Suferi de apendicită sau ai răcit la ovare? Iată cum faci diferența dintre cele două afecțiuni și ce măsuri ar trebui să iei.
Apendicita poate fi foarte ușor confundată cu o afecțiune genitală. Ambele sunt caracterizate de durere în zona inferioară a abdomenului, însă între ele există mici diferențe, la care trebuie să fii atentă. În timp ce apendicita este o inflamație sau o infecție a apendicelui cecal, aflat în prelungirea tubului intestinal, răceala la ovare, cunoscută și sub numele de cistită, reprezintă o inflamație a vezicii urinare, ca urmare a pătrunderii bacteriilor prin uretră, canalul prin care este eliminată urina.
Ține cont că apendicita reprezintă o urgență medicală, așa că cel mai bine ar fi să iei legătura cu un medic.
Apendicită sau răceală la ovare?
În momentul în care apendicele se inflamează, te poți confrunta cu anumite simptome. Acestea sunt: durere surdă în apropierea buricului sau în partea superioară a abdomenului, care se transformă într-o durere ascuțită, ce iradiază în partea inferioară a abdomenului; durere subită, care își face simțită prezența în partea dreaptă abdominală inferioară; durere subită care începe din zona ombilicului și coboară în partea de jos a abdomenului; pierderea poftei de mâncare; greață sau vărsături; stare de rău; abdomen umflat; durere care se agravează la tuse, mers sau alte mișcări; febră; incapacitatea de a elimina gazele intestinale. Uneori, pot apărea și alte manifestări, cum ar fi: durere surdă sau durere ascuțită în partea inferioară sau superioară a abdomenului, în spate sau în zona rectului; urinare însoțită de durere; dificultate la urinare; vărsături, crampe severe; balonare; constipație, diaree, gaze intestinale.
În cazul în care vorbim despre o răceală la ovare (cistită), simptomele sunt altele: durere la urinare sau imediat după procesul de micțiune, însoțită de o senzație de arsură sau înțepătură în zona genitală, nevoia frecventă și urgentă de a urina, fără a elimina o cantitate normală, urină închisă la culoare și cu miros puternic, prezența sângelui în urină (nu se vede cu ochiul liber), durere în timpul actului sexual, dureri puternice de burtă, senzație de înțepeneală și durere în partea de jos a spatelui.
Ce alte afecțiuni pot fi confundate cu apendicita?
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că apendicita poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni sau condiții. Printre acestea se află: gastroenterita, sindromul sever de intestin iritabil, constipație, infecții ale tractului urinar sau ale vezicii urinare, boala Crohn sau o infecție pelvină. De vină pentru durerile abdominale pot fi și: boala inflamatorie pelvină (anexita) sau abcesul tubo-ovarian, endometrioza, colica renală, diverticulita, chistul ovarian sau torsiunea ovariană, ulcerul duodenal perforat, pancreatita, colecistita, cancerul de colon, enterocolita, enterita bacteriană sau colica biliară.
La femei, simptomele asemănătoare cu cele ale apendicitei pot fi cauzate, uneori, de probleme ginecologice, cum ar fi o sarcină ectopică, durere menstruală sau o boală inflamatorie pelvină. Important de reținut este că orice condiție sau afecțiune care generează durere abdominală constantă necesită îngrijiri medicale de urgență. Prin urmare, consultă un medic ori de câte ori te confrunți cu dureri în partea superioară și inferioară a abdomenului.