Studenți din Iași fac apel la Guvernul României: se cer măsuri urgente, în contextul războiului din Ucraina. În contextul invaziei ruse din Ucraina, Liga Studenților solicită să se adopte o serie de măsuri urgente, precum eliminarea restricțiilor și a obligativității completării formularului PLF, în special la frontiera cu Republica Moldova, deschiderea urgentă a unor noi puncte de frontieră cu Ucraina, facilitarea redobândirii rapide a cetățeniei române de către etnicii români și măsuri eficiente care să îi ajute pe refugiați
Un grup de studenți din Iași lansează un apel public către Guvernul României! Se cer măsuri urgente în contextul războiului din Ucraina.
În contextul invaziei ruse, Liga Studenților (LS) Iași solicită să se adopte o serie de măsuri urgente, precum eliminarea restricțiilor și a obligativității completării formularului PLF, în special la frontiera cu Republica Moldova, deschiderea urgentă a unor noi puncte de frontieră cu Ucraina, facilitarea redobândirii rapide a cetățeniei române de către etnicii români și măsuri eficiente care să îi ajute pe refugiați.
Un grup de studenți din Iași, apel către Guvernul României!
Totodată, organizația îi solicită Executivului să elimine toate restricțiile interne de utilizare a certificatului verde, să anuleze amenzile emise pe baza OUG nr. 192/2020 și cele legate de formularul PLF, deoarece supraîncarcă activitatea instanțelor, precum și să adopte o serie de măsuri fiscale esențiale și eficiente, pentru a ușura povara fiscală și situația economică a românilor: eliminarea TVA-ului la gaze naturale, îngrășăminte agricole și alimente, după modelul Poloniei, precum și scăderea TVA-ului la carburanți auto și energie electrică la 5 sută. Eliminarea tuturor restricţiilor de la frontiera cu toate statele vecine și eliminarea obligativității completării formularului PLF. Excepția adoptată de CNSU, vineri, scutește de la măsurile de carantinare și intrare în țară pe baza certificatului verde doar ”persoanele care călătoresc în România din Ucraina pe căile terestre”.
Or, în momentul de față, cele mai mari fluxuri de persoane sunt la frontiera cu Republica Moldova, menținerea restricțiilor afectând în mod grav eforturile românilor de acordare a ajutorului umanitar, trecerea refugiaților ucraineni din Republica Moldova în România, dar și traficul comercial și cel uzual, care a crescut inclusiv pe fondul închiderii spațiului aerian pruto-nistrean. Se impune ca măcar Republica Moldova să fie inclusă ca excepție, alături de Ucraina. De pe urma acestor măsuri ar beneficia foarte mult studenții și elevii etnici români care, din păcate, sunt în continuare discriminați și nu constituie o excepție de la completarea formularului PLF sau de la restricțiile aplicabile.
Deschiderea urgentă a unor noi puncte de frontieră cu Ucraina
Pe de altă parte, LS Iași cere și deschiderea urgentă a unor noi puncte de frontieră cu Ucraina, precum PTF Racovăț-Probotești (județul Botoșani) și PTF Vicov-Crasna (județul Suceava), care pot fi organizate în containere modulare, prin colaborarea dintre autoritățile române și cele ucrainene. Cozile la Vama Siret sunt foarte mari, iar fluxul de refugiați va continua să crească și, în lipsa unei bune organizări bilaterale, situația riscă să se transforme într-o catastrofă umanitară.
Menținerea la un loc a familiilor de refugiați, prin organizarea unor birouri în containere modulare la frontieră pentru Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil-Rădăuți sau schimbarea de urgență a procedurilor de triere.
În momentul de față, trauma și suferința refugiaților ucraineni este amplificată de procedurile autorităților române care despart familiile între membrii care dețin cetățenie română sau au pașaport biometric și cei care trec frontiera doar pe baza buletinului ucrainean, care sunt obligați să ceară azil și să fie transportați la Rădăuți, separat de ceilalți membri ai familiei lor. Totodată, se impune creșterea capacității administrative de procesare a cererilor de azil de către Inspectoratul General pentru Imigrări. De asemenea, se cere deschiderea unor puncte de schimb valutar la frontieră, unde refugiații să poată schimba grivna ucraineană în lei și valută, precum și amplasarea unor ATM-uri mobile.
Adoptarea unor măsuri fiscale esențiale și eficiente
Adoptarea unor măsuri fiscale esențiale și eficiente pentru a ușura povara fiscală și situația economică a românilor în momentul de față, pe fondul creșterii ratei inflației, a facturilor la energie, a prețului carburanților, situație care se înrăutățește pe fondul creșterii prețului barilului de petrol și pe fondul războiului din Ucraina, precum eliminarea TVA-ului la gaze naturale, îngrășăminte agricole și alimente, după modelul Poloniei, și scăderea TVA-ului la carburanți auto și energie electrică la 5 la sută.
Concomitent, Guvernul trebuie să urmărească reducerea cheltuielilor prin creșterea eficienței administrației publice și reducerea aparatului birocratic, precum și prin implementarea recomandărilor Curții de Conturi și adoptarea altor măsuri, care să ducă la reducerea inflației și la risipa banului public.
LS Iași condamnă agresiunea rusă din Ucraina
LS Iași condamă agresiunea rusă din Ucraina și este alături de colegii ucraineni și de românii năpăstuiți de acest cumplit război. Tocmai în acest sens, se solicită Guvernului să adopte aceste măsuri urgente și necesare atât pentru refugiații ucraineni, cât și pentru protejarea etnicilor români și a intereselor economice și geopolitice ale românilor și ale României.
”Statul Român nu trebuie să îngreuneze viața românilor și a ucrainenilor care vin la noi în țară în aceste momente, ci trebuie să ne asigure libertatea de a trăi în prosperitate și siguranță. În acest sens, le solicităm autorităților române să își îndrepte atenția inclusiv spre situația din Republica Moldova, pentru a putea preîntâmpina activarea de către Federația Rusă a unui scenariu similar cu cel din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, prin intermediul regiunii transnistrene și al Găgăuziei”, arată Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare al LS Iași.
Totodată, acesta consideră că reprezentanții autorităților ar trebui să fie mai prezenți în spațiul public și să se implice activ în criza refugiaților și să ofere ajutor real Ucrainei, cu atenție deosebită față de etnicii români pe care Statul Român s-a prefăcut doar că îi susține în ultimii 30 de ani, singura instituție care le-a luat apărarea în contextul actual fiind Biserica Ortodoxă Română. Acest apel făcut de un grup de studenți din Iași la Guvernul României are la bază solicitarea de măsuri urgente în contextul războiului din Ucraina.