Apendicita este o afecțiune destul de frecventă. Afectează persoanele de toate vârstele: de la bebeluși la vârstnici. Apendicita este o inflamație a apendicelui, apendicelui cecului (din apendicele latin). Acesta este localizat în cazul în care intestinul subțire fuzionează în intestinul gros – în jumătatea inferioară dreaptă a abdomenului (cu excepția cazurilor rare când apare o locație anormală a apendicelui).
Cauzele apendicitei și factorii dezvoltării acesteia nu au fost încă stabilite. Cercetătorii au prezentat diferite ipoteze: blocarea lumenului apendicelui, dieta, ereditatea. Cu toate acestea, nu s-a ajuns încă la un consens. Prin urmare, oamenii de știință nu pot oferi modalități de prevenire a bolii. Dar diagnosticarea în timp util și tratamentul adecvat reduc semnificativ riscurile asociate acestei boli.
Chirurgii numesc apendicita una dintre cele mai insidioase boli care se pot deghiza în alte condiții. Unul dintre simptomele sale fiabile este durerea care apare în partea de sus a abdomenului și coboară în jumătatea dreaptă a abdomenului. Acesta este un simptom Kocher-Volkovich. Durerea este mai gravă la tuse, mers sau alte mișcări bruște. Apendicita se caracterizează prin greață și vărsături, pierderea poftei de mâncare, febră, constipație sau diaree și balonare. Apendicele vermiform inflamat trece prin mai multe etape – catarală, flegmonă și în cele din urmă gangrenă. Pe măsură ce inflamația se intensifică, bunăstarea pacientului se înrăutățește.
Ce trebuie să faceți dacă suspectați apendicita
Există puține opțiuni: sunați la o ambulanță sau mergeți singur la spital. Acesta este cazul când este mai bine să-l joci în siguranță.
Dacă se suspectează apendicita, este necesară spitalizarea urgentă. Auto-medicația este inacceptabilă. În niciun caz nu trebuie să luați medicamente pentru durere. Acest lucru poate estompa simptomele și poate face dificilă diagnosticarea apendicitei la timp. O astfel de întârziere riscă să conducă la consecințe ireparabile. Complicațiile severe se pot dezvolta în câteva ore. Un chirurg ar trebui să diagnosticheze apendicita. Uneori laparoscopia este utilizată pentru a clarifica diagnosticul – o examinare a cavității abdominale cu un dispozitiv optic special. Acest studiu se poate încheia cu îndepărtarea apendicelui cu instrumente endoscopice.
Este întotdeauna necesară o operație de eliminare a procesului inflamat. Singura excepție poate fi cazul rar când apare infiltrarea apendiculară. Aceasta este o afecțiune în care procesul este înfășurat în siguranță în jurul buclelor intestinale înconjurătoare și a unui oment, care exclude răspândirea procesului inflamator în cavitatea abdominală liberă. Un astfel de pacient primește antibiotice și tratament complex până când inflamația dispare. Dar chiar și în acest caz, după câteva luni, se efectuează o operațiune planificată pentru a elimina apendicele.
Ce complicații poate da apendicita
Apendicita poate fi mortală dacă vă vedeți medicul prea târziu. Faptul este că, datorită acumulării de puroi, procesul se poate rupe, ceea ce va duce la pătrunderea conținutului său în cavitatea abdominală, iar acest lucru, la rândul său, va provoca sepsis. Decalajul apare în 17-32% din cazuri. Acest lucru duce adesea la moartea pacientului.