Prima pagină » National » Apelul disperat al unei mame bolnave de cancer! Acest medicament nu se mai găseşte în farmaciile din România! Ministerul Sănătății tace iar bolnavii sunt puşi în situaţii disperate

Apelul disperat al unei mame bolnave de cancer! Acest medicament nu se mai găseşte în farmaciile din România! Ministerul Sănătății tace iar bolnavii sunt puşi în situaţii disperate

06 iul. 2021, 12:26,
George Cristian, în National

Pacienţii bolnavi de cancer sunt puşi în situaţii ingrate de un stat care pare să nu le pese de pacienţii lui. Altfel spus, o mamă bolnavă din 2019 este disperată şi spune că un medicament vital pentru afecţiunea de care suferă este de negăsit în farmacii. Vorbim despre Vesanoid care este de negăsit în România.

Elena Pârască are leucemie din 2019 iar în situaţia ei mai sunt incă 1800 de pacienţi care se văd nevoiţi să ducă o luptă pentru propria viață.

Medicamentul pentru cancer Vesanoid nu se mai găseşte în farmacii

Pacientă care suferă de leucemie din 2019 a afirmat faptul că din luna mai, medicamentul Vesanoid nu se mai găseşte în farmacii. Disperată, femeia a făcut petiţii la Ministerul Sănătății dar fără succes. În continuare, aceasta a făcut un memorie către președintele României şi aşteaptă un răspuns.

În luna mai când s-a mai confruntat cu acest lucru a făcut apel la o chetă pe reţeaua de socializare Facebook şi a făcut rost de medicament din Germania. Pacienta a plătit atunci, pentru două cutii, suma de 1180 de euro.

„Sunt pacient oncologic din 2019, sunt bolnavă de leucemie, din mai nu mai găsesc tratamentul în România. Sunt dependentă de el.

Vă rog, domnule preşedinte, domnule premier, doamnă ministru al Sănătăţii, să faceţi ceva pentru mine. Am doi copii şi vreau să trăiesc alături de ei!”, este apelul făcut de Elena Pârască, marţi, la Antena 3.

Este a doua criză de Vesanoid de la începutul anului

Nu este prima dată în care pacienţii bolnavi de cancer sunt puşi să lupte pentru propria viaţă. Altfel spus, o criză de acest tip s-a înregistrat la începutul lunii februarie iar actuala criză a început din iunie. Medicamentul era adus în România de Unifarm şi se putea achiziţiona compensat.

Acum, este pentru a doua oară anul acesta când Vesanoid nu mai ajunge la bolnavi. Prima dată s-a întâmplat în februarie, a doua criză înregistrându-se la începutul lunii iunie şi rămânând fără rezolvare până azi.

Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România a susţinut, la începutul lunii februarie că anul 2020 a fost unul critic pentru bolnavii de cancer din țară:

„2020 a fost anul copleșit de pandemia COVID-19, care ne-a afectat și pe noi, cei cu boli cronice și oncologice. Am fost victime colaterale. Accesul la investiții și servicii medicale a scăzut, numărul deceselor s-a triplat, iar diagnosticarea pacienților cu cancer a scăzut cu 30-40 la sută. Aceste lucruri se vor reflecta la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022, când sistemul va fi copleșit de multitudinea de cazuri oncologice nou-depistate și va atârna greutatea destul de greu în balanța financiară, și așa precară, a sistemului medical.

Nu este prima oară când un medicament lipseste din farmaciile din România

In urma cu ceva timp, in farmaciile din România a lipsit luni intregi medicamentul Euthyrox, un medicament vital bolnavilor de tiroida – celor care suferă de insuficientă tiroidiană şi, în special, celor care au fost operaţi de tiroida.

Bolnavii asiguraţi aveau dreptul la aceste medicamente gratuit, dar produsele nu se găseau nici la vânzare liberă (fără compensare).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *