, iar pentru tutun, 26.005,05 lei/ha.

Pentru plantațiile cu sfeclă de zahăr, fermierii obțin 894,00 lei/ha. În ceea ce privește sectorul zootehnic, pentru sectorul lapte – bovine se acordă 95,96 de lei pe cap de animal, pentru sector carne – bovine, 332,85 lei/cap de animal, iar crescătorii de ovine/caprine primesc 24,22 lei pe cap de animal. Ieșenii care exploatează terenuri agricole, dar dețin și exploatații zootehnice, pot să primească minim 1.000 de euro, subvenție pentru un singur hectar.

Plățile pentru schemele de plată se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană. Sumele pentru fiecare schemă în parte au fost stabilite după campania de depunere a cererilor, în primăvara anului 2022. Până în prezent au fost făcute plăți în valoare de 50 de milioane de euro.

Crescătorii mai pot depune cererile pentru subvenția de 73 de euro/bovină

Crescătorii de bovine din Iași primesc noi ajutoare financiare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași primește cererile pentru subvenția de 73 de euro pe cap de vacă adultă până la 23 martie 2023. Beneficiarii sunt crescătorii de animale care au în posesie permanentă bovine înscrise în BND, în calitate de proprietar de animale și/sau proprietar de exploatație, respectiv persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991, privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare.

Valoarea totală a ajutorului, ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar, nu depășește echivalentul în lei a 250.000 de euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 3/2023.

APIA a autorizat la plată aproape toate cererile depuse de fermieri, respectiv 17.000 de solicitări pentru 280.000 de hectare de teren agricol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *