Prima pagină » Local » Apelul prof. dr. Carmen Dorobăț adresat persoanelor infectate sau posibililor pacienţi Covid-19: „Pacienţii ajung târziu în spital”
Apelul prof. dr. Carmen Dorobăț adresat persoanelor infectate sau posibililor pacienţi Covid-19: „Pacienţii ajung târziu în spital”

Apelul prof. dr. Carmen Dorobăț adresat persoanelor infectate sau posibililor pacienţi Covid-19: „Pacienţii ajung târziu în spital”

10 nov. 2020, 12:01,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț a precizat noi detalii privind situaţia paturilor libere din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, dar şi a Spitalului mobil suport Covid-19 .

De asemenea, aceasta face un apel adresat ieşenilor să se adreseze de urgenţă medicului de familie în momentul în care aceştia simt o schimbare a stării de sănătate.

Câte locuri libere sunt în secţiile de Terapie Intensivă pentru pacienţii Covid-19 din Iaşi

Managerul unităţii medicale infecţioniste susţine că nu mai este niciun loc liber la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, 3 locuri libere la Spitalul de Neurochirugie şi 6 locuri în secţia exterioară a Spitalului de la Leţcani, cu mult mai puține față de ziua precedentă.

„În momentul de fată în Spitalul de Boli Infecţioase nu este niciun loc liber în compartimentul de Terapie Intensivă şi 3 locuri libere fără posibilitatea administrării de oxigen în zona de confirmaţi. De altfel, pentru zona de confirmaţi care nu necesită administrarea de oxigen exista un număr suficient de locuri libere, cam 50. În ceea ce priveşte locurile de TI, azi în Iaşi sunt 3 locuri libere la Spitalul de Neurochirugie şi 6 locuri la secţia exterioară de la Leţcani.

Aici, până în momentul de faţă am dat 50 de locuri pentru zona de confirmaţi, 8 locuri libere, iar în TI exista dat în folosinţă de 6 paturi care este cu pacienţi şi vrem să dăm drumul în cursul în acestei zile la alte 6 paturi. Din punct de vedere medical, noi am asigurat pentru TI tot ce este necesar, inclusiv organizarea personalului medical şi garda doctorilor 24/24”, a transmis prof. dr. Carmen Dorobăț.

Prof. dr. Carmen Dorobăț susține că pacienţii ajung târziu la spital

Medicul infecţionist ieşean afirma că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus nu ajung la timp la spital. Aceştia nu semnalizează medicului de familie modificările stării de sănătate. Astfel, prof. dr. Dorobăț doreşte o implicare mai activă a medicilor de familie.

De asemenea, un alt motiv pentru care aceştia nu merg la unitatea spitalicească este că apelează la tot felul de scheme de tratament recomandate pe site-urile de socializare.

„Din nefericire, pacienţii ajung târziu în spital din cauză că nu semnalează la timp medicului de familie ca ceva s-a modificat în starea lor de sănătate. Am vrea o implicare mai activă a medicului de familie în ceea ce priveşte sfatul pacientulu să se adreseze medicului infecţionist sau medicului de familie imediat ce simt ceva în neregulă cu starea lor de sănătate.

Un alt motiv, din ce văd pe reţelele de socializare că circulă tot felul de propuneri de tratament cu sau fără indicaţie medicală. Eu aş sugera tuturor celor care au un test pozitiv, chiar de sunt asimptomatici, să aibă sfatul medicului în ceea ce priveşte administrarea unui tratament, pentru formele uşoare care stau la domiciliu”, a transmis managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Diferenţa dintre pacienţii Covid-19 internaţi la spital şi care stau acasă

Prof. dr. Carmen Dorobăț susține că există o diferenţă clară între un pacient Covid-19 internat la spital şi unul ce este izolat la domiciliu cu o formă uşoară. Persoanele care sunt internate în unitatea medicală primesc tratament sub recomandarea strictă a unui specialist, pe când un pacient izolat la domiciliu poate fi tentat să ia tot felul de medicamente care nu fac parte din protocolul recomandat de MS.

În altă ordine de idei, medicul infecţionist roagă pe toţi ce care sunt pacienţi sau posibili pacienţi Covid-19 să se adreseze de urgenţă medicului de familie orice modificare a stării de sănătate şi să-şi administreze automedicaţie.

„Spre deosebire de pacienţii care stau internaţi în spital, care primesc tratament din partea medicului infecţionist, au parte de evaluare permanenţă sub ochiul unui specialist, cei care stau acasă pot fi tentaţi să ia tot felul de medicamente care nu fac parte din protocolul care a fost agreat la nivelul Ministerului Sănătăţii împreună cu Comisia de Boli Infecţioase. Aş ruga pe toţi cei care ne ascultă, pacienţi sau posibili pacienţi, intotdeauana când iau o anumită schema de tratament să se adreseze medicului de familie, iar acesta în orice moment are numărul unui infecţionist care răspunde la telefon la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi”, a conchis sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *