Prima pagină » Local » ApaVital urmează să devină primul operator transfrontalier din Uniunea Europeană. Proiectul impune furnizarea de apă pe sub Prut
ApaVital urmează să devină primul operator transfrontalier din Uniunea Europeană. Proiectul impune furnizarea de apă pe sub Prut

ApaVital urmează să devină primul operator transfrontalier din Uniunea Europeană. Proiectul impune furnizarea de apă pe sub Prut

29 oct. 2021, 02:00,
George Popa în Local

Noul proiect al companiei ApaVital SA Iași se bazează pe ideea de furnizare a apei peste frontierele țării. Moldovenii vor beneficia de o sursă de apă furnizată de către ApaVital. Astfel, compania ApaVital va deveni prima companie transfrontalieră de furnizare a apei. Această oportunitate a fost identificată încă de acum 7-8 ani. A mai existat o tentativă de proiect transfrontalier cu mulți ani în urmă între Arad și Ungaria, însă nu s-a concretizat niciodată proiectul

Republica Moldova nu stă foarte bine atunci când vine vorba de resursele de apă. Acestea, fie că este vorba de resursele de suprafață, fie că vorbim despre resursele de adâncime, sunt puține și de foarte proastă calitate.

„Dat fiind faptul că noi aveam un sistem foarte bine dezvoltat de-a lungul Prutului, am considerat că este relativ ușor să subtraversăm râul Prut și să furnizăm o sursă de apă în Moldova”, a declarat directorul ApaVital SA Iași, Mihai Doruș.

Implementarea acestui proiect a fost amânată din cauza unui acord interguvernamental care nu a putut fi semnat.

„Am reușit într-un final semnarea acestui acord și chiar zilele astea am organizat o licitație. Tot în această perioadă cred că o să avem și semnare de contract și apoi în următoarele două sau trei luni sper că subtraversarea va fi pusă în funcțiune. Deci undeva la începutul anului viitor vom putea furniza primii metri cubi de apă pe sub râul Prut, în comuna Măcărăști din Moldova”, a mai adăugat Mihai Doruș.

Arhitectura acestei afaceri a impus deschiderea unui nou sediu ApaVital la moldoveni. Sediul se numește „ApaVital M”, la care tot ApaVital SA Iași este unic acționar. ApaVital SA extinde rețeaua de alimentare cu apă în mai multe localitați din județul Iași. Valoarea proiectului este de aproape 4 milioane de euro.

Ce proiecte mai pregătește ApaVital pentru Iași

În cartierul Tătărași, din Iași, se află una dintre cele mai vechi rețele de apă din oraș. De cele mai multe ori, avariile apar pe conductele vechi din oraș.

„Noi am schimbat foarte multe conducte în județul Iași, în municipiu Iași în special. Tătărași este un cartier care a «suferit» în ultimii ani din cauză că noi avem un proiect mare acolo, am creat o rețea nouă de înaltă presiune și am făcut o stație de pompare”, a declarat Mihai Doruș.

ApaVital urmează să demareze un nou proiect în cartierul Tătărași. Tocmai din dorința de a remedia problemele rețelei foarte vechi.

„O veste proastă pentru cei din Tătărași este că mai avem un proiect în acea zonă, tocmai pentru că este unul dintre cele mai vechi cartiere ale orașului. Avem acolo un contract pentru a înlocui absolut toată rețeaua de apă. Rețea care în acea zonă are peste 120 de ani vechime”, a mai adăugat directorul de la ApaVital SA Iași.

Primăria Iași urmează să demareze un proiect mare de asfaltare în zona Tătărași. ApaVital urmărește să demareze lucrările de înnoire a rețelei înaintea proiectului de asfaltare, pentru a evita spargerea porțiunilor de drum nou asfaltate. ApaVital a investit 340.000 de euro pentru a cumpăra electropompe.

Ce dificultăți a întâmpinat ApaVital cu firmele de asfaltare

Pentru a remedia porțiunile de asfalt afectate de lucrările efectuate la rețeaua de apă și canalizare, ApaVital contractează o firmă de asfaltare.

„Noi facem o licitație anuală, avem un contract de refacere a tramei stradale. Pe bulevardele mari, de regulă, intră Citadinul, societatea Primăriei, tocmai pentru a respecta standardele de refacere. Pentru cartiere sau zonele unde intervenim noi, ne-am făcut o formație de asfalt și avem o formație de asfaltări. Din păcate pentru noi și pentru cetățeni, anul acesta licitația a fost câștigată nu de Citadin, ci de către o altă firmă, nu am să dau nume, dar tocmai am reziliat contractul din cauza lucrărilor întârziate sau nerealizate”, a mai spus Mihai Doruș.

Conform contractului semnat cu firma de asfaltare, aceasta din urmă se angajează să asfalteze zona dezafectată, în urma lucrărilor la rețeaua de apă sau canal, în termen de maximum cinci zile lucrătoare calendaristice de la finalizarea lucrărilor celor de la ApaVital. De asemenea, asfaltarea trebuie să se încadreze în standardele impuse de Primărie.

„Au existat și motive obiective pentru care firma de asfaltare nu a putut realiza lucrările în termenul impus de contract. Unul dintre aceste motive a fost explozia prețurilor materialelor folosite. Însă această explicație nu conteză pentru noi. Am încercat să ducem la capăt contractul, însă nu am reușit. Astfel am reziliat contractul, cu consecințele de rigoare. Până la semnarea altui contract vom da comezi la Citadin și aceștia se vor ocupa de zonele care trebuie asfaltate”, a mai adăugat directorul companiei ApaVital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *